Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου 16 Νοεμβρίου 2020 - 17 Δεκεμβρίου 2020

15 Δεκεμβρίου 2020, 19:15 | Χ&Α - 223

Τεύχος 220 - Δεκέμβριος 2020

Ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου
16 Νοεμβρίου 2020 - 17 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, η FED, η SNB, η Norges Bankκαι, η BoJ, έχουν ανανεώσει και επεκτείνει τις πολιτικές οικονομικής στήριξης με πακέτα τόνωσης για τις οικονομίες τους. Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να διατηρήσουν την πολιτική αυτή όσο χρειαστεί, υποστηριζόμενες και από τις κυβερνήσεις. Παράλληλα η BoE, όπως αναμενόταν, άφησε την πολιτική της αμετάβλητη μετά την αύξηση του QE κατά 150 GBP το Νοέμβριο. Σημαντικοί πόροι των κεντρικών τραπεζών που αναφέρονται σε συναλλαγματικά αποθέματα δολαρίου ήταν λογικό να θεωρηθεί ότι εν μέρει  θα χρηματοδοτήσουν τις πολιτικές οικονομικής στήριξης με συνέπεια ρευστοποιήσεις δολαρίων.  (εδώ)

 

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα κατέληξαν σε μία «συμφωνία επί των αρχών» αναφορικά με το πλαίσιο που θα διέπει τις διμερείς επενδύσεις, φέροντας ένα βήμα πιο κοντά το τέλος των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2013. Η επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Βερολίνου και προσωπικά της Ανγκελα Μέρκελ. Μια από τις πρώτες της ενέργειες, άλλωστε, ήταν να υπάρξει κοινή αναφορά με το Πεκίνο για την ανάγκη οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους. Η οριστική έγκριση και εφαρμογή ενδέχεται να πάρει ακόμη καιρό, ενώ δεν αποκλείεται οι ηγέτες της ΕΕ να επιδιώξουν να συντονιστούν και με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν. (εδώ)

 

Οι ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η οικονομική δραστηριότητα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, φαίνεται ότι έχει επιβραδυνθεί, ενώ την ίδια ώρα η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 300.000.Στο αρνητικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα σημερινά στοιχεία της Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να υποχωρεί στις 55,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, κάτι το οποίο προμηνύει την επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου.  Εξίσου απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τη μεταποίηση, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να υποχωρεί στις 56,5 μονάδες από 56,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)

 

Από την Air Canada έως την κινεζική CDB Aviation, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες leasing σπεύδουν να μετατρέψουν παλιότερα επιβατικά αεροσκάφη σε εμπορικά, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς η αξία των μεταχειρισμένων αεροσκαφών βουλιάζει εν μέσω της πανδημίας. Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων αεροναυπηγικής Cirium εκτιμά ότι ο αριθμός των μετατροπών αυτών, που είναι μόνιμες, θα αυξηθεί κατά 36% σε 90 αεροσκάφη το 2021, και σε 109 αεροσκάφη το 2022. Η αεροπορική βιομηχανία εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2024. (εδώ)

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, σύμφωνα με πληροφοριες μετέφερε την κύρια κατοικία του από την Καλιφόρνια στο Τέξας. Πλέον οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής -ο Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς- διαμένουν όλοι τους σε πολιτείες που δεν εισπράττουν φόρο εισοδήματος. Η περιουσία του Μασκ, ανέρχεται σε 144 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τους άλλους δύο κυρίους, τον Μπέζος (με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 183,3 δισ. δολαρίων) και τον Γκέιτς (με εκτιμώμενη περιουσία 118,8 δισ. δολαρίων), αμφότεροι διαμένουν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου "γεννήθηκαν” και οι εταιρείες τους. Ο Μασκ, πάντως, δεν είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος που μετακόμισε σε φορολογικό "παράδεισο”. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε την επίσημη κατοικία του στη Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2019, μετά από δεκαετίες διαμονής στον ομώνυμο ουρανοξύστη του στο Μανχάταν. Αλλα και πολλοί άλλοι. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες για τα ταμεία μιας πολιτείας, δεδομένου ειδικά του τεράστιου εισοδήματος που δηλώνουν ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι. (εδώ)

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να θέσουν από κοινού μία τελευταία προθεσμία, δίνοντας χρόνο για ένα τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Πολλά μεγάλα κενά παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών και είναι ακόμη ασαφές εάν μπορούν να γεφυρωθούν. Οι φόβοι παραμένουν έντονοι για το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε ένα χαοτικό φινάλε χωρίς συμφωνία, μετά την πενταετή κρίση του Brexit. Η ΕΕ και η Βρετανία έθεσαν τη συνάντηση Τζόνσον - φον ντερ Λέιεν ως ύστατη ευκαιρία για να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί τελικά μια εμπορική συμφωνία. Αυτή η μεταβατική φάση, όμως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία για την προστασία περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση από δασμούς και ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα υποστούν το κόστος της ρήξης. (εδώ)

 

Η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε πρωτοφανές πλήγμα και στις αερομεταφορές, εντούτοις οι περισσότερες κατάφεραν να επιβιώσουν. Το 2020 μετακινήθηκαν «μόλις» 1,8 δις άνθρωποι με αεροπλάνα, από 4,5 δις το 2019. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η δραματική αυτή συρρίκνωση του αριθμού των επιβατών κατά 60,5% οδήγησε σε πτώση του τζίρου κατά 500 δις στα 328 δις δολάρια. Οι εκτιμώμενες απώλειες ανέρχονται στα 118,5 δις δολάρια (99,9 δις ευρώ). H IATA αναμένει αύξηση της ζήτησης και σταδιακή ανάκαμψη από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα μοιραστούν άμεσα και μαζικά τα νέα εμβόλια και ότι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν και πάλι περισσότεροι άνθρωποι κάνοντας χρήση των rapid tests. Ο εκτιμώμενος τζίρος για το 2021 ανέρχεται στα 459 δις δολάρια, με τις ζημίες να περιορίζονται στα 39 δις δολάρια.  (εδώ)

 

Η έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book αναφέρει πως η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παρέμεινε μέτρια σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed έως και τις 20 Νοεμβρίου. "Τέσσερις περιφέρειες έκαναν λόγο για μικρή ή καθόλου ανάπτυξη, ενώ πέντε επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα παρέμεινε κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς". Όπως αναφέρει, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί απότομα από τα τέλη Οκτωβρίου. Η αύξηση αυτή οδηγεί ορισμένες πόλεις και πολιτείες να εφαρμόσουν ξανά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. (εδώ)

 

Έτοιμη να αναλάβει τα «ηνία» του κλάδου των διυλιστηρίων παγκοσμίως εμφανίζεται η Κίνα, η οποία σε λίγο χρονικό διάστημα θα δώσει ένα οριστικό «τέλος» στη μακροχρόνια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, στη χώρα της Άπω Ανατολής βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον τέσσερα ενεργειακά project, τα οποία θα αυξήσουν τη συνολική παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως -όσο δηλαδή είναι το σύνολο της παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, τα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις βαθιές οικονομικές επιπτώσεις του ιού, καθώς και την ευρύτερη μετάβαση προς τον κλάδο της πράσινης ενέργειας. (εδώ)

 

Τα κρατικά πακέτα διάσωσης είναι ξανά εδώ,  οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως αερομεταφορείς, προκειμένου να τις στηρίξουν από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει κρατική βοήθεια ύψους 3 τρισ.ευρώ και έχει συστήσει το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ.ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ.Τα κρατικά πακέτα διάσωσης στη διάρκεια της πανδημίας συνοδεύονται από αυστηρούς όρους, όπως μείωση αμοιβών ανώτατων στελεχών, διακοπή μπόνους, μερισμάτων ή επαναγορών ιδίων μετοχών, καθώς και περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως συνέβη στις περιπτώσεις αεροπορικών εταιρειών και αυτοκινητοβιομηχανιών.Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η ιδεολογία πίσω από τα πακέτα διάσωσης προκαλεί διχασμό μέσα στις ίδιες τις κυβερνήσεις χωρών. Ολα δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις θα δυσκολευθούν να ξεφύγουν από τον παρεμβατικό τους ρόλο ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες (εδώ)

 

Σε ρυθμούς πανδημίας, ταξιδιωτικών οδηγιών, ακυρώσεων και απωλειών-ρεκόρ κινήθηκε φέτος ο τουρισμός. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει; Σε ομιλία του ο Μάρτιν Λόμαν, ιδήμων σε τουριστικά θέματα εξήγησε πως οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν, όχι επειδή δεν θέλουν, «αλλά επειδή δεν μπορούν. Θεωρητικά δηλαδή υπάρχει ζήτηση. Μέχρι στιγμής όμως οι περισσότεροι φαίνεται να είναι αρκετά διστακτικοί ως προς τον σχεδιασμό και το κλείσιμο των επόμενων διακοπών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες των γερμανικών τουριστικών ομίλων και γραφείων θα ανέλθουν μέχρι τα τέλη του 2020 στα 28 δις ευρώ. Εάν η ανάκαμψη έρθει γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών πολλές επιχειρήσεις πάντως θα αντιμετωπίσουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα: την έλλειψη προσωπικού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές προχώρησαν σε απολύσεις. (εδώ)

 

Εν αναμονή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Βρυξέλλες προτείνουν στην Ουάσιγκτον μια νέα διατλαντική συμμαχία προκειμένου να θάψουν τις εντάσεις της εποχής Ντόναλντ Τραμπ και να σχηματίσουν κοινό μέτωπο απέναντι στη «στρατηγική πρόκληση» της Κίνας. Την εν λόγω πρόταση έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τονίζει την ανάγκη «να ανανεωθεί αλλά και να συντηρηθεί» η συμμαχία Ε.Ε. – ΗΠΑ. Όπως τονίζεται, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές δημοκρατίες και οικονομίες της αγοράς και συμφωνούν ως προς τη στρατηγική πρόκληση που αποτελεί η Κίνα και η διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθησή της ως προς τον διεθνή της ρόλο έστω κι αν δεν συμφωνούν πάντα ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Στο ίδιο έγγραφο εργασίας προτείνεται, παράλληλα, συνεργασία για την ανάπτυξη και διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και κοινή προσπάθεια για την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. (εδώ)

 

Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας μια ισχυρή μεταποιητική ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία. Ο δείκτης μεταποίησης της Caixin σε συνεργασία με την Markit, διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες από τις 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου σηματοδοτούν τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο ΡΜΙ της Caixin διατηρείται άνω των 50 μονάδων. Οι αγορές, οι συνολικές πωλήσεις, τα αποθέματα και η απασχόληση, αυξάνονται με τα υψηλότερα ποσοστά της δεκαετίας, τόνισε η Caixin. Ο υποδείκτης απασχόλησης παρέμεινε σε θετικό επίπεδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. (εδώ)

 

Μέσα σε έξι μήνες πολίτες σε ΗΠΑ, Καναδά, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται πως θα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπό κόσμο όμως η δυνατότητα επάρκειας εμβολίων για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού φαίνεται πως ίσως να ’ναι κάτι πολύ μακρινό. Και δεν μιλάμε για μήνες αλλά για χρόνια. ”Ο εθνικισμός των εμβολίων το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τον ιό” λέει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Έτσι εάν το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο σε όλους, όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται και δεν επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός του, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ανθεκτικό/επιθετικό ή πολύ διαφορετικό και έτσι το οποίο εμβόλιο που ήδη θα έχουν αγοράσει πλούσιες πολλές χώρες, δεν θα προσφέρει ανοσία. Εάν η πρώτη διανομή εμβόλιου για την Covid-19 γίνει δίκαια σε όλο τον κόσμο τότε ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί κατά 60% παγκοσμίως. Εάν όμως οι 50 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο μονοπωλήσουν το εμβόλιο τότε οι θάνατοι παγκοσμίως θα μειωθούν μόνο κατά περίπου 30%. (εδώ)

 

Το ενδεχόμενο να φτάσει το χρέος το 400% του παγκόσμιου ΑΕΠ το επόμενο έτος είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: πρώτον, γιατί, παρά τη μαζική χορήγηση των εμβολίων, η πανδημία θα οδηγεί τις κυβερνήσεις πάλι στη λήψη περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια σε μορφές δημοσιονομικής βοήθειας για τους πληττόμενους. Και δεύτερον, γιατί θα είναι αναγκαία η διατήρηση των πακέτων στήριξης για την υποβοήθηση της ανάπτυξης. Ωστόσο, αν και η εκτόξευση του χρέους συνιστά μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι σαφές ότι σύντομα οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κατάλληλους τρόπους για την τιθάσευσή του αφού οι αγορές θα αντιδράσουν με διάφορους τρόπους. Είναι φανερό ότι κυβερνήσεις, οργανισμοί, τράπεζες και επενδυτικοί φορείς κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και οι απειλές πολλαπλές από το υπέρογκο παγκόσμιο χρέος. (εδώ)

 

Σε υψηλό τριών ετών διαμορφώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα το Νοέμβριο, σημείωσε άνοδο στις 52,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 51,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 51,5 μονάδες. Ο βιομηχανικός κλάδος της Κίνας έχει ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας από το β΄ τρίμηνο, με τον επίσημο ΡΜΙ να βρίσκεται υψηλότερα του ορίου των 50 μονάδων, από τον Μάρτιο. Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή σημείωσε άνοδο στις 54,7 μονάδες από τις 53,9 μονάδες. Οι συνολικές νέες παραγγελίες διαμορφώθηκαν στις 53,9 μονάδες, αφού είχαν μείνει αμετάβλητες για δύο μήνες στις 52,8 μονάδες.Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών για εξαγωγές, αυξήθηκε στις 51,5 μονάδες το Νοέμβριο από τις 51 μονάδες. (εδώ)

 

Μια supernova ρευστότητας θα εμφανιστεί στις αγορές ειδικά στις ΗΠΑ ύψους 1,3 τρισεκ. δολαρίων αναφέρει η Morgan Stanley και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί.Η άνοδος των χρηματιστηρίων ειδικά στην Wall Street και στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδοθεί στην εξ ολοκλήρου χειραγώγηση των αγορών της Fed η οποία επί της ουσίας εθνικοποίησε την αγορά ομολόγων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη η ΕΚΤ κατέχει 450 δισεκ. ιταλικού χρέους. Η Morgan Stanley, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, παραδέχτηκε ότι η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών είναι το πιο κρίσιμο συστατικό της αύξησης των αγορών: «Λιπαίνει τους τροχούς των συναλλαγών χρηματοδότησης και αλλάζει την ευκαιρία που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές». «Αναμένουμε όλους τους τύπους ρευστότητας να επεκταθούν το 2021 επιδρώντας στις αγορές», δήλωσε. Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

 

Κατασκευάζοντας το γερμανικό εργοστάσιό της στο Grünheide, η Tesla έχει στοιχηματίσει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες εντός του οίκου τους. Η Tesla χρειαζόταν ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη, τόσο για να αποφύγει τα τιμολόγια της ΕΕ όσο και για να διατηρήσει την εικόνα του κορυφαίου κατασκευαστή EV στον κόσμο. Παρά την έκρηξη στις συνολικές πωλήσεις EV, οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη έχουν μειωθεί. Στο τρίτο τρίμηνο οι αγορές EV στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 62% σε ετήσια βάση, αλλά το μερίδιο της Tesla στην αγορά μειώθηκε από 33% σε 14%. Οι αναλυτές δε εκτιμούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο το μερίδιο της Tesla θα πέσει κάτω από το 10%. Ο ανταγωνισμός με την Audi, Jaguar και Daimler, είναι κάτι παραπάνω από μεγάλος και οι πωλήσεις των μοντέλων S και X έχουν βαλτώσει. (εδώ)

 

Ο φόρος GAFA στους κολοσσούς του Διαδικτύου θα επιβληθεί το 2020, επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, παρά τις απειλές για αντίποινα από τις ΗΠΑ σε γαλλικά προϊόντα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, όπως τσάντες χειρός και καλλυντικά. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Facebook και η Amazon συμπεριλαμβάνονται στις εταιρίες αυτές. Με αυτή τη κίνηση, η Γαλλία εκτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις, την ώρα που η χώρα είναι σε διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον νέο πρόεδρο Τζον Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ήδη αυξήσει στο 25% τους τελωνειακούς δασμούς για τα γαλλικά κρασιά στο πλαίσιο της διαμάχης για την κρατική βοήθεια στην Airbus και την Boeing. (εδώ)

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελικά χθες βράδυ πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη, χωρίς να περιμένει, να σχηματίζει την κυβέρνησή του. Η ομάδα του Μπάιντεν από την πλευρά της έκανε λόγο για σημαντικό βήμα, το οποίο θα επιτρέψει "την μεταβίβαση της εξουσίας ειρηνικά και χωρίς προσκόμματα". Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου έχοντας δίπλα του έμπειρες προσωπικότητες, που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σκοπεύει να ονομάσει υπουργό Εξωτερικών, ή η Τζάνετ Γέλεν, στην οποία θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών. (εδώ)

 

Η τουρκία βρίσκεται απέναντι σε μία χρηματοπιστωτική κρίση που δεν έχει προηγούμενο, καθώς έχει «κάψει» 140 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δύο χρόνια, αδειάζοντας τα θησαυροφυλάκια χωρίς να καταφέρει να στηρίξει το νόμισμά της. Η λίρα είχε φτάσει να χάνει 30% της αξίας της και να διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα μόλις 16 δισεκατομμυρίων, την ώρα που πλησιάζει η προθεσμία αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σκληρό νόμισμα. Παρολα αυτα η επιμονή σε ένα κολοσσιαίων διαστάσεων έργο, που συνδέεται με γεωπολιτικά οφέλη μεν αλλά έχει αβέβαιη χρηματοδότηση και ανύπαρκτη οικονομική σκοπιμότητα δε, την ώρα μάλιστα που το βασικό μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η Κωνσταντινούπολη είναι η αντισεισμική θωράκιση, δείχνει μια κυβέρνηση όλο και πιο αποκομμένη από τον λαό. Η στήριξη προς το ΑΚΡ έχει πέσει στο 30%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας. (εδώ)

 

Ισως δεν είναι πρώτη φορά που η Κίνα καρπώνεται το όφελος από  όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στις οικονομίες του δυτικού κόσμου. Είναι, όμως, η πρώτη φορά κατά την οποία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο και μάλιστα σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα και το χρέος του φαίνεται πως βρίσκεται στα ύψη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, η Κίνα εξέδωσε πενταετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ και άντλησε προσφορές άνω των 16 δισ. ευρώ με επιτόκια -0,152%. Σε παράλληλη δημοπρασία εξέδωσε επίσης δεκαετή και δεκαπενταετή ομόλογα με απόδοση κάτω του 1%. Σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η επιτυχής έκβαση της δημοπρασίας ομολόγων αντανακλά την «αποφασιστικότητα της Κίνας και την εμπιστοσύνη» με την οποία ανοίγει την οικονομία της στον έξω κόσμο και ενσωματώνεται σταδιακά στις διεθνείς χρηματαγορές. (εδώ)

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προβλέπει πως μέχρι το τέλος του έτους το παγκόσμιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος, καθώς στα τέλη του 2019 το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οπως τονίζει το IIF, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί συνολικά κατά 15 τρισ. δολάρια στη διάρκεια του έτους και αναμένεται να κλείσει τη χρονιά στα 277 τρισ. δολάρια. Το IIF προειδοποιεί έτσι πως η συνεχής συσσώρευση χρέους θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια κατάσταση στην οποία θα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί ο δανεισμός «χωρίς να πληγεί καίρια η οικονομική δραστηριότητα». (εδώ)

Αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για επείγουσα αδειοδότηση του υποψηφίου εμβολίου τους καταθέτουν, οι Pfizer και BioNTech, όπως έκαναν γνωστό σε ανακοίνωσή τους. Στόχος των δύο εταιρειών είναι να επιτραπεί η χρήση του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις ΗΠΑ από τα μέσα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. (εδώ)

 

H ανακαταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην πολιτεία επιβεβαίωσε τη νίκη με οριακή διαφορά του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν. Προς το παρόν, οι προσπάθειες του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών σε ορισμένες πολιτείες ή να αποδείξει πως κάτι δεν έγινε σωστά έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα του Τραμπ μπορεί να ζητήσει νέα επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια. (εδώ)

 

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορονοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών, οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης. Ο κινέζος ειδικός Ζονγκ Νανσάν εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας χάρη στην πρόωρη απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορονοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων. (εδώ)

Ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγείς συνιστά η ανακοίνωση του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ περί ανοίγματος της «υπερμεγέθους» κινεζικής οικονομίας με την εισαγωγή περισσότερων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στην ομιλία του ανακοίνωσε πως θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς και τα θεσμικά έξοδα, και θα επεκτείνει τις εισαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών από όλες τις χώρες. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης δεν θα είναι ένα κλειστό σύστημα ενιαίας εγχώριας κυκλοφορίας, αλλά ένα ανοικτό σύστημα ανοικτής και αμοιβαία προωθούμενης εγχώριας και διεθνούς διπλής κυκλοφορίας (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)