Η Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

15 Δεκεμβρίου 2020, 19:15 | Χ&Α - 223

H έλευση των εμβολίων και η αναμενόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δημιουργεί τη -βάσιμη- προσδοκία ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συμβεί με ταχύτερους και πιο σταθερούς ρυθμούς, από τα μέσα του 2021. Η αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας θα προσφέρει στήριγμα στην παγκόσμια οικονομία κατά το 2021. Η Fitch προβλέπει ισχυρό momentum και για την οικονομία των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από το δεύτερο lockdown. Η Fitch στην έκθεσή της, για την παγκόσμια οικονομία, προβλέπει ηπιότερη ύφεση 3,7% για το 2020, σε σύγκριση με τις προβλέψεις το Σεπτεμβρίου για συρρίκνωση 4,4%. Παράλληλα, αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,3% το 2021. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί 4,5%. Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8%, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη 4,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 5,5%.

 

*****

 

Η πανδημία έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία που, με ύφεση μεταξύ του 3,7% έως 4,4%, γνωρίζει την βαθύτερη κρίση από την δεκαετία του ‘30. Η προσοχή των επενδυτών και των ΜΜΕ είναι κυρίως στραμμένη προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες που έχουν λάβει ισχυρά μέτρα οικονομικής στήριξης, τα οποία το ΔΝΤ εκτιμά σε 20% του ΑΕΠ τους. Όμως, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες για πρώτη φορά από την δεκαετία του 1980 αντιμετωπίζουν ύφεση που εκτιμάται σε 3,3%. Η εξυπηρέτηση του χρέους τους αυξήθηκε, από το 4% του ΑΕΠ το 2009 στο 6% το 2019, με προβλεπόμενη αύξηση στο 8% του ΑΕΠ το 2020. Για να αποσοβήσει την ελλοχεύουσα κρίση χρέους, το G20 αποφάσισε την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους 73 ευάλωτων χωρών, μέχρι τα μέσα του 2021. Η αναστολή αφορά όμως μόνο το χρέος προς επισήμους φορείς, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών είναι εθελοντική. (εδώ)

*****

Μετά έναν εκπληκτικό μήνα για τις παγκόσμιες μετοχές τον Νοέμβριο, ο δείκτης MSCI All World των μετοχών ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών έχει διευρύνει την άνοδό του και κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ. Βάση της ανόδου ήταν η άποψη ότι, οι μετοχές θα πάρουν ώθηση από την προοπτική, ο εμβολιασμός να συμβάλλει στο γρήγορο άνοιγμα των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία. Αν σε αυτό προστεθούν οι υποστηρικτικές κεντρικές τράπεζες και η πιθανότητα επιπλέον μέτρων τόνωσης στις αρχές του επόμενου έτους, τότε πολλοί επενδυτές βλέπουν να έρχεται μια εύρωστη ανάκαμψη της αγοράς και διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Θετικά στην προοπτική αυτή συμβάλλει και η πτώση του δολαρίου, αφού η αποδυνάμωση του αποθετικού νομίσματος έχει σημασία για μια παγκόσμια οικονομία που έχει μεγάλα χρέη σε δολάριο.

*****

Την ανάδυση των κρυπτονομισμάτων ως συστημικής επενδυτικής επιλογής, εις βάρος του χρυσού, αναδεικνύει η JP Morgan Chase & Co., διαπιστώνοντας την ταυτόχρονη τάση για εισροές χρήματος στο Bitcoin και εκροές κεφαλαίων από τον χρυσό. Η JP Morgan συγκαταλέγεται στις λίγες τράπεζες της Wall Street, οι οποίες προβλέπουν μια σημαντική επενδυτική μετατόπιση, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή. Από τον Οκτώβριο έως σήμερα, στην αγορά του Bitcoin έχουν καταγραφεί εισροές κεφαλαίων σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν παρατηρηθεί εκροές κεφαλαίων 7 δισ. δολαρίων από funds, τα οποία συνδέονται με τον χρυσό.

Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, το προφίλ των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, διαφέρει σημαντικά από αυτό των επενδυτών σε χρυσό. Όπως, διαφορετικά είναι σαν είδη επένδυσης και τους σκοπούς που καθένα απ’ αυτά εξυπηρετεί.

*****

Οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα είναι πιθανό να φτάσουν τα 25 εκατομμύρια μονάδες φέτος, όπως δήλωσε η ένωση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η μεγαλύτερη αγορά οχημάτων στον κόσμο, συνεχίζει να οδηγεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.  Κατά το 2019, στην Κίνα πουλήθηκαν 25,77 εκατομμύρια οχήματα, ενώ μέχρι το 2025, οι ετήσιες πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά 12,6% το Νοέμβριο από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο στα 2,77 εκατομμύρια οχήματα, η όγδοη διαδοχική μηνιαία άνοδος. Οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) αυξήθηκαν κατά 105% σε 200.000 μονάδες, καταγράφοντας τον 5ο συνεχόμενο μήνα αύξησης.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)