Ιστορία του Χρηματιστηρίου: Τα πρώτα χρηματιστηριακά περιοδικά

28 Νοεμβρίου 2020, 14:42 | Ιστορία Χρηματιστηρίου

Ιστορία του Χρηματιστηρίου: Τα πρώτα χρηματιστηριακά περιοδικά

Το παρόν άρθρο, αποτελεί τμήμα της ύλης του τεύχους 199 (Απρίλιος 2018) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Δείτε το τεύχος σε μορφή flipbook εδώ.

 

 

 

 

Τα πρώτα χρηματιστηριακά περιοδικά

Τα εξειδικευμένα χρηματιστηριακά έντυπα δεν είναι βεβαίως αποκλειστικό φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη, από την εμφάνιση των πρώτων χρηματιστηριακών συναλλαγών στη χώρα μας (δεκαετία του 1870), το αριθμητικά μικρό -κυρίως αθηναϊκό- κοινό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, είχε τον χρηματιστηριακό του Τύπο. Αρχικά στις εσωτερικές σελίδες καθημερινών αθηναϊκών εφημερίδων και στη συνέχεια, μετά την έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε εξειδικευμένα χρηματιστηριακά έντυπα.

Τα έντυπα αυτά, ήταν στην πλειοψηφία τους έντυπα άποψης, σχολίαζαν την οικονομική και χρηματιστηριακή επικαιρότητα και είχαν σημαντικό κύρος στην οικονομική σκηνή της περιόδου εκείνης. Βέβαια, στο ολιγάριθμο χρηματιστηριακό κοινό της εποχής, η χρηματιστηριακή πληροφόρηση -αλλά και η παραπληροφόρηση- διαδίδονταν από στόμα σε στόμα μέσω των χρηματιστηριακών γραφείων, μία πρακτική που διατηρήθηκε έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο ρόλος των εντύπων της περιόδου ήταν η παροχή ανάλυσης και έκφραση άποψης επί οικονομικών θεμάτων, η δημοσίευση οικονομικών στοιχείων και εμπορικών ανασκοπήσεων, η παροχή πληροφόρησης για τα συμβαίνοντα στο διεθνές περιβάλλον και η καταγραφή των τιμών των αξιών ή άλλων στοιχείων που ενδιέφεραν τους μετόχους (αυξήσεις κεφαλαίου, διανομή μερίσματος κλπ).

Το πρώτο οικονομικό περιοδικό ήταν η “Οικονομική Επιθεώρησις” που εκδόθηκε από το 1873 έως το 1888, από τον -εκ Καλαβρύτων- Αριστείδη Οικονόμο. Ακολούθησε το “Οικονομικά Χρονικά” (1874) από τον Γεώργιο Τζακίρη, ενώ αργότερα εκδόθηκε ο “Οικονομολόγος” (1883) με διευθυντή τον Εμμανουήλ Μαυρογορδάτο. Στη συνέχεια, στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1903 εκδόθηκε η “Οικονομική Ελλάς” (εφημερίς οικονομολογική και πολιτική) απο τον Γ. Κατσελίδη.

Μία ιδιαίτερη περίπτωση χρηματιστηριακού εντύπου ήταν ο Μέτοχος του Στέφανου Φούντη που εκδόθηκε το 1909 (εδώ). Ο Φούντης υπήρξε ένας μαχητικός χρηματιστής, ο οποίος αργότερα εκλέχθηκε και στη θέση του Προέδρου του Χρηματιστηρίου (κατά το 1919 – 1920 και το 1923). Τέλος, το 1918, εκδόθηκε ο “Οικονομολόγος Αθηνών”, από τον 22χρονο Μιχαήλ Αιλιανό, έντυπο το οποίο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Όμως, η “έκρηξη” του οικονομικού -και του χρηματιστηριακού- Τύπου, σημειώθηκε στην περίοδο 1920 – 1935, παράλληλα με την “έκρηξη” ανάπτυξης της χώρας, η οποία συνεπακόλουθα οδήγησε και σε ανάπτυξη και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα έντυπα της περιόδου εκείνης υπήρξαν πολύ αναπτυγμένα, με στοιχεία, δείκτες και αναλύσεις, τα οποία δεν είχαν να ζηλέψουν κάτι από τις αναλύσεις και την αρθρογραφία της δεκαετίας του 1990. Όμως, με την περίοδο αυτή θα ασχοληθούμε σε άλλο τεύχος μας.

Προς το παρόν, παραθέτουμε δύο ενδεικτικά έντυπα της προ του 1920 περιόδου τα οποία μάλιστα εκδόθηκαν σε δύο χαρακτηριστικές ημερομηνίες. Το τεύχος του “Οικονομολόγου” της 18/11/1893, δηλαδή λίγες μέρες πριν από την πτώχευση της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 1893 και το τεύχος του Μετόχου της 7/4/1918, δηλαδή ακριβώς πριν από 100 χρόνια.

Αν κάνετε κλικ επάνω στις φωτογραφίες των περιοδικών, θα μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή flipbook. Ο παρατηρητικός αναγνώστης, θα διαπιστώσει ότι, στο τεύχος του "Μετόχου", αναγράφονται 2 ημερομηνίες. Η ημερομηνία της Ελλάδας, δηλαδή 7 Απριλίου 1918 και η ημερομηνία της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή, 20 Απριλίου 1918. Η διαφορά αυτή βέβαια, οφείλεται στο ότι, εκείνη την περίοδο, ακολουθούσε το "παλαιό ημερολόγιο", κάτι που άλλαξε λίγα χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 1923.


Γιάννης Σιάτρας