Bloomberg: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο των Astra-Oxford προκάλεσε ανοσοαπόκριση

19 Νοεμβρίου 2020, 10:18 | Κοινωνία

Bloomberg: Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο των Astra-Oxford προκάλεσε ανοσοαπόκριση

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που αναπτύσσει με την AstraZeneca Plc προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες σε μια αρχική μελέτη, με τα βασικά ευρήματα από την τελική φάση των δοκιμών να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet ρίχνουν περισσότερο φως στα αρχικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και τα οποία έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο των Astra-Oxford προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που βρίσκονται και σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Οι ερευνητές περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της τελικής φάσης τα οποία θα δείξουν εάν το εμβόλιο πληροί τα υψηλά πρότυπα που έχουν διαμορφώσει τα εμβόλια των Pfizer Inc. και Moderna Inc.

Αυτά τα ευρήματα θα ακολουθήσουν το μπαράζ των θετικών ειδήσεων το τελευταίο διάστημα από το μέτωπο των εμβολίων. Η Pfizer, η οποία συνεργάζεται με τη γερμανική BioNTech SE, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η τελική ανάλυση των στοιχείων από τις δοκιμές έδειξε ότι το εμβόλιο της κατά της νόσου ήταν αποτελεσματικό κατά 95%, ανοίγοντας τον δρόμο για να υποβάλει η εταιρεία αίτημα στις αμερικανικές αρχές για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες. Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη της δεύτερης φάσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους και δημιουργεί την ίδια ανοσιακή απόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες. Η μελέτη διεξήχθη με τη συμμετοχή 560 ενηλίκων, με τους 240 να είναι πάνω από την ηλικία των 70. Αυτό ακολουθεί τα αποτελέσματα σε πιο ηλικιωμένους εθελοντές που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα καθώς και τα στοιχεία του Ιουλίου που έδειξαν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 με 55.

"Το να προκληθεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες είναι μια παλαιά πρόκληση", αναφέρει η Angela Minassian, ερευνήτρια στο Oxford σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Με το να δείχνουμε ότι η τεχνολογία αυτού του εμβολίου είναι ικανή να προκαλεί αυτές την απόκριση -στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει σοβαρά- δημιουργεί ελπίδες ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι παρόμοια σε πιο νέους και ηλικιωμένους ενήλικες", πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο περιμένει τα αποτελέσματα της τελικής φάσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε.

Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο προκαλεί λίγες παρενέργειες και πυροδοτεί μια αντίδραση των T-cells που στοχεύουν τον ιό εντός 14 ημερών της πρώτης δόσης και μια προστατευτική αντισωµατική απόκριση εντός 28 ημερών από την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με την έκθεση. Επίπεδα ουδετεροποίησης επιτεύχθηκαν μέχρι και 14 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση στους 208 από τους 209 αποδέκτες.

 

Πηγή: capital.gr