Η Οικονομία - Επισημάνσεις

15 Δεκεμβρίου 2020, 20:10 | Χ&Α - 223

Η Οικονομία - Επισημάνσεις

To 1/3 του εορταστικού τζίρου αναμένεται να χαθεί φέτος, συμπέρασμα που προκύπτει από την διάθεση των καταναλωτών να περιορίσουν ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διαθέσουν για ψώνια φέτος. Το εύρημα προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) στο διάστημα 9-11 Δεκεμβρίου 2020 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 912 καταναλωτών με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

*****

Στη δημοπρασία της 15/12/2020, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κατά 3,5 μονάδες βάσης στο νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 0,57%. Το κόστος δανεισμού υποχώρησε σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότο, με βάση την προοπτική επανόδου των οικονομιών στην κανονικότητα.

*****

Η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών - κυρίως της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος Moody's. Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε € 1,8 τρισεκατομμύρια - στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται € 1,074 τρισ., ενώ από το Ταμείο “Επόμενη Γενιά ΕΕ” θα προέλθουν επιπλέον 750 δισ. ευρώ.


*****

Πτώση ύψους 13,1 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας, λόγω της πανδημίας, στο γ΄ τρίμηνο, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019. Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το γ΄ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2019. Τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 50,4%) παρουσίασαν, όπως είναι αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις των καταλυμάτων και της εστίασης.

*****

Παρατηρείται αδυναμία των εμπορικών τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία την πρωτοφανή ρευστότητα την οποία απέκτησαν λόγω των μεγάλων παρεμβάσεων της ΕΚΤ. Οι τράπεζες επιλέγουν την εύκολη λύση της τοποθέτησης της ρευστότητας σε ομόλογα του Δημοσίου και σε καταθέσεις προς την κεντρική τράπεζα εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια. Η υπερβολική αποστροφή στην ανάληψη κινδύνων που επιδεικνύουν οι τράπεζες οφείλεται στις ανησυχίες των τραπεζών για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.

 

*****

 

Επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP. Με την εξέλιξη αυτή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για το 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα απαιτείται. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι, στο 2020, η το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 7,3% έναντι -8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

 

*****

 

O οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, εκτιμά ότι, η ανάκαμψη στην Ελλάδα, στο 2021, αναμένεται να είναι ισχυρή και να κινηθεί στο 4,5%, μετά από ύφεση κοντά στο 10% φέτος. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση BB. Η οριστικοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα υποστηρίξει τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών μέσω του σχεδίου Ηρακλής. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης της Ελλάδα προστατεύονται πλήρως από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στα οποία έχουν προχωρήσει ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

*****

 

Εντός του Ιανουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας. Η επέκταση του προγράμματος αγορών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 500 δισ. ευρώ,  του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP (φτάνει πλέον στα 1,85 τρισ. ευρώ) διευκολύνει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Η ΕΚΤ, κατά το 2021, θα μπορέσει να καλύψει ελληνικές εκδόσεις ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

 

Δείτε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις της περιόδου 16 Νοεμβρίου - 17 Δεκεμβρίου 2020 (εδώ)

Δείτε τις ανακοινώσεις οικονομικών δεικτών (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)