Το "αδιανόητο" που έγινε καθημερινότητα...

23 Νοεμβρίου 2020, 23:10 | Σκέψεις

Το "αδιανόητο" που έγινε καθημερινότητα...

Μαντρωμένος και αποκλεισμένος στο σπίτι μου, χωρίς το -μέχρι πρόσφατα- αυτονόητο δικαίωμα να πάω όπου θέλω και να κάνω ό,τι θέλω, σκέφτομαι ότι δεν έχουν περάσει ούτε εννέα μήνες από τη μέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα (26/2/2020). Σκέφτομαι ότι, ποτέ στο παρελθόν, κάποιο γεγονός δεν άλλαξε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα τη ζωή όλων μας -και δεν αναφέρομαι σε προσωπικό γεγονός, αλλά σε κάτι που άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Που προκάλεσε τόσες και τόσο μεγάλες ανατροπές, που ανατάραξε το οικονομικό σύστημα και που άλλαξε τα πάντα, κάνοντας το “αδιανόητο”, καθημερινότητά μας. Ποτέ στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της δικής μου ζωής, αλλά και της ζωής όλων μας.
Ψάχνοντας να βρω άλλα γεγονότα που άλλαξαν την πορεία του κόσμου κατά τα τελευταία 100 χρόνια, μπορώ να πω ότι, δύο απ’ αυτά ήταν ο α’ παγκόσμιος πόλεμος -αν και αυτός ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια- και η πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο οποίος -κατά πολλούς- σήμανε το τέλος εκείνου του πολέμου και των εξελίξεων που πυροδότησε. Τα δύο αυτά γεγονότα, όντως είχαν μία καταλυτική επίδραση στον κόσμο μας, όμως αυτά κύλησαν σχετικά αργά και οι συνέπειές τους ξεδιπλώθηκαν σε βάθος δεκαετιών.
Έζησα το δεύτερο (την πτώση του τείχους) και τώρα ζω το τρίτο “μεγάλο παγκόσμιο γεγονός” των τελευταίων 100 ετών. Δε ξέρω αν θα πρέπει να θεωρούμαι “τυχερός” γι’ αυτό, όμως, προσπαθώ, με μεγάλη περιέργεια, να φανταστώ τις συνέπειες και τον κόσμο μετά το 2020. Δεν είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση ακόμη. Όμως, νιώθω βέβαιος ότι, στη δεκαετία που ξεκίνησε, θα αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν πολύ: στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και στον τρόπο ζωής, στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, στην οικονομία και στην πολιτική.
Να είμαστε υγιείς και πάντα με ερωτήματα και στοχασμούς.

Γιάννης Σιάτρας