Νέες εισαγωγές προ των πυλών στη Λεωφόρο Αθηνών

23 Δεκεμβρίου 2020, 16:58 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέες εισαγωγές προ των πυλών στη Λεωφόρο Αθηνών

Σε μια συγκυρία που στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές γίνεται κοσμογονία νέων εισαγωγών εταιρειών με καινούριες δυναμικές επιχειρήσεις να διεκδικούν την «ψήφο» των επενδυτών και να πετυχαίνουν – ειδικά στη Wall Street – πολύ γενναίες υπερκαλύψεις, στο ελληνικό χρηματιστήριο μόλις κάτι έχει αρχίσει να κινείται.

Συνεπικουρία της συνολικότερης επενδυτικής αφύπνισης της αγοράς λοιπόν αλλά και όλων των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο ώστε να καταστεί το Χ.Α. ξανά μοχλός ανάπτυξης και ένας ζωτικός φορέας κεφαλαιακής καρποφορίας για τις επιχειρήσεις, αναλυτές κρίνουν ότι ενδέχεται το 2021 να δούμε ξύπνημα νέων εισαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετές διεργασίες τόσο σ' ότι αφορά την άμεση εισαγωγή εταιρειών, όσο και σε επίπεδο έκδοσης ομολόγων, όπως αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο με το μεγάλο ομόλογο της Costamare που θα είναι από 100 εκατ. ευρώ και άνω. Η εταιρεία που είναι εισηγμένη στη Wall Street δρομολογεί την έκδοση ομολόγου, κίνηση που οπωσδήποτε θα αναβαθμίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που αναμένεται να δώσει νέο αέρα σ' όλη την αγορά, ενώ κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι δε θα αργήσει και η πρώτη εισαγωγή ναυτιλιακής εταιρείας στο Χ.Α. Αυτό όμως, είναι κάτι που αναμένεται να το δείξει το μέλλον, ενώ η έως τώρα εμπειρία, δείχνει ότι καλό είναι να κρατάμε... μικρό καλάθι.

Από εκεί και πέρα, «εκκρεμούν» οι εισαγωγές εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, που κάποια στιγμή – λόγω καταστατικού – θα πάρουν το δρόμο για το χρηματιστήριο. Πρόκειται για τη Noval Property, βραχίονας real estate του ομίλου Viohalco, Trade Estate (συμφερόντων του ομίλου Fourlis), Μπλέ Κέρδος (οικογένεια Ευμορφίδη) και Orilina Properties (όμιλος Brevan Howard).

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες κινητικότητα υπάρχει και στον ενεργειακό κλάδο και ειδικά στις ΑΠΕ, όπου μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 θα έχουμε μια εταιρεία που θα εισαχθεί στο Χ.Α. ενώ είναι ήδη εισηγμένη στο ΧΑΚ. Παράλληλα, ίσως υπάρξουν και κάποιες ακόμη προσπάθειες από τον κλάδο αυτόν, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κίνηση από τον κλάδο της πληροφορικής που έχει επιστρέψει πάνω σε νέες βάσεις συγκριτικά με το παρελθόν.

Τέλος, δεν αποκλείεται να δούμε και δύο πολυπόθητα placements που θα αυξήσουν σημαντικά το free float σε δύο κορυφαίες εταιρείες όπως η ElvalHalcor και η Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία). Οι δύο εταιρείες απέχουν από τα ελάχιστα όρια ελεύθερης διασποράς και κάποια στιγμή θα πρέπει να επιχειρήσουν την διάθεση υφιστάμενων μετοχών, με την τωρινή εικόνα τους στο ταμπλό εν πολλοίς να... αδικεί το συνολικό – και πραγματικό – εκτόπισμά τους.

Το κακό παρελθόν του Χρηματιστηρίου είχε οδηγήσει στο «στεγνώμα» εισαγωγής νέων εταιρειών με τις δημόσιες εγγραφές να είναι απειροελάχιστες από το 2005 και εντεύθεν, την ίδια ώρα που έχουν καταγραφεί πολλαπλές αποχωρήσεις σημαντικότατων εταιρειών. Θυμίζουμε πως την περίοδο 1999 έως 2003, καταγράφηκε μια ασυδοσία και μια κατάχρηση της αγοράς, με δεκάδες εταιρείες να εισάγονται ασχέτως αν δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι τότε διοικήσεις του Χ.Α. και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μοίρασαν αφειδώς εισιτήρια και όλα αυτά με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας!

Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους για εκείνη την... τριτοκοσμική περίοδο. Το ’99 μπήκαν 46 εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το 2000 εισήχθησαν περί τις 50, το 2001 έκαναν την εισαγωγή τους 26 επιχειρήσεις, το 2002 πέρασαν το κατώφλι της Σοφοκλέους 22 εταιρείες, το 2003 υπήρξαν 14 εισαγωγές και το 2004 έντεκα. Από το 2005 και μετά – επί διοίκησης Σπ. Καπράλου - μπήκε ένα φρένο στις αθρόες εισαγωγές, όμως σταδιακά ατρόφησε εντελώς το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο. Από τις 360 εισηγμένες τις… χρυσές εποχές, πλέον στο Χ.Α. είναι εισηγμένες περί τις 170 εταιρείες, όμως μόνο το 50% εξ αυτών υπολογίζονται επενδυτικά από την αγορά. Σχεδόν το 1/3 είναι ωσεί παρόν στο ταμπλό, με δεκάδες να μην ανοίγουν καν ή να κάνουν εξαιρετικά περιορισμένους όγκους.

Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις

Όταν σε μια μικρή, ρηχή και περιορισμένων δυνατοτήτων αγορά εισάγονται τόσες πολλές εταιρείες το χρόνο, πλέον ο θεσμός του χρηματιστηρίου εκφυλίζεται. Πολλώ δε μάλλον, όταν ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστών αυτών των εισαγωγών, δεν άξιζε να περάσει το κατώφλι... Πλείστα είναι τα παραδείγματα χρεοκοπιών νέων εισαγωγών! Εταιρείες που - σε αδικαιολόγητα - σύντομο χρονικό διάστημα κήρυξαν πτώχευση, χρεοκόπησαν, διαλύθηκαν για άλλους λόγους, γενικώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Πιο χαρακτηριστικές  περιπτώσεις αυτού του καταλόγου, είναι εταιρείες όπως Informatics, Datamedia (η πρώτη εταιρεία στην ιστορία του Χ.Α. που εισήχθη χωρίς δημόσια εγγραφή), Sex Form, Domus ΑΕΕΧ, Προμότα, Hitech, Δυναμική Ζωή (Γυμναστήρια Universal), Μπαλάφας ΑΤΕ, Έμφασις Πληροφορική, Sprider Stores, Ipirotiki & Software, Despec Πολυμέσα, Νεοχημική (χρεοκόπησε ως Alapis, αφού προηγουμένως είχε απορροφήσει την επίσης νεοεισηγμένη Μπαλής Χημικά), Lannet (είχε απορροφήσει προηγουμένως και την επίσης καινούρια Lantec), Alter Channel, Betanet, Proton Bank και πολλές άλλες. Όλες οι ανωτέρω επιχειρήσεις, εισήχθησαν στο Χ.Α. μετά το 2000!

Τι έγινε την τελευταία 10ετία

Την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέκρινε την αίτηση εισαγωγής της εταιρείας γενικών ασφαλειών Interlife, η οποία θα εισαχθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου, ενώ είναι ήδη εισηγμένη από το 2012 στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Την τελευταία 10ετία, ελάχιστες είναι οι εισαγωγές στο Χ.Α. καθώς μετά το 2008 όπου είχαν εισαχθεί οι Pasal Development και MIG Real Estate (2009), η επόμενη εισαγωγή ήρθε τον Ιούλιο του 2014 με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο εισαγωγές ειδικών κλάδων, όπως ΑΕΕΑΠ που διέπονται από ειδικό καθεστώς και χωρίς δημόσιες εγγραφές.

Η Εθνική Πανγαία (νυν Prodea Investments) εισήλθε στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 μέσω της συνένωσής της με τη MIG Real Estate, τον Αύγουστο του 2016 εισήχθη η Intercontinental ΑΕΕΑΠ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 έγινε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με την αυτόνομη πλέον διαπραγμάτευσή του στο Χ.Α.. Τον Ιούλιο του 2017 έγινε η εισαγωγή της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, ενώ τον Ιούλιο του 2018 εισήχθη η CNL Capital, επίσης χωρίς δημόσιες εγγραφές, ως η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα. Συνάμα, μέσα στο 2020 είδαμε και δύο εταιρείες, τις Entersoft και Epsilon Net, να προβιβάζονται από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ ενδιαφέρον για παρόμοια κίνηση υπάρχει και από την Performance Technologies.

 

 

Πηγή: liberal.gr