ΗΠΑ: Οι εκλέκτορες επικυρώνουν σήμερα το αποτέλεσμα της κάλπης

14 Δεκεμβρίου 2020, 10:42 | Διεθνής Πολιτική

ΗΠΑ: Οι εκλέκτορες επικυρώνουν σήμερα το αποτέλεσμα της κάλπης

Η ώρα της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου έφτασε στις ΗΠΑ. Εν μέσω επίμονων καταγγελιών από τον Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία, οι μεγάλοι εκλέκτορες συνεδριάζουν σήμερα για να επιβεβαιώσουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά και στις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε 81,28 εκατομμύρια ψήφους, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, ενώ εξασφάλισε 306 εκλέκτορες έναντι μόλις 232 που κέρδισε ο Τραμπ.

Κάθε πολιτεία καλείται τώρα να δώσει τυπικά την ψήφο των μεγάλων εκλέκτορων της, ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της. Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών ή συνεργάτες ενός υποψηφίου. Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές γίνονται γνωστά τα ονόματά τους. Φέτος στο σώμα των εκλεκτόρων συμμετέχει και η Χίλαρι Κλίντον εκπροσωπώντας την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ακόμη και μετά την επικύρωση του αποτελέσματος είναι αμφίβολο εάν ο Τραμπ θα αποδεχθεί την ήττα του. «Η μάχη μόλις άρχισε!!» έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του.

 

Πηγές: AFP, Reuters