Χρηματιστήριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σχόλια και ανακοινώσεις - 16/11/2020 έως 17/12/2020

15 Δεκεμβρίου 2020, 12:10 | Χ&Α - 223

Τεύχος 220 - Δεκέμβριος 2020

Χρηματιστήριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σχόλια και ανακοινώσεις

16 Νοεμβρίου 2020 - 17 Δεκεμβρίου 2020

 

Το 2021, οι αγορές που έμειναν πίσω θα βγουν πρώτες και αυτές που υπεραπέδωσαν κατά το τρέχον έτος της κρίσης, θα βγουν τελευταίες. Αυτό σημειώνει η Jefferies σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική του νέου έτους όπου επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις πιο φθηνές διεθνώς και έχουν σημαντικά περιθώρια να διαπρέψουν το επόμενο έτος. Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι επενδυτές σίγουρα δεν είναι overweight στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους. Παρά το ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, η Jefferies συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη συνέχεια καθώς, όπως επαναλαμβάνει, η αγορά και η οικονομία της Ελλάδας έχουν τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, άρα και τις καλύτερες προοπτικές, σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο εκ νέου το άνοιγμα εκ νέου των ευρωπαϊκών οικονομιών. Τα καλά νέα, όπως επισημαίνει η Jefferies είναι πως ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών γύρισε στα θετικά από τον Αύγουστο. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές για το 2021, καθώς όπως σημειώνει, ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαπραγματεύεται στο 9.9x, ο δείκτης P/B στο  0.6x, η μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%. (εδώ)

 

Οι «μηχανές» του ελληνικού επιχειρείν ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Η εικόνα του χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων, η δυναμική επάνοδος των μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων (Capital Group, CVC Capital, PC Partners, Goldman Sachs), η αναβάθμιση από τον οίκο Moodys, αλλά και η τεράστια κινητικότητα τόσο στο προσκήνιο όσο κυρίως στο παρασκήνιο σχεδόν σε όλους τους κλάδους, το μαρτυρούν. H εμφάνιση της πανδημίας στις αρχές του 2020, ακύρωσε το momentum που είχε διαμορφωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2019, όπου το χρηματιστήριο έκλεισε στην κορυφή των παγκοσμίων αποδόσεων, με τις τράπεζες στο +100%. Πλέον, όπως μαρτυρούν όλοι οι «δείκτες» προεξόφλησης με κυρίαρχο το χρηματιστήριο, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα προσβλέπει στην επόμενη ημέρα και στη μετά Covid εποχή.  (εδώ)

 

 

Μικρές είναι οι μεταβολές, που καταγράφηκαν στον αριθμό εργαζομένων των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο εννεάμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις οικονομικές εκθέσεις 10 εισηγμένων εταιρειών, στο εννεάμηνο του 2020 απασχολήθηκαν συνολικά 33.152 εργαζόμενοι έναντι 33.119 εργαζομένων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 0,1%. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό προσωπικού της σημείωσε η Lamda Development, η οποία ενισχύθηκε με εργαζόμενους κατά 81,99% σε επίπεδο Ομίλου και κατά 118,42% σε επίπεδο εταιρείας. Αντίθετα, σε μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού τους προχώρησαν αφενός η Prodea (-5,34%), αλλά και ο Όμιλος Ελλάκτωρ (-4,77%), με τις δύο εισηγμένες να έχουν εμφανώς επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και το πρώτο lockdown κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. (εδώ)

 

 

Πάνω από 200 αναλυτές και επενδυτές παρακολούθησαν το investor day της ΔΕΗ. Στη φάση των ερωτήσεων και των διευκρινίσεων, μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΔΕΗ ερωτήθηκε για το επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλους παίκτες, με τη διοίκηση να διευκρινίζει ότι οι επενδύσεις που αναφέρονται στο business plan θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την επιχείρηση. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που παρουσιάστηκε, οι οικονομικοί στόχοι της ΔΕΗ είναι ο περιορισμός του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Μέχρι το 2023 η ΔΕΗ αναμένεται να εμφανίσει πωλήσεις ύψους 4 δισ. EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ και μόχλευση κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Ως προς τη λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται ενίσχυση της συνεισφοράς της προμήθειας από την οποία θα προέλθει το 41% των EBITDA, το 42% θα προέλθει από τη διανομή, το 11% από τη συμβατική παραγωγή και το 6% από τις ΑΠΕ. Προβλέπονται επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 42% θα κατευθυνθεί στη διανομή, το 34% στις ΑΠΕ, το 21% στη συμβατική παραγωγή και το 3% σε άλλες επενδύσεις. (εδώ)

 

Η «μεγάλη έξοδος» των εισηγμένων συνεχίζεται αφού είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία 21 έτη (2000-2020) έχουν διαγραφεί 283 εταιρίες αφαιρώντας από τη κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου εκατοντάδες δις ευρώ αλλά κυρίως στερώντας φήμη και προκαλώντας αδιαφορία σε εταιρείες που πιθανότατα θα ήθελαν να εισαχθούν. Η έλευση της πανδημίας πάγωσε το ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. (εδώ)

 

Η πανδημία COVID-19 ήταν αδίστακτη για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η Moody’s Analytics, η οποία ανήκει στον όμιλο της Moody΄s ωστόσο αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων. Η Ελλάδα χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνει, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15,2% σε ετήσια βάση. Παρά την πανδημία, η χώρα γνώρισε έκρηξη των επενδύσεων τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζει η Moody’s Analytics. Σημαντικό σε αυτό είναι το κλίμα που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας της, δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια στροφή και έχει ως στόχο να αποτελέσει μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Σημαντικά projects όπως το καζίνο στο Ελληνικό τα οποία είχαν παγώσει στο παρελθόν, μπήκαν "μπροστά" παρά την πανδημία. Και τα καλά νέα δεν σταμάτησαν εκεί, τονίζει ο οίκος. Η Microsoft ανακοίνωσε το σχέδιό της για την παρουσία της στη Ελλάδα, ενώ η Digital Realty ανακοίνωσε λίγο αργότερα την εξαγορά της Lamda Hellix, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λειτουργίας data centers στη χώρα, και ακολούθησε η "πράσινη" επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν ήδη αντίκτυπο στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η Moody’s Analytics. Τα στοιχεία υποχώρησαν λιγότερο από το αναμενόμενο στο δεύτερο τρίμηνο, μειωμένα κατά 9% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι μόνο η Φινλανδία από την ευρωζώνη, τα πήγε καλύτερα σε αυτό το μέτωπο. (εδώ)

 

Την αποχώρηση τριών μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων από το Χρηματιστήριο Αθηνών από μέλη εξ αποστάσεως ανακοίνωσε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών. Ειδικότερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την παραίτηση των εταιρειών CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED, MERRILL LYNCH INTERNATIONAL και CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LIMITED, από την ιδιότητα των Εξ Αποστάσεως Μελών Διαπραγμάτευσης στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ημερομηνία παραίτησης την 17η Δεκεμβρίου 2020. (εδώ)

 

Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που έχουν προσφύγει στο μέτρο της λεγόμενης «επιστρεπτέας προκαταβολής». Με βάση τις πρόνοιες του μέτρου, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν, θα εισπράξουν ένα ποσό χρημάτων το 50% του οποίου θα τους χαριστεί και το υπόλοιπο μισό θα επιστραφεί σε βάθος χρόνου και μάλιστα έναντι πολύ χαμηλού επιτοκίου. Σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές: Το 50% του ποσού που δεν θα επιστραφεί θα πρέπει να απεικονιστεί λογιστικά ως έκτακτο κέρδος. Ο χρόνος λογιστικοποίησης των κερδών δεν εξαρτάται από το πότε θα εισπραχθούν τα χρήματα. Αυτό που παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις αποφάσεις κάθε εταιρείας, είναι αν μέσα στη χρήση του 2020 εγγραφεί το σύνολο του λογιστικού κέρδους, ή αυτό θα επιμεριστεί σε περισσότερες χρονιές. Σε κάθε περίπτωση, αρκετές εισηγμένες εταιρείες μέσα από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όχι μόνο καρπώνονται δωρεάν ένα σημαντικό ποσό, αλλά παράλληλα δανείζονται μακροπρόθεσμα και μάλιστα με πολύ ευνοϊκό επιτοκιακό κόστος. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)