Οι Επισημάνσεις της Αγοράς

15 Δεκεμβρίου 2020, 11:00 | Χ&Α - 223

Κάποια στιγμή, κατά το μήνα Νοέμβριο, σε σχόλιό μας στο site, αναφέραμε ότι, το “κερδοσκοπικό κοινό” που αρέσκεται στις “γρήγορες πράξεις”, θα “βγει” κάποια στιγμή από τη μετοχή της ΔΕΗ, επειδή έχει ανέβει αρκετά και πλέον, αφού δε θα υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια από αυτή τη μετοχή. Τελικά, έτσι έγινε και η κερδοσκοπία μεταφέρθηκε πλέον στις τράπεζες, αγαπημένες μετοχές του “γρήγορου κεφαλαίου” όλη τη δεκαετία.

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, πάντα έτσι γίνεται, σε όλες τις αγορές, σε όλες τις εποχές (υπάρχουν ατελείωτες ιστορίες για την κερδοσκοπία στα “Λαύρια”, στα “ΣΠΑΠ” και στα “Μπαρούτια” στις οικονομικές στήλες των αθηναϊκών εφημερίδων, των αρχών του προηγούμενου αιώνα). Πάντα υπάρχει ένα “κερδοσκοπικό κοινό” το οποίο εντοπίζει κάποιες μετοχές που έχουν υψηλή εμπορευσιμότητα και που έχουν κάποιο “story” πίσω τους.

Αν σε κάποιους αρέσουν αυτές οι κινήσεις -και αν τις αντέχουν βέβαια- θα πρέπει να μάθουν να εντοπίζουν αυτές τις μετοχές. Αλλά πριν επιχειρήσουν να μπουν στο παιχνίδι των “γρήγορων πράξεων”, θα πρέπει να μάθουν καλά την κίνηση και τη συμπεριφορά αυτών των μετοχών.

Από την πλευρά μας, δεν έχουμε κάτι εναντίον της κερδοσκοπίας. Την αποδεχόμαστε. Άλλωστε, μέσα από το “απόλυτο σύστημα”, το ίδιο κάνουμε. Όμως, εμείς την ασκούμε με ένα δικό μας, πιο ασφαλή και “αργό” τρόπο. Παράλληλα, βασική διαφορά είναι ότι, μέσω του “απολύτου συστήματος”, η κερδοσκοπία ασκείται με βάση το χρόνο (timing) και λιγότερο με βάση τις μετοχές και τις στιγμιαίες ανισορροπίες τους.

*****

“Την πούλησα!” μας είπε, περιχαρής, ο συνδρομητής μας! “Μπράβο σας που την επισημάνατε έγκαιρα! Πήγε στο € 0,98, κέρδισα 50% σε λιγότερο από μήνα και την έδωσα!” Χαιρόμαστε για τα κέρδη του συνδρομητή μας και του ευχόμαστε να βγάζει πάντα κέρδη. Όμως, πώς θα νιώσει αν, σε λίγο καιρό, δει τη συγκεκριμένη μετοχή 50% ή 75% πάνω από την τιμή που την πούλησε. Παλιά, σε ανοδικές χρονιές, θυμόμαστε, τρέχαμε πίσω από τη μετοχή, την αγοράζαμε -κάθε φορά σε ψηλότερη τιμή-  και την πουλούσαμε  -συνήθως με κέρδος- ίσα με 5 φορές το χρόνο, ή και παραπάνω. Και αν στο τέλος της χρονιάς κάναμε ένα μικρό “απολογισμό”, διαπιστώναμε ότι, αν είχαμε κρατήσει τη μετοχή, χωρίς να κάνουμε κάποια πράξη, θα ήμασταν πολύ πολύ καλύτερα! Και προσέξτε! Δεν αναφερόμαστε σε πράξεις που γίνονταν σε διορθώσεις και βίαιες διακυμάνσεις εντός της χρονιάς. Αναφερόμαστε σε μία όμορφα και ήπια ανοδική φάση, χωρίς διακυμάνσεις.

“Αφήστε τα κέρδη σας να τρέξουν”, είναι μία από τις αγαπημένες φράσεις του Δημήτρη Δημόπουλου, που ακούγεται συχνά στο γραφείο μας. Και εννοεί ότι, ουδείς γνωρίζει μέχρι πού θα φτάσει η αγορά ή μία μετοχή. Στις αγορές, τόσες δεκαετίες, έχουμε δει καταπληκτικά πράγματα, συχνά απίστευτα! Αφήνουμε μια μετοχή να εξαντλήσει την άνοδό της. Και προ-αποφασίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πουλήσουμε. Εμείς, ως “Χ&Α”, χρησιμοποιούμε τα σήματα του “απολύτου συστήματος”. Άλλος, μπορεί να χρησιμοποιεί άλλα. Όμως, καταλαβαίνουμε τί συζητάμε. Τη μετοχή την πουλάμε όταν αρχίσει να υποχωρεί (μόνον οι τυχεροί και οι ψεύτες πουλούν στα ανώτατα). Και βέβαια, την αγοράζουμε όταν πεισθούμε πως έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

*****

Χαιρόμαστε που πολλοί -πιο πολλοί απ’ όσους αναμέναμε- συνδρομητές μας, ακολουθούν το χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”. Πολύ περισσότερο χαιρόμαστε που αρκετοί, ακολουθούν και το χαρτοφυλάκιο “σταθερών μηνιαίων καταβολών”. Ο πραγματικός “θησαυρός” και ο λόγος για τον οποίον πολλοί θα θυμούνται το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ επί χρόνια, είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο! (Δείτε τη δυναμική του σε άλλες σελίδες του τεύχους -εδώ).

Στην πράξη όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αυτό των προμηθειών. Οι περισσότεροι από τους συνδρομητές, εφαρμόζουν το “χαρτοφυλάκιο σταθερών μηνιαίων καταβολών” με ποσό από € 200 έως € 500 ανά μήνα. Αυτό συνήθως συνεπάγεται πολύ υψηλές προμήθειες. Από έρευνα που κάναμε σε μερικές χρηματιστηριακές εταιρίες διαπιστώσαμε ότι η “μίνιμουμ” προμήθεια (δηλαδή, η ελάχιστη προμήθεια για μία πράξη) κυμαίνεται από € 3,00 έως € 15,00). Αυτό, όντως κάνει δύσκολη την εφαρμογή του χαρτοφυλακίου, ιδίως αν αυτή η προμήθεια πληρώνεται κάθε μήνα. Συζητώντας με ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρίες, βλέπουμε ότι μπορεί να γίνει μία συμφωνία για χρέωση ελάχιστης προμήθειας της τάξης του € 1,50. Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία μαζί της, μέσω μίας ΑΕΕΔ με την οποία έχουμε καλές σχέσεις και με την οποία συνεργαζόμαστε. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες, ας επικοινωνήσει μαζί μας (παρακαλούμε μέσω email - eurocapital.gr@gmail.com).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)