Η Ευρώπη ελπίζει σε ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα υπό την απειλή του τρίτου κύματος κορονοϊού

25 Νοεμβρίου 2020, 09:58 | Κοινωνία

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την Ημέρα των Ευχαριστιών, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφασίσουν για τα μέτρα ενόψει των γιορτών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος νόσησε με κορονοϊό, δήλωσε πρόσφατα από το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ πως μια «οδός διαφυγής» από την πανδημία είναι πλέον ορατή.

«Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στον ιό μέχρι τα εμβόλια να μπορούν να μας διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε πλέον την ανάγκη για περιορισμούς», δήλωσε ο Τζόνσον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην οποία καταγράφεται το 1/4 των παγκόσμιων μολύνσεων και θανάτων από Covid-19, δίνουν μάχη για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα την οικονομία και τη δημόσια ζωή. Οι πιέσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες έναν μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα, την εποχή δηλαδή που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να επισκεφτούν τους συγγενείς τους και να χαλαρώσουν.

Αυτή την εβδομάδα, πολλές χώρες πρόκειται να παρουσιάσουν τα επόμενα βήματα τους για την πανδημία, με τη βασική οδηγία που δίνουν όλοι οι ηγέτες να είναι οι περιορισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

«Η στάση που θα κρατήσουμε τα Χριστούγεννα, θα καθορίσει σημαντικά το αν θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας», ανέφερε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ελλάδα

Την Τρίτη, η χώρα μας ανακοίνωσε 101 νέους θανάτους από κορονοϊό και 2.135 νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το γενικό lockdown, που κανονικά θα αίρονταν στα τέλη του μήνα. «Η άρση των μέτρων δεν φαίνεται να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο αυτή τη στιγμή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της χώρας.

Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας το πρωί της Τρίτης επεσήμανε πως οι οικογενειακές και κοινωνικές συναντήσεις θα επιτραπούν μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα υπάρχει περιορισμός για έξι μόνο άτομα. Επίσης, πιθανότατα θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 έως και τις 6 το πρωί για εκείνες τις μέρες.

Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα έχει καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού μετά τη Γαλλία, με περίπου 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις και πάνω από 46.600 νεκρούς από Covid-19. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ωστόσο, δέχεται πιέσεις για να επιτρέψει τη χαλάρωση τις μέρες των γιορτών. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε: «Έχουμε την επιθυμία να είμαστε μαζί και να αγκαλιάσουμε αυτούς που αγαπάμε αλλά παράλληλα έχουμε και την υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Το θέμα είναι να ζήσουμε μαζί πολλά περισσότερα Χριστούγεννα από τα φετινά».

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να άρει το μέτρο της καραντίνας και να επιτρέψει τις μετακινήσεις από τις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν, ανακοινώνοντας ένα πρώτο μέτρο χαλάρωσης με την επαναλειτουργία το Σάββατο των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη, τα οποία έκλεισαν πριν από ένα μήνα.

Ενόψει της αυξανόμενης πίεσης για τις επιπτώσεις στην οικονομική και ψυχική υγεία εξαιτίας του εκτεταμένου lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως τάχθηκε εξαρχής υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών, αλλά με ειδικές ρυθμίσεις για το εμπόριο και τη λειτουργία της εστίασης.

«Θα υπάρξουν τρία στάδια χαλάρωσης. Το πρώτο βήμα θα γίνει γύρω την 1η του Δεκεμβρίου, στη συνέχεια πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και τέλος ένα τον Ιανουάριο του 2021», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκάμπριελ Ο′ Ατάλ.

Έπειτα από μήνες σκληρών περιορισμών, υπάρχουν ανησυχίες πως οι Γάλλοι πολίτες έχουν χάσει πια την υπομονή τους. Σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση της HuffPost, η αναμονή των Χριστουγέννων και η ελπίδα πως θα περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις.

Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας από την άνοιξη, οι φόβοι για ένα τρίτο χειρότερο κύμα διαιρούν το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ορισμένοι υπουργοί ασκούν πιέσεις για αυστηρά μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την Πρωτοχρονιά, ενώ άλλοι ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων προκειμένου να κάνει και ένα διάλειμμα η ιταλική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έχει επισημάνει πως θα ήθελε να επιτρέψει τις χριστουγεννιάτικες αγορές με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και πρότεινε η κυβέρνηση να επιτρέψει τις περιορισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα περιφερειακά ταξίδια, λεπτομέρειες όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί. «Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι πολύ διαφορετικά», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ηνωμένο Βασίλειο

«Μικρές οικογενειακές φούσκες» θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα Χριστούγεννα, ώστε οι άνθρωποι να χαλαρώσουν από τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Την Τρίτη, οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα για τον Covid-19, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όμως σήμερα οι ηγέτες τους κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τους κανόνες που θα ισχύσουν παντού την περίοδο των εορτών.

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να σχηματίσουν μια «χριστουγεννιάτικη φυσαλίδα», δηλαδή ένα «προστατευμένο περιβάλλον» ώστε τα μέλη τους να συναντιούνται μεταξύ τους στο σπίτι, σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Δεν θα μπορούν όμως να επισκεφθούν μαζί εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας. Το σχέδιο αυτό θα ισχύσει από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

 

James Martin

Πηγή: huffingtonpost.gr