ΟΤΕ

17 Νοεμβρίου 2020, 07:55 | Χ&Α - 222

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ συνεχίζει το πρόγραμμα μετασχηματισμού των λειτουργιών που έχει θέσει. Το πρόγραμμα προβλέπει, τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικής εταιρίες του ομίλου που θα εξυπηρετούν τους πελάτες καθώς και ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχωρήσεις με σκοπό να μειώσει τα κόστη της. Στα πλαίσια του μετασχηματισμού, εμπίπτει και η πώληση του ποσοστού που κατείχε  ο ΟΤΕ στην Telecom Romania. Μέσα από αυτήν την πώληση, η JP Morgan, εκτιμά ότι μέσα στο β΄εξάμηνο του 2021, θα διανεμηθεί στους μετόχους έκτακτο μέρισμα της τάξης του 3% με 4% του μετοχικου κεφαλαίου (εδώ). Βεβαίως, με την κίνηση αυτή, κλείνει ο 20ετής κύκλος της “βαλκανικής εφόρμησης” της εταιρίας, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την έφερε στην πρώτη θέση -με διαφορά- των τηλεπικοινωνιακών εταιριών της Βαλκανικής και σε μία υψηλή κατάταξη στην Ευρώπη. Βεβαίως, η εταιρία και οι βαλκανικές της βλέψεις, υπήρξαν ένα από τα μεγάλα θύματα των αστοχιών και της κρίσης του κράτους μας.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, εκτιμά για το δ’ τρίμηνο του έτους, ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στα μεγέθη της εταιρίας θα είναι πιο ήπιος καθώς υπάρχει χαμηλότερη έκθεση στον τουρισμό τους χειμερινούς μήνες και τα μέτρα περιορισμού θα εφαρμόζονται σταδιακά και πιο στοχευμένα σε σχέση με το lockdown την άνοιξη.

Παρόλο το αρνητικό περιβάλλον ο όμιλος θα παραμείνει σταθερός στους στόχους που έχει θέσει για το 2020, με προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία € 600 εκατ., προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου € 610 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές € 350 εκατ. Η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του ομίλου, θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου € 260 εκατ. εντός του 2020.

Όσον αφορά τα μεγέθη του γ΄τριμήνου τα τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €1.003,6 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 0,8%. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις αυξήθηκε κατά 0,9% στα €376,1 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα €763,0 εκατ. κυρίως λόγω του αντικτύπου του COVID-19 στις υπηρεσίες roaming. Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα €244,1 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα € 130 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο, αυξημένες κατά 7,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)