Χαρτοφυλάκια του "Χ&Α" - Το ποσοστό “εντός” και “εκτός” αγοράς: Το πιο σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης

15 Δεκεμβρίου 2020, 08:00 | Χ&Α - 223

Χαρτοφυλάκια του "Χ&Α" - Το ποσοστό “εντός” και “εκτός” αγοράς: Το πιο σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης

Η επιτυχία ενός συστήματος συναλλαγών που ακολουθεί δείκτες τάσης, εξαρτάται από την έγκαιρη αντίδραση στα σήματα της αγοράς, κυρίως μέσα από τις αυξομειώσεις του ποσοστού του κεφαλαίου που, κάθε φορά βρίσκεται εντός ή εκτός αγοράς, ανάλογα με τη φάση που αυτή διανύει.

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” ακολουθεί, κατά κύριο λόγο, τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, ο οποίος είναι ένας δείκτης τάσης. Στην ίδια φιλοσοφία βρίσκεται και το “σύστημα του στροφέα”, στο οποίο -κυρίως- βασίζεται το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο του κ. Δημήτρη Δημόπουλου. Συνεπώς, το πόσο έγκαιρα αντιδρούσε το κάθε σύστημα, αλλά και το ποσοστό που ο “διαχειριστής” του επέλεγε να διατηρήσει, κάθε φορά, εντός και εκτός αγοράς, υπήρξε ο βασικός παράγοντας που έκρινε το αποτέλεσμα του καθενός απ’ αυτά.

Σημειώνουμε ότι, ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητας των συστημάτων που βασίζονται σε δείκτες τάσης, αυτά αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους χρηματιστηριακούς δείκτες, σε περιόδους ή σε χρηματιστηριακές αγορές με έντονες διακυμάνσεις. Αντίθετα, σε περιόδους ή σε αγορές με ήπια ή σταθερή άνοδο, αυτά είτε σημειώνουν μία μικρή θετική απόκλιση σε σχέση με το δείκτη, είτε, συχνά, αδυνατούν να πετύχουν την επίδοση του δείκτη. Εκεί πλέον -στην διαρκή και ήπια ανοδική αγορά- η επιτυχία στην απόδοση ενός χαρτοφυλακίου, δεν είναι τόσο θέμα της αυξομείωσης του κεφαλαίου που βρίσκεται εντός ή εκτός αγοράς, αλλά κυρίως, θέμα επιλογής μετοχών.

Το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, εισήλθε στην αγορά με το 100% του κεφαλαίου, την 26/2/2019, όταν ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών. Εκείνη την ημέρα ο δείκτης βρισκόταν στις 692,84 μονάδες. Το σύστημα έδωσε έγκυρο και έγκαιρο σήμα εισόδου και -όπως φαίνεται και στο διάγραμμα- εκμεταλλευτήκαμε σχεδόν όλη την ανοδική κίνηση του δείκτη. Ένα χρόνο αργότερα, την 24/2/2020, δόθηκε σήμα εξόδου από την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 818,35 μονάδες και να διασπά πτωτικά τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Στο παραπάνω Διάγραμμα 1, φαίνονται παραστατικά οι κινήσεις του χαρτοφυλακίου. Αύξησε τη θέση του από το μηδέν στο 100%, άμεσα, όπως δεσμεύεται, από τους κανόνες του, να κάνει. Αντίθετα, μείωσε στο 0% τη θέση του, αμέσως μόλις υπήρξε το σήμα πωλήσεων. (Γιατί το “απόλυτο σύστημα” επιλέγει, στα “κύρια σήματα” να κινείται με το σύνολο του κεφαλαίου του, είναι κάτι που εξηγείται στο βιβλίο του “Απολύτου Συστήματος” (εδώ).

Ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις του συστήματος στο διάγραμμα, στις περιπτώσεις που -με βάση το νέο κανόνα του Μαρτίου (δείτε εδώ)- εισερχόταν στην αγορά, με το 50% του κεφαλαίου του. Αυτό το έκανε σε τρεις περιπτώσεις: Στις 8/4/2020 με τον Γενικό Δείκτη στις 609,09. Η έξοδος πραγματοποιήθηκε την 13/5/2020 (ΓΔ: 590,84  μονάδες). β) Στις 27/5/2020 (660,3) και έξοδος την 26/6/2020 (ΓΔ: 641,95 μονάδες). γ) Στις 19/8/2020 (ΓΔ: 646,27 μονάδες) και έξοδος την 22/9/2020 (ΓΔ: 624,62 μονάδες).

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η διαγραμματική απεικόνιση της 4ης πράξης, στο “δευτερεύον” σήμα της 9/11/2020. Τότε, το χαρτοφυλάκιο εισήλθε με 50%, όπως και στις προηγούμενες 3 περιπτώσεις, αλλά μία βδομάδα μετά, αύξησε το ποσοστό του στο 100% (φαίνεται αμυδρά στο διάγραμμα).

Οι κινήσεις του χαρτοφυλακίου του “απολύτου συστήματος”, ίσως έχουν μία “περίεργη” διαγραμματική απεικόνιση, ενώ πολύ θα τις θεωρήσουν ως ακραίες. Όμως, είναι δοκιμασμένες. Και στη θεωρία (με αναδρομικές επιβεβαιώσεις), αλλά και στην πράξη (σε ιδιωτικό περιβάλλον επί περίπου 20 χρόνια) και σε δημόσια παρακολούθηση, δύο χρόνια τώρα και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Αντίθετα, η διαγραμματική απεικόνιση του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου του κ. Δημήτρη Δημόπουλου, είναι πιο “ομαλή”, ή καλύτερα, πιο συνηθισμένη, αφού δεν ακολουθεί την πρακτική των μαζικών αγορών ή ρευστοποιήσεων.

Οι πράξεις του Τεχνικού Χαρτοφυλακίου, βασίζονται πάνω στον “κανόνα του Στροφέα” (εδώ), ο οποίος με τη σειρά του βασίζεται στα σήματα του “Υψηλού” και του “Χαμηλού” κλεισίματος 20 ημερών -ενώ βεβαίως λαμβάνονται υπ’ όψη και άλλες παράμετροι.

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθεί, στις πτώσεις, ο κ. Δημόπουλος, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πτώσης, μειώνει το ποσοστό των μετοχών του, σε επίπεδα που μπορεί να φτάσουν μεταξύ του 30% - 40%, ενώ εμφανίζεται ως πλήρως αγορασμένος στις φάσεις ανόδου.

Μία σημείωση: Παρακολουθώντας τον κ. Δημόπουλο, επί περισσότερα από 18 χρόνια, ποτέ δεν τον είδα να κάνει “προληπτικές” πράξεις. Δηλαδή να πουλήσει επειδή η αγορά ανέβηκε πολύ και μπορεί να γίνει διόρθωση -ένα συχνότατατο λάθος των επενδυτών. Πάντα πουλά αφού έχει ξεκινήσει η πτώση, και αφού έχει βεβαιωθεί ότι αυτή μπορεί να συνεχίσει. Το αντίστροφο κάνει στην άνοδο. Ποτέ δεν αγοράζει για να κάνει “moyen”, ή επειδή οι τιμές είναι χαμηλά. Θα αγοράσει πάντα αφού ξεκινήσει η άνοδος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 18 ετών, που ο κ. Δημόπουλος παρακολουθεί το Τεχνικό Χαρτοφυλάκιο στο eurocapital.gr, ποτέ δεν “κλειδώθηκε” εντός της αγοράς σε πτωτική φάση, ενώ πάντα βρισκόταν με υψηλό ποσοστό μετοχών, κατά τη διάρκεια των ανόδων. Γι’ αυτό άλλωστε και η απόδοσή του είναι τόσο υψηλή (εδώ).

Τί μας δείχνουν αυτά τα διαγράμματα. Μας δείχνουν ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Και αφού βεβαιωθούμε ότι την αναγνωρίσαμε ορθά, να μη διστάζουμε να αγοράσουμε ή να ρευστοποιούμε. Κυρίως όμως να ρευστοποιήσουμε -οι ζημιές στους επενδυτές προκαλούνται όχι επειδή αγόρασαν ακριβά, αλλά επειδή δεν τόλμησαν να πουλήσουν, ακόμη και οι τιμές ήταν κάτω από τις τιμές της αγοράς τους. Ανεξάρτητα του αν κερδίζουμε ή αν χάνουμε ή άσχετα του ποιό είναι το “κόστος κτήσης” μας για μία μετοχή. Το “κόστος κτήσης” σας, το γνωρίζετε μόνον εσείς. Κανείς άλλος δε το ξέρει και ουδείς νοιάζεται για τις τιμές που εσείς αγοράσατε. Εκμεταλλευόμενοι τις τάσεις της αγοράς, μπορείτε να ελπίζετε ότι, μέσα στα χρόνια, θα έχετε καλές αποδόσεις.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)