Από καπνοβιομηχανία, σε μεγάλη συστημική τράπεζα!

29 Νοεμβρίου 2020, 01:21 | Ιστορία Χρηματιστηρίου

Από καπνοβιομηχανία, σε μεγάλη συστημική τράπεζα!

Το παρόν άρθρο, αποτελεί τμήμα της ύλης του τεύχους 200 (Μάιος 2018) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Δείτε το τεύχος σε μορφή flipbook εδώ.

 

 

 

Eurobank: Από καπνοβιομηχανία, σε μεγάλη συστημική ...τράπεζα!

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Βασίλης Καραβασίλης, από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, άνοιγε ένα μικρό καπνοπωλείο στον Πύργο, δε μπορούσε να φανταστεί ότι, πολλές δεκαετίες αργότερα, η εταιρία του θα κατέληγε να είναι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας. Όμως, οι εταιρίες, μερικές φορές ζουν και μετά τους ανθρώπους που τις έφτιαξαν, εξελίσσονται και μεταμορφώνονται, χωρίς όρια!

Το μικρό καπνοπωλείο του Βασίλη Καραβασίλη του 1880, εξελίχθηκε σε μία αξιόλογη μονάδα κοπής και συσκευασίας τσιγάρων. Το 1900 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο όπου αργότερα λειτούργησε μία από τις πρώτες αυτόματες κοπτικές και κολλητικές σιγαροποιητικές μηχανές στην Ελλάδα. Το 1906, λόγω του καλού ονόματος και της εμπιστοσύνης που απολάμβανε η καπνοβιομηχανία, δέχθηκε από την Τράπεζα Αθηνών την πρόταση να την αντιπροσωπεύσει στον Πύργο. Η συνεργασία αυτή διατηρήθηκε για 18 χρόνια, έως ότου η Τράπεζα Αθηνών μετέβαλε την πολιτική των αντιπροσωπειών και άνοιξε δικό της κατάστημα στον Πύργο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αλλαγές την καπνοβιομηχανία. Με δεδομένη την ύπαρξη της πελατείας για τις τραπεζικές της εργασίες και την καλή της φήμη, το 1924 μετατράπηκε σε “Καπνοβιομηχανία & Τράπεζα Καραβασίλη ΑΕ”, με έδρα την Αθήνα. Την εποχή εκείνη λειτουργούσε τέσσερα εργοστάσια (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο και Βόλο). Η εταιρία εισήχθη στο Χρηματιστήριο στις 23/8/1926 και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Μετά το θάνατο του Β. Καραβασίλη (1935) αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των δύο κλάδων, με την απόσχιση του κλάδου καπνού σε διαφορετική εταιρία. Η εταιρία πλέον µετονοµάστηκε σε “Τράπεζα Β. Καραβασίλη”. Το 1952, όταν με νόμο απαγορεύθηκε η χρήση οικογενειακών ονομάτων στις επωνυμίες Τραπεζών, µετονοµάσθηκε σε “Τράπεζα Επαγγελµατικής Πίστεως”.

Το 1964 εξαγοράσθηκε από την Εθνική Τράπεζα και παρέμεινε για τρεις περίπου δεκαετίες μία τράπεζα μικρού μεγέθους και μικρών επιδόσεων. Το 1992 μετονομάσθηκε σε “Τράπεζα Αθηνών” (μετά την απορρόφηση της Τράπεζας Αθηνών από την Εθνική το 1953, ο εμπορικός τίτλος “Τράπεζα Αθηνών” ανήκε στην Εθνική Τράπεζα) και στη συνέχεια πουλήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου στον κορεατικό όμιλο Hanwha.

Τον Ιούνιο του 1998, η Τράπεζα EFG Eurobank (που ιδρύθηκε το 1990 με την επωνυµία “Ευρωεπενδυτική Τράπεζα” και μετονομάσθηκε σε Τράπεζα EFG Eurobank το 1997) εξαγόρασε (από τον κορεατικό όμιλο) το πλειοψηφικό πακέτο µετοχών της Τράπεζας Αθηνών τις οποίες στη συνέχεια πούλησε στην Consolidated Eurofinance Holdings SA. Η Τράπεζα Αθηνών απορρόφησε το 1999 την Τράπεζα EFG Eurobank και στη συνέχεια (η Τράπεζα Αθηνών) μετέβαλε την επωνυμία της σε Τράπεζα EFG Eurobank AE αλλάζοντας και το όνομα διαπραγμάτευσής της στο Χρηματιστήριο. Στη συνέχεια, η Tράπεζα EFG Eurobank απορρόφησε την Τράπεζα Κρήτης (1999) και την Τράπεζα Εργασίας (2000). Μετά την πράξη αυτή, η επωνυμία της άλλαξε σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias AE που διατηρεί έως και σημερα.

Τέλος, το Μάρτιο του 2002 η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias απορρόφησε την ΤΕΛΕΣΙΣ Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην Δωρική Τράπεζα, η οποία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο).