Η χρηματιστηριακή αγορά, στην αυγή του 2021

15 Δεκεμβρίου 2020, 10:00 | Χ&Α - 223

Η χρηματιστηριακή αγορά, στην αυγή του 2021

Μετά την εντυπωσιακή άνοδο του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, η αγορά έχει δείξει σημάδια διάθεσης να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τιμών. Ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να διασπάσει το “όριο” των 800 μονάδων και κινείται λίγο κάτω απ’ αυτό. Δε μας ανησυχεί κάτι και εκτιμούμε ότι η διάσπαση είναι θέμα μερικών ημερών.

Κοιτάζοντας προς το 2021, στεκόμαστε στη σκέψη ότι “η αγορά προεξοφλεί και κοιτάζει μπροστά”. Δε την απασχολεί ιδιαίτερα “τί έγινε”, αλλά ψάχνει να βρει το “τί θα γίνει”. Το “γύρισμα” της αγοράς έγινε και η μεσοπρόθεσμη τάση, έγινε ξανά ανοδική και συμπίπτει και πάλι με τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση που, κατά την άποψή μας, ξεκίνησε από την άνοιξη του 2016.

Οι προβληματισμοί μας, από σήμερα, επικεντρώνονται στο τί θα απασχολήσει την αγορά στους επόμενους μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, εκτιμούμε ότι, δύο θα είναι τα κύρια θέματα των αμέσως επόμενων μηνών: α) Ποιά είναι η επιτυχία στη λογιστική διαχείριση του εμβολίου και γενικότερα ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πότε θα καλυφθεί το “κρίσιμο” ποσοστό που θα επιφέρει την “ανοσία της αγέλης” που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ του 60% εως 65% του πληθυσμού. β) Πόση ήταν η οικονομική βλάβη από τα γεγονότα του 2020, πώς ξεκίνησε το 2021 και πώς θα εξελιχθεί, αλλά και το πώς θα καλυφθούν τα χρέη και τα ελλείμματα του 2020.

Αυτά θα είναι θέματα συζήτησης και -πιθανόν- και πολιτικών διαπληκτισμών, αλλά δε νομίζουμε ότι θα προκαλέσουν κάποια σημαντική επίδραση στην πορεία της αγοράς, αφού -εκτός απροόπτου- δεν πρόκειται να συμβεί κάτι που δε γνωρίζουμε ή που δεν μας έχει προβληματίσει μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, ειδικά για την Ελλάδα,  πάντα θα υφίσταται το θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου, το οποίο, με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί. Και στο ζήτημα αυτό, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας, ότι, κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά σε εξελίξεις που θα θέλαμε να αποφευχθούν.

Παράλληλα, έχουμε την εντύπωση ότι, με τον ίδιο τρόπο που είχαμε υποεκτιμήσει την επίδραση της πανδημίας κατά το 2020, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω, για το 2021 έχουμε υπερεκτιμήσει την αντίδραση τύπου “V” που είχαμε υπολογίσει ότι θα συμβεί από το φετινό χειμώνα. Μία αντίδραση συνέβη, όμως αφορούσε μόνο στις αγορές και όχι στις οικονομίες. Όμως,η αγορά, μάλλον είναι προετοιμασμένη για λογικές αρνητικές αποκλίσεις από τις προβλέψεις.

Εκτιμούμε ότι στην Ελλάδα, το επενδυτικό κοινό θα επηρεάζεται από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις, από τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό (και νομίζουμε ότι έχει γίνει καλή δουλειά προς τον τομέα αυτόν), από το πώς θα δαπανηθούν τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα κινηθεί ο τουρισμός το καλοκαίρι. Θα υπάρξει ανάκαμψη στα μεγέθη των επιχειρήσεων, ενώ θα κλείσει -με ευνοϊκό τρόπο- το ζήτημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Σε κάθε τρίμηνο, οι συγκρίσεις με το προηγούμενο έτος θα είναι θετικές -τόσο σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, όσο και επιχειρήσεων- και έτσι θα υπάρχει η εντύπωση ότι “πάμε καλά”. Εκτιμούμε ότι τα γεγονότα αυτά θα μπορέσουν να διατηρήσουν το κλίμα θετικό και τις τιμές του Χρηματιστηρίου ανοδικές.

Στο εξωτερικό, θα κάνουν τις ίδιες περίπου συγκρίσεις. Όμως, το μεγάλο ερώτημα που θα αιωρείται, τουλάχιστον σε επίπεδο επενδυτικής στρατηγικής, θα έχει να κάνει με το “έως πότε θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες” την πολιτική του “δωρεάν χρήματος” για την ενίσχυση των οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας και εάν θα συνεχιστεί η πολιτική της “ποσοτικής χαλάρωσης”, όταν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης κατά της πανδημίας, ολοκληρωθούν. Επειδή, από την απάντηση σ’ αυτά, θα κριθεί και η πορεία των αγορών κατά τα επόμενα χρόνια.

Εκτίμησή μας είναι ότι, καθώς όλοι -πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες- έχουν πλέον αντιληφθεί ότι, η έννοια του χρέους και της έκδοσης χρήματος, έχουν πλέον αλλάξει και δεν είναι αυτό που γνωρίζαμε στο παρελθόν, το άγχος για το “φούσκωμα” των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, θα παραμένει μικρό. Τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει εμφάνιση του πληθωρισμού. Και κατά τα φαινόμενα, αυτό θα αργήσει ακόμη αρκετά.

Συνεπώς, λίγο πριν από την αυγή του νέου έτους, τα πράγματα φαίνονται να είναι αρκετά καλά. Ή επειδή έτσι είναι πραγματικά, ή επειδή προερχόμαστε από μια δύσκολη χρονιά και -φυσιολογικά- έχουμε την τάση να αισιοδοξούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπό προϋποθέσεις, το 2021 θα μπορούσε να είναι μία καλή χρηματιστηριακή χρονιά.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)