Τράπεζες: Σχόλια και ειδήσεις - Περιόδου από 16/11/2020 έως 17/12/2020

15 Δεκεμβρίου 2020, 12:15 | Χ&Α - 223

Τεύχος 220 - Δεκέμβριος 2020

Κλάδος Τραπεζών - Ειδήσεις και ανακοινώσεις
16 Νοεμβρίου 2020 - 17 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Tρεις τράπεζες θα διαθέτουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE (κάτω του 10%) μετά τις τιτλοποιήσεις του 2021 με τον Ηρακλή ΙΙ. Το δεύτερο θετικό στοιχείο που προσελκύει κεφάλαια είναι το γεγονός ότι, η  αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών.

Οι ξένοι επενδυτές εφόρμησαν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές αμέσως μετά την έλευση του εμβολίου και την άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι ξένοι επενδυτές, έχουν αντιληφθεί ότι, τρείς τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες βαδίζουν προς ένα μονοψήφιο δείκτη NPE μετά  τις νέες τιτλοποιήσεις δανείων που προετοιμαζονται με τον Ηρακλή II. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα τους λόγω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα απο την ΕΚΤ. (εδώ)

 

Στα 33 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου – από 30,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου– τα κόκκινα δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds και η διαχείρισή τους έχει φύγει από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το γ΄ τρίμηνο του έτους άλλα 2,1 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων άλλαξαν χέρια και ανατέθηκαν σε ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης, ο ρόλος των οποίων αναδεικνύεται πλέον κομβικός στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν αλλάξει χέρια ανέρχονται με βάση τα τελευταία στοιχεία στα 16,4 δισ. ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή περί τα 11,9 δισ. ευρώ είναι κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.  Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί μέχρι σήμερα στα funds ανέρχονται στα 4,4 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η σοβαρή οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία δεν έπεισε την Ευρώπη να προχωρήσει στην αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων, κάτι που αναμενόταν από τη στιγμή που η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι προέχει η υλοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης. Όμως προϋπόθεση για την τραπεζική ένωση είναι η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός «ιστού» από εθνικές bad banks, οι οποίες θα συνεργάζονται, θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα, μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας. Στόχος είναι να αποτραπεί η αύξηση των κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Για την Ελλάδα, βέβαια, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και NPLs από το υφιστάμενο απόθεμα, τα οποία δεν θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή». (εδώ)

Aναβιώνει ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008-2009 μέσα από τα προληπτικά μέτρα της Commission η οποία με βάση την πρότασή της δίδει στο κράτος τη δυνατότητα εφόσον οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων λόγω κόκκινων δανείων που δημιούργησε η πανδημία, να μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο άμεσα και με ειδικούς όρους. Η κίνηση αυτή του Δημοσίου δεν θα εκφράζεται με νέα μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και θα αποτελέσει ένα ισχυρό αλλά και άμεσο βοήθημα για τις τράπεζες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο που ενδέχεται να ανακύψει από τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Θεωρείται άλλωστε βέβαιο πως αυτά θα είναι πολλά σε όλη την Ευρώπη - οι εκτιμήσεις μιλούν για 1,4 τρισ. ευρώ - από την εφαρμογή των μορατορίων.(εδώ)

H EKT με νέο της μήνυμα ζητά από τις τράπεζες να μην διανείμουν μερίσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν εξαιρετική σύνεση όσον αφορά στα μερίσματα και στις αγορές ίδιων μετοχών. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΚΤ ζητεί από όλες τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην διανείμουν μερίσματα ή να προχωρήσουν σε αγορές ίδιων μετοχών ή να περιορίσουν τέτοιες κινήσεις, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. (εδώ)

Την απορρόφηση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο του σημερινού αποθέματος όσο και των νέων «κόκκινων» που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, προβλέπει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η πρόταση για τη δημιουργία bad bank αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να επιτύχει ταυτόχρονα μία σειρά από επιμέρους στόχους: την οριστική και ταυτόχρονη διευθέτηση των προβλημάτων που απορρέουν από την ύπαρξη ενός υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και της αναβαλλόμενης οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης. Την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας. Την αποφυγή αδικαιολόγητης απίσχνανσης (undue dilution) των υφιστάμενων μετόχων. Την αποφυγή χρήσης κρατικών ενισχύσεων και άλλα. (εδώ)

 

Όπου βρίσκεται το κράτος η διαφάνεια έχει χαμηλό συντελεστή και όπου βρίσκεται ο ιδιώτης όλα εξελίσσονται ιδανικά. Είναι έτσι; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες. Τουναντίον στο πλαίσιο της διαφάνειας το ΤΧΣ τα πηγαίνει καλά. Το ΤΧΣ όμως εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες.

Κατέχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank. Φθάσαμε το 2020 – 2021 για να γίνει αντιληπτό ότι ενίοτε η παρουσία του κράτους στις τράπεζες έχει και πλεονεκτήματα. Η Πειραιώς και η Εθνική είναι οι κερδισμένες και έχουν κάθε λόγο να υλοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς το ΤΧΣ θα καλύψει τα ποσοστά των μετοχών που κατέχει. Στις περιπτώσεις όμως της Alpha και ειδικά της Eurobank… βάρος πέφτει στις διοικήσεις και στον βασικό ιδιώτη μέτοχο. (εδώ)

 

Μέχρι πρόσφατα προφανώς λόγω της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου τα σχέδια για κεφαλαιακές ενισχύσεις απορρίπτονταν. Πριν καιρό η Εθνική τράπεζα άτυπα έθεσε το θέμα στο ΤΧΣ για αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον αλλά τέτοιο αίτημα δεν μπορούσε να εξεταστεί από το Ταμείο. Το ΤΧΣ ελέγχει ή θα ελέγχει το 61,34% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 11% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank. Άπαξ και τροποποιηθεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα λειτουργεί ως κοινός μέτοχος και όχι ως πυλώνας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό σημαίνει, ότι σε κάθε αύξηση όχι μόνο της Πειραιώς, αλλά και της Εθνικής ή της Alpha bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εύλογο συμφέρον να συμμετάσχει και πρέπει να συμμετάσχει ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.  Επισημαίνεται πως το ΤΧΣ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, των ελλήνων φορολογουμένων.  (εδώ)

 

Την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκαλεί η ύφεση στην οικονομία λόγω COVID-19 πέτυχαν οι τράπεζες το 9μηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 13,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων, ενώ στα 12,9 δισ. ευρώ ανήλθε η μείωση των NPEs στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα κόκκινα ανοίγματα σε επίπεδο ομίλων μειώθηκαν από τα 73,57 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019 σε 60 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2020, καταγράφοντας συνολική μείωση κατά 18,5%. Ισόποση ήταν η μείωση στην Ελλάδα, καθώς τα κόκκινα δάνεια, από τα 68,7 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019, περιορίστηκαν στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου του 2020. (εδώ)

 

Ο Ηρακλής 2 θα αποτελέσει τονωτικό για τις τραπεζικές μετοχές. Κορυφαίος τραπεζίτης σχολιάζοντας το σχέδιο Ηρακλής αναφέρει στο bankingnews πως «ο Ηρακλής και ο Ηρακλής 2 που έρχεται αποδείχθηκαν σωστά εργαλεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συμβάλλουν στην εξυγίανση αλλά έχουν κόστος, όμως δεν υπάρχει λύση στα προβληματικά δάνεια χωρίς κόστος. Ακόμη είπε πως όταν οι τράπεζες ενεργοποιήσουν τον Ηρακλή 2 θα έχουν τα κεφάλαια για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση των προβληματικών τους ανοιγμάτων NPEs, οι μετοχές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν. (εδώ)

 

Ένα βήμα πιο κοντά είναι από χθες η Τραπεζική Ενωση στην Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη του την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του κινδύνου και σε μία σειρά από μέτρα συμφωνήθηκε να προωθηθεί η έναρξη ισχύος του κοινού backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης έως τις αρχές του 2022. Επίσης συμφωνήθηκε ότι τα stress test του 2021 θα δείξουν την εικόνα που υπάρχει, αλλά σημειώνεται ότι πλέον θα υπάρχουν συνεχείς και επιτόπιοι έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος. Ειδικά για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών απένειμαν τα εύσημα στην προσπάθεια που γίνεται προς της κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων. (εδώ)

 

Την πρόθεσή της να αυξήσει τις εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις και να εξετάσει την εφαρμογή του σχεδίου για bad bank δήλωσε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση. Στην ανάλυσή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρότι προχωρούν οι τιτλοποιήσεις και ήδη δύο συστημικές τράπεζες (σ.σ.: Eurobank και Alpha Bank) έχουν ολοκληρώσει συναλλαγές ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ οι άλλες δύο προωθούν συναλλαγές αξίας 10 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι η οργανική μείωση των NPE θα παραμείνει αργή, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο για να έχουν αποτελέσματα, οι τράπεζες θα πρέπει να στηριχθούν σε μη οργανικές λύσεις. Το Ταμείο περιγράφει αρκετά διεξοδικά την πρόταση της ΤτΕ, σημειώνοντας πάντως ότι θα είναι σημαντικό η bad bank να μην επηρεάσει δυσμενώς τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες βασίζονται σε μηχανισμούς τιμολόγησης της αγοράς και σε ιδιωτικές επενδύσεις. (εδώ)

 

O Andrea Enria, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε πως η αγορά εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη κατά μήκος των εθνικών ορίων και αυτό δεν επιτρέπει να αποκομίσουμε τα οφέλη της τραπεζικής ένωσης. Αυτό που λείπει είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων – το οποίο έχει καίρια σημασία για την ασφάλεια του τραπεζικού τομέα συνολικά. Είδαμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισεκ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Ελλάδα. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε λοιπόν ήταν σημαντική, όμως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της τραπεζικής ένωσης. Στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,7% έναντι επιπέδου χαμηλότερου του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες. (εδώ)

 

H απόφαση να απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες να χορηγήσουν φέτος μέρισμα μπορεί να αποδειχθεί η πιο κακοπροαίρετη των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω Αρχές απαγόρευσαν τα μερίσματα, αποπειρώμενες να διατηρήσουν τα κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε συνθήκες διογκούμενων ζημιών από κόκκινα δάνεια και αυξημένης ζήτησης για πιστώσεις. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία βέβαια που να αποδεικνύουν ότι η έλλειψη μερισμάτων είναι ευθέως υπεύθυνη για την κατά μέσον όρο πτώση κατά 17% στη χρηματιστηριακή αξία των 20 κορυφαίων τραπεζικών ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου το τρέχον έτος. Οι τράπεζες έχουν απλώς αναβάλει την πληρωμή μερίσματος, δεν την ακύρωσαν. Αυτό θα έπρεπε ελάχιστα να διαφοροποιεί τις τιμές των μετοχών τους, ειδικά εάν τα μερίσματα δοθούν και πάλι, βάσει των παλαιών υπολογισμών τους. Μέσα σε μία περίοδο είκοσι ετών και με μία έκπτωση της τάξεως του 10%, μία καθυστέρηση ενός χρόνου μειώνει τη σημερινή αξία μιας σταθερής ροής μερίσματος μόλις κατά 1%. (εδώ)

 

Μαγικός μήνας ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο αυξημένος τζίρος και οι αυξημένες εισροές, οδήγησαν την αγορά σε μια -χωρίς ανάσα- άνοδο. Ο αριθμός των deals που κλείνουν ή κυοφορούνται και όσων θα ακολουθήσουν, αλλάζουν άρδην την εικόνα της Ελλάδας. Και η βάση των deals εδράζεται πάνω στην αλλαγή του κλίματος, της εικόνας αλλά και της πραγματικότητας της χώρας. Στα μάτια του «έξυπνου χρήματος» η Ελλάδα δεν είναι πια ένα failed state αλλά αποτελεί το ανερχόμενο μεγάλο success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ανάγκη να δείξει στις «παραστρατημένες» χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι οι πολιτικές της είναι αποτελεσματικές. Η γερμανική FAZ έγραψε ότι,  «με το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ.» Ε, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο χρηματιστήριο. (εδώ)

 

Αύξηση των προβληματικών δανείων που μπορεί να συνεχισθεί και το 2022 προβλέπει έκθεση της ING. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως το πλέον ευάλωτο, με βάση τρία κριτήρια αξιολόγησης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερο δείκτης συνολικής έκθεσης, καθώς τα δάνεια ευάλωτων κλάδων πλησιάζουν το 50%. Το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χαρτοφυλάκια δανείων είναι άλλος ένας παράγοντας, διότι  οι ΜμΕ πλήττονται σχετικά περισσότερο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να ανακάμψουν, αναφέρει η ING. Και το τρίτο κριτήριο που εφαρμόζει η ING είναι η εξέταση των μεγεθών των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των τραπεζικών κεφαλαίων, (εδώ)

 

Η πιο σημαντική είδηση του τελευταίου διαστήματος για όσους παρακολουθούν τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά δρώμενα ήταν η εύλογη μετατροπή του ομολόγων Cocos της Πειραιώς τα 2,040 δισεκ. σε μετοχές στα 6 ευρώ.Η Πειραιώς πήρε μια μεγάλη ανάσα στην προσπάθεια εξυγίανσης της και θωράκισης της και η εξέλιξη αυτή είναι θετική. Το ελληνικό κράτος με εγγυήσεις 22-24 δισεκ., 12 δισεκ. από τον Ηρακλή και άλλα 12 δισεκ. από τον Ηρακλή 2 θα στηρίξει τις τράπεζες ώστε να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια.Όμως στην προσπάθεια αυτού του άθλου, λύση και απάντηση έρχεται να δώσει η κυβέρνηση με τον νόμο που σχεδιάζει ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που εκπροσωπεί το δημόσιο και κατέχει μετοχές τραπεζών (Πειραιώς θα κατέχει 61,34%, στην Εθνική 40,3%, στην Alpha 11% και στην Eurobank 1,34%) να μπορεί να συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. (εδώ)

 

Από τις αρχές του 2020 οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν προχωρήσει σε αγορές κρατικού χρέους με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 οι επενδύσεις των τραπεζών της ζώνης του ευρώ σε χρεωστικούς τίτλους κρατών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά περίπου 19% σε ονομαστικό ποσό, καταγράφοντάς τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2012. Από τις αρχές του 2020 το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει σε πέντε εκδόσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι δύο εκδόσεις αφορούσαν επανεκδόσεις. Δηλαδή, οι επενδύσεις των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ανήλθαν στο 7% του χρέους που έχει εκδοθεί από την αρχή του έτους. (εδώ)

 

Τον Ιανουάριο του 2021 θα καταγραφούν οι προτάσεις της Commission για τα κόκκινα δάνεια, προτάσεις που αναμενόταν να υποβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνουν: 1. Σωστή καταγραφή με συγκεκριμένα πρότυπα 2. Πώς θα γίνεται ο σχηματισμός προβλέψεων - Η καταμέτρηση και τα προβλήματα των ισολογισμών θα είναι εκείνα που θα καταγράψουν και τις πρακτικές έγκαιρου σχηματισμού προβλέψεων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 3. Κεντρική διαχείριση των τιτλοποιήσεων που φέρουν εγγυήσεις. Ακόμη, είναι πιθανή η νωρίτερη έλευση του backstop(ίσως έως το 2024), δηλαδή, η δυνατότητα του ESM να αποτελεί τον τελευταίο δανειστή του Single Resolution Fund όταν μια τράπεζα καταλήγει σε αυτό. (εδώ)

 

Από το β΄ τρίμηνο του 2021  ίσως και από το τέλος του α΄ τριμήνου τον Μάρτιο 2021, ξεκινάει η οικονομική και χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην Ελλάδα με βάση εκτιμήσεις της Bank of New York Mellon, Nomura και HSBC. Το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 10% ή 11% όπερ σημαίνει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου 18 με 19 δισεκ. ευρώ. Η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το β΄ τρίμηνο του 2021 με στόχο να διαμορφωθεί το ΑΕΠ στο 3,5% στο βασικό σενάριο ή 2,5% με 4% σε ένα εύρος. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα προεξοφλήσει 1. Την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 από την ύφεση του 2020. 2. Τον δεύτερο γύρο εξυγίανσης των τραπεζών με την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2, το ελληνικό δημόσιο θα αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις από 12 σε 24 δισεκ. ευρώ για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα θεωρηθούν ως τελευταίο στάδιο της εξυγίανσης του συστήματος. (εδώ)

Στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Οι τράπεζες εισέρχονται σε φάση επανεκκίνησης και ανάκαμψης. Το 2021 θα διαδραματιστεί το τελευταίο επεισόδιο εξυγίανσης. Θα δούμε στο μέλλον σε βάθος 2ετίας την χρηματιστηριακή τιμή να πλησιάσει πιο κοντά στην λογιστική αξία,  δηλαδή 1 αντί 0,05 ή 0,15 της τρέχουσας περιόδου και ακόμη ένα τραπεζικό κλάδο να αναγεννιέται μετά από 12 χρόνια καταστροφής των μετόχων. (εδώ)

Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια τόσο της κυβέρνησης όσο και των διοικήσεων των τραπεζών αναφορικά με την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της δημιουργίας “bad bank”. Στην παρουσίαση της πρότασης προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας τόνισε πως αν δεν ληφθούν τώρα γενναίες αποφάσεις τα  κόκκινα δάνεια θα διαιωνίζεται. Το παρόν σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Asset Management Company, στην οποία θα μπορούν να μεταβιβαστούν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Στις τράπεζες θα δίνεται χρόνος για την απορρόφηση των ζημιών από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, ενώ το σχήμα θα συνοδεύεται και από κάποιου τύπου κρατική εγγύηση. (εδώ)

 

Το 20% των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής λόγω COVID-19 αναμένεται να «κοκκινίσει», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Eurobank Holdings. Τα δάνεια που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών ανέρχονται, με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, σε 4,9 δισ. ευρώ, και από αυτά, το 1,2-1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα νέα NPEs το 2021. Η ύφεση το 2020, μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία, θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10% περίπου. Η τάση αυτή θα ανακόψει προσωρινά την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας από το σημερινό ποσοστό του 14,9%, που είναι το χαμηλότερο στο τραπεζικό σύστημα. Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, το ποσοστό των NPEs θα αυξηθεί οριακά το 2021 στο 15,5%, αλλά θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά και στόχος είναι να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. (εδώ)

 

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η Alpha Bank, με τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη Συναλλαγή Galaxy έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη συναλλαγή, την πρώτη μεγάλη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 10,80 δισ. ευρώ και την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, 80% κατά πάσα πιθανότητα, της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal.Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα περιορίσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα. Ακόμη, έχει ήδη υποβάλει τρεις αιτήσεις υπαγωγής στο HAPS «Ηρακλής», του οποίου και θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με την παροχή κρατικής εγγύησης να αφορά ομολογίες αξίας 3,7 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί μία ακόμη σοβαρή «εκκρεμότητα» που έπρεπε να διευθετηθεί από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, με γνώμονα πάντοτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.  Όσο κι αν αποτελεί “δύσκολη άσκηση”η επικείμενη νέα αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα που θα οδηγήσει σε προσωρινή κρατικοποίηση πριν την “καθαρή” ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σε μερικούς μήνες από σήμερα με τη συμμετοχή ισχυρών ιδιωτών μετόχων, το μέλλον μόνο καλύτερο μπορεί να είναι για την Πειραιώς αφού βγάζει το αγκάθι των CoCos που θα προκαλούσε συνεχή εκροή κεφαλαίων μέχρι το 2022. Αν, όπως είναι πλέον βέβαιο, η ΕΚΤ αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά και η μη πληρωμή των τόκων προκαλέσει μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου της Τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά. (εδώ)

Στη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αν και αποφεύγουν να πάρουν ευθέως θέση, συντάσσονται με την πλευρά της ΤτΕ, που έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι ο «Ηρακλής» δεν επαρκεί για να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια όσο χρειάζεται, δηλαδή σε μονοψήφια ποσοστά, κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιπλέον, η υπόδειξη για συμπληρωματικές, δυνητικά συστημικές λύσεις, οι οποίοι διευκολύνουν την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μοιάζει να «φωτογραφίζει» την πρόταση της ΤτΕ για bad bank, αφού είναι και η μοναδική συζητούμενη σήμερα ιδέα με αυτά τα χαρακτηριστικά. (εδώ)

O οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings,  σε έκθεσης εκτιμά ότι το 2021 θα είναι για τον τραπεζικό κλάδο το πιο σκληρό τεστ από το 2009. Ο οίκος, μελέτησε τα προβλήματα από τον covid-19 καθώς και τις προοπτικές των τραπεζών σε 87 χώρες. Το ύψος των πιστωτικών ζημιών για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στην τραπεζική κανονικότητα μέσα στο 2023, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλο όμως που η δοκιμασία του τραπεζικού συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2009, ο S&P σημειώνει ότι σήμερα υπάρχει μια πρωτοφανής δημοσιονομική στήριξη και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που πιθανόν να στηρίξουν τις τράπεζες. (εδώ)

Αξιοπρεπή αναμένει η JP Morgan ότι θα είναι τα αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες, συνεχίζοντας σε γενικές γραμμές τις τάσεις που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο του έτους και χωρίς σημαντική επιδείνωση από τις προσδοκίες που υπήρχαν για το σύνολο του 2020. Όλα τα βλέμματα, όπως επισημαίνει, θα στραφούν στις προοπτικές του δ΄ τριμήνου και του 2021. Αναμένει όπως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα διατηρήσουν τον εποικοδομητικό τους τόνο για τις τιτλοποιήσεις NPE, με την Alpha να ολοκληρώνει τη συμφωνία για τη συναλλαγή του Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική να αναμένεται να ξεκινήσει την τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο. (εδώ)

Την πιο σκληρή δοκιμασία του από την κρίση του 2009 θα περάσει ως το τέλος του 2021, λόγω της πανδημίας, ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας, τονίζει η Standard & Poor's, υπολογίζοντας ότι πιστωτικές ζημιές της περιόδου θα φθάσουν τα 2,1 τρισ. δολ. Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες πιστωτικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 1,5% - 2% του ενεργητικού τους, αλλά από το 2021 θα επανέλθουν σε κερδοφορία και θα συνεχίσουν με ταχύτερους ρυθμούς την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Επισημαίνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η S&P σημειώνει ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) που θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις του οίκου, ή να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες πωλήσεις NPE και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. (εδώ)

Mε υψηλά ποσοστά αποδοχής εκ μέρους των εργαζομένων ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων και του Προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές από την Alpha Bank προς την εταιρεία Cepal. Ενώ η διαδικασία του carve out ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη του μήνα, το ποσοστό των εργαζομένων των Διευθύνσεων που έχουν ήδη αποδεχθεί την εθελοντική τους μεταφορά στον Servicer υπερβαίνει το 90%. Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η Τράπεζα και η οποία βρίσκεται πλέον στον τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση της εταιρίας θα ανέλθει, μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, σε 33 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)