Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Τι γνωρίζουμε, τι όχι και τι σημαίνουν όλα αυτά για τα εμβόλια

21 Δεκεμβρίου 2020, 12:30 | Κοινωνία

Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Τι γνωρίζουμε, τι όχι και τι σημαίνουν όλα αυτά για τα εμβόλια

Η είδηση πως ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού Sars-Cov-2 με την παράλληλη εκτόξευση των κρουσμάτων, οδήγησε την Αγγλία στη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, φαίνεται να σπέρνει τον πανικό στις χώρες της ΕΕ. Η μια μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από Βρετανία ενώ σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ για να ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι η μετάλλαξη αυτή - με την κωδική ονομασία Ν501Υ (VUI-202012/01)- δεν προέκυψε τώρα που έλαβε τα μέτρα η βρετανική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο επιστημονικός σύμβουλος αυτής, Πάτρικ Βάλανς, εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ. Αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορονοϊού και απαντάται στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και στο 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία (έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου).

Εκτιμάται δε πως εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που έχει - 70% σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον - ίσως ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αγγλία, που την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ελλείψεις σε κλίνες σε αρκετά νοσοκομεία.

 

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος:

Κατά πρώτον θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως οι ιοί, και κυρίως οι κορονoϊοί, μεταλλάσσονται συνεχώς, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η συγκεκριμένη ή κάθε άλλη μετάλλαξη που έχει παρατηρηθεί στον Sars-Cov-2.

H Δρ Muge Cevik, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας New and Emerging Respiratory Virus Threats (Nervtag), δήλωσε ότι έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 4.000 μεταλλάξεις του Sars-Cov-2, εκ των οποίων λίγες φαίνεται να είναι σημαντικές.

Ο επικεφαλής αρχίατρος της Αγγλίας, Chris Whitty, δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή που ανακαλύφθηκε σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας  μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική και θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή R κατά 0,4 ή περισσότερο.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων δεν φαίνεται όμως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερης μορφής νόσησης ή το ποσοστό θνησιμότητας.

Σε μια σύνοψη δε των εξελίξεων από αρμόδια επιτροπής την Αγγλίας- Nervtag (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory)- οι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα πως δεν καν βέβαιο ότι η παραλλαγή του ιού επιφέρει σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, δείχνοντας προφανώς επιφυλακτικότητα έναντι των αναφορών περί 70% υψηλότερης μεταδοτικότητας.

Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι τα δεδομένα ήταν προκαταρκτικά και βασίζονται στη μοντελοποίηση. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων που λαμβάνονται. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε μια αιτιώδη σχέση, έχουμε μόνο ένα αποτέλεσμα συσχέτισης», αναφέρει η δρ. Muge Cevik σχετικά με το νέο στέλεχος και την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί πάντως μέχρι στιγμής συμφωνούν με την αντίληψη ότι η παραλλαγή είναι πιο μολυσματική ή μπορεί να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση αυτού ή κάποια άποψη ως προς το γιατί εξαπλώνεται ταχύτερα, όπως δήλωσε με τη σειρά του, σύμφωνα με τον Guardian o Stuart Neil, καθηγητής ιολογίας στο King’s College London.

Η παραλλαγή συσχετίστηκε με 10% έως 15% των περιπτώσεων σε ορισμένες περιοχές πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε στο περίπου 60% των περιπτώσεων στο Λονδίνο, όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή σε όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και τα βέλτιστα μέτρα προστασίας.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr