Οι επιλογές του Χαρτοφυλακίου μας, κατά την πρόσφατη είσοδό μας στην αγορά

17 Νοεμβρίου 2020, 07:00 | Χ&Α - 222

Όταν μία αγορά έχει πιεστεί και ξαφνικά, κάτι συμβαίνει και αλλάζει μεσομακροπρόθεσμη τάση, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές. Έτσι, συνήθως, οι πρώτες μέρες της ανόδου είναι “βίαια ανοδικές” και με μεγάλο όγκο. Αυτό συνέβη στις 9 και στις 16 Νοεμβρίου. Και το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, αφού για να υπάρξει μία τόσο σπάνια άνοδος (+11,46%) κάτι σημαντικό συμβαίνει στην αγορά.

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν τις μετοχές που, κατά το διάστημα της πτώσης, υποχώρησαν περισσότερο από τις άλλες και -ακόμη καλύτερα- αυτές που υποχώρησαν σημαντικά περισσότερο από το Γενικό Δείκτη. Αυτό το κάνουν επειδή, εκτιμούν -και το ίδιο ακριβώς εκτιμούν όλοι- ότι, καθώς η αγορά θα επιστρέψει στην ανοδική της κίνηση, το ίδιο θα κάνουν και οι μεμονωμένες μετοχές και ιδίως αυτές που είχαν υποχωρήσει πολύ.

Όταν, στις 9/11/2020, μετά από την άνοδο του 11,46% το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος” τοποθετήθηκε στην αγορά, κατά 50%, δεν αγοράσαμε τις ίδιες μετοχές που είχαμε στην προηγούμενη είσοδό μας στην αγορά. Αγοράσαμε μεν τη ΔΕΗ, επειδή γνωρίζουμε ότι είναι επιθετική και την ΣΑΡ, η οποία είναι μία μετοχή με αρκετά περίεργη, πλην όμως διαχρονικά ανοδική συμπεριφορά. Δεν αγοράσαμε την ΚΡΙ και τη ΜΥΤΙΛ, επειδή οι μετοχές αυτές, γνωρίζοντας ότι τα μεγέθη τους δεν επηρεάστηκαν πολύ από την ύφεση της πανδημίας, είχαν αρκετά κανονική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πτωτικής περιόδου -μάλιστα η ΚΡΙ κατέγραψε και ανώτερη ιστορική τιμή στη φάση αυτή.
Αντί αυτών, αγοράσαμε την ΕΧΑΕ και τη ΦΡΛΚ. Αυτές οι δύο μετοχές, στην κυριολεξία “κατέρρευσαν” κατά τη διάρκεια της πτωτικής φάσης. Και είναι φυσιολογικό γιατί συνέβη αυτό: Τα έσοδα της ΕΧΑΕ εξαρτώνται από το επίπεδο των συναλλαγών. Σε μία αγορά που υποχωρεί ή που παραμένει χαμηλά, οι συναλλαγές είναι χαμηλές. Το αντίστροφο συμβαίνει στην άνοδο. Η δε “Fourlis”, έκλεισε τα καταστήματά της -τί χειρότερο θα μπορούσε να της συμβεί. Όμως, με την προοπτική της λήξης της πανδημίας, θα ανοίξει και πάλι τα καταστήματά και παράλληλα θα εμφανίσει μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία -αυτό ακριβώς που αγαπούν οι επενδυτές.

Όμως, αυτά συμβαίνουν στην πρώτη φάση της ανόδου. Γι’ αυτό άλλωστε και αναφέραμε ότι, κάποια στιγμή ενδέχεται να αλλάξουμε τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Θα δούμε τις εξελίξεις και θα κρίνουμε. Όπως είχαμε αναφέρει ήδη από τον Ιούνιο του 2019, όταν η ΔΕΗ βρισκόταν στο € 1,50, η μετοχή έχει προοπτική να φτάσει -με σχετική ευκολία- κάπου μεταξύ 6 και 7 ευρώ, ενώ αργότερα θα μπορούσε να κινηθεί και ψηλότερα. Η ΔΕΗ είναι μια μετοχή που, κάποια στιγμή θα ρευστοποιήσουμε, αφού θα έχει εξαντλήσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της -όμως αυτό θα γίνει μόνον αν βρούμε κάποια άλλη που θα κρίνουμε ως “υποσχόμενη”.

Θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει κάποια τράπεζα και πιο συγκεκριμένα την ΑΛΦΑ, που διαχρονικά προτιμούμε. Όμως, τις ημέρες της πρώτης μεγάλης ανόδου (9/11/2020), υπήρχε το θέμα με την Τράπεζα Πειραιώς και το ενδεχόμενο αυτής της άτυπης “κρατικοποίησής” της και δε γνωρίζαμε πώς θα αντιδρούσε η αγορά. Αν αντιδρούσε αρνητικά, θα παρέσυρε -στα “τάρταρα” πλέον- το σύνολο του κλάδου. Εν τούτοις, η ΑΛΦΑ είναι ακόμη πολύ χαμηλά και θα μπορούσε να είναι μία καλή επιλογή, εάν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποια διαφοροποίηση.
Μας άρεσε η Autohellas -στους τελευταίους μήνες έχουμε συχνά εκφραστεί θετικά- αφού πιστεύουμε ότι δε θα την ξαναβρούμε σε τιμές κάτω των € 5,00. Όμως, η αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό είναι μεγάλη.
Πάντα μας αρέσει η ΚΡΙ, πλην όμως, έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη άνοδο και τα περιθώριά της είναι αρκετά μικρά. Όμως, είναι μία εξαιρετική μακροχρόνια επιλογή.

Δυστυχώς, βλέπετε, μέσα στην κρίση της, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποψιλώθηκε από πολλές καλές μετοχές και πλέον, οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)