Θεσμικές αλλαγές με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς!

15 Δεκεμβρίου 2020, 12:20 | Χ&Α - 223

Θεσμικές αλλαγές με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς!

Μία σειρά θεσμικών αλλαγών στο περιβάλλον της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, πρόκειται να δρομολογηθεί σύντομα. Οι έξι βασικές αλλαγές θα είναι : α) Θέσπιση ενός ειδικού ατομικού λογαριασμού −Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός.  β) Προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. γ) Πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια. δ) Δημιουργία ενός ή περισσότερων Επενδυτικών Κεφαλαίων που θα δημιουργούνται με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα εισάγονται στο Χρηματιστήριο. ε) Τεχνική διασύνδεση του ΟΑΣΗΣ με την ΗΔΑΤ, έτσι ώστε να επιτρέπεται πρόσβαση στα Μέλη του Χ.Α. στις τιμές που προσφέρουν οι τράπεζες στην ΗΔΑΤ επί των κρατικών ομολόγων. στ) Επεμβάσεις στο κανονιστικό πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσή Βίζα" σε κάποια σημεία που, στην πράξη, λειτουργούν αποτρεπτικά για επενδύσεις σε τίτλους της κεφαλαιαγοράς. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

 

Όμως, πάνω και περισσότερο απ’ όλα, πρέπει να προσέξουμε ένα σημείο: Η ιστορία έχει αποδείξει πως, αν το θελήσει και προσπαθήσει πάνω σ’ αυτό, μία Κυβέρνηση, μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον ή και την υπόσταση μιας χρηματιστηριακής αγοράς, κάτι που -εφ’ όσον επιτύχει- αλλάζει και την τροχιά της. Η πιο πετυχημένη νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση στο Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν ο Αναγκαστικός Νόμος 148, του Οκτωβρίου του 1967 (διαβάστε άρθρα του νόμου, εδώ), ο οποίος θέσπιζε μία σειρά κινήτρων υπέρ του Χρηματιστηρίου, με τον οποίον τελικά προσελκύστηκαν πολλές νέες εταιρίες σ’ αυτό, ενώ -βοηθούσης και της οικονομίας, η οποία πήγαινε περίφημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960- ο χρηματιστηριακός Δείκτης (ένας “ατελής” δείκτης της εποχής) “απογειώθηκε”: 1967: -0,02%, 1968: +38,42%, 1969: +81,09%, 1970: -3,24%, 1971: -3,00%, 1972: +116,40%, 1973: +25,34%, 1974: -12,83%.

 

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1920, αναζωογονήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, προσελκύστηκε νέο κοινό στο Χρηματιστήριο, έγιναν πολλές αλλαγές στη λειτουργία του και το Χρηματιστήριο ξανάγινε θεσμός, που μπορεί να υποχώρησε στα επόμενα χρόνια (1974 - 1985), όμως έγινε το υπόστρωμα για τη μεγάλη άνοδο του 1987 και για την εκπληκτική δεκαετία του 1990.

 

Η Κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση ότι θέλει να κάνει κάτι καλό, που θα βοηθήσει και θα εκσυγχρονίσει τον τομέα της Κεφαλαιαγοράς. Μένει να μπορεί να βοηθήσει και η οικονομία. Η οποία, είναι πολύ πιθανό να μπει σε μία ικανοποιητική πορεία από το επόμενο έτος. Συνεπώς, αν όντως, η κυβερνητική παρέμβαση μπορεί να “ταράξει” τα νερά που -επί δύο δεκαετίες- λιμνάζουν στην Κεφαλαιαγορά, τότε υπάρχει μία πολύ ισχυρή πιθανότητα, το Χρηματιστήριο, να αλλάξει εντελώς πρόσωπο και κατεύθυνση!

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)