Και πού είναι τα γιοτ των πελατών;

23 Δεκεμβρίου 2020, 07:02 | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α

Και πού είναι τα γιοτ των πελατών;

Το παρόν άρθρο είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 223 (Δεκέμβριος 2020) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

Η ιστορία προέρχεται από το καταπληκτικό βιβλίο του Fred Schwed, “Where are the customers yachts”, το οποίο -για πρώτη φορά- εκδόθηκε το 1940 (εδώ), ένα παλαιό βιβλίο -στις ΗΠΑ θεωρείται ως “old classic”- το οποίο όμως είναι σα να γράφτηκε χθες.. Και είναι πάρα πολύ παραστατική:

Ο πελάτης, πετυχημένος γιατρός της Βοστώνης, έχει ραντεβού με το στέλεχος μιας μεγάλης εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων, για να συζητήσουν την πολιτική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του.

Ο γιατρός, φτάνει στο γραφεία της εταιρίας, που βρισκόταν σε ένα καταπληκτικό κτήριο στην καρδιά του λιμανιού της Βοστώνης. Ανεβαίνει στον 8ο όροφο, στο γραφείο του συμβούλου.

- Ο κ. Σύμβουλος, θα σας δει σε λίγο. Μπορείτε να τον περιμένετε εδώ, του είπε η καλλίγραμμη γραμματέας καθώς τον οδηγούσε στο σαλονάκι των επισκεπτών, όπου του σέρβιρε καφέ.

Καθώς περιμένει ο γιατρός, θαυμάζει τη θέα του λιμανιού. Εξαιρετική.

Σε λίγο, μπαίνει στο σαλονάκι ο Σύμβουλος.

- Καλημέρα σας γιατρέ, του λέει. Συγνώμη που με περιμένατε.

- Κανένα πρόβλημα κύριε Σύμβουλε. Άλλωστε, θαύμαζα αυτή την υπέροχη θέα στο λιμάνι.

- Α, η θέα! Ναι, είναι υπέροχη! Ελάτε να δείτε, γιατρέ. Ελάτε να δείτε. Βλέπετε εκείνο το μεγάλο λευκό γιοτ; Εξαιρετικό σκαρί! Είναι του Προέδρου της εταιρίας μας. Εκείνο το κόκκινο, πιο δίπλα; Εκείνο είναι του Αντιπροέδρου. Πιο πέρα, να και το γιοτ του Διευθύνοντος Συμβούλου. Πολύ καλό σκάφος και πολυταξιδεμένο. Και εκείνο, το ξύλινο, πιο πέρα, το βλέπετε; Είναι του επικεφαλής των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Πολύ ωραία, απαντά ο γιατρός. Πολύ ωραία, όλα τα γιοτ. Όμως, πείτε μου, πού είναι τα γιοτ των πελατών σας;

Δε ξέρουμε αν η ιστορία αυτή είναι πραγματική. Όμως, δεν έχει σημασία. Έχουν υπάρξει πολλές χιλιάδες παρόμοιων. Όχι μόνον στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Ιστορίες με γιοτ, “πετυχημένων” -και ευκατάστατων- τραπεζιτών, χρηματιστών, συμβούλων, διαχειριστών και παντός είδους ανθρώπων, που είτε νόμιμα, είτε παράνομα, παριστάνουν τους συμβούλους και λυμαίνονται τους καλόπιστους πελάτες τους, πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όμως, σπάνια οι πελάτες τους έχουν γιοτ.

Στα χρόνια που έρχονται, αν όντως η αγορά είναι ανοδική, στη χώρα του “είσαι ό,τι δηλώσεις”, θα ακουστούν πάλι απίστευτες ιστορίες για συμβούλους που θα ξεφυτρώνουν παντού γύρω μας, έτοιμοι να ρημάξουν τους ευκολόπιστους. Συμβαίνει ήδη, αλλά το φαινόμενο μπορεί να θεριέψει, όπως θέριευε κάθε φορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η Κεφαλαιαγορά θα έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά και μεγάλη ευθύνη, στην προστασία των επενδυτών - πολιτών.


Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)