Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους των εισηγμένων

24 Δεκεμβρίου 2020, 09:46 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Την ανάγκη στενότερης σύζευξης των εργασιών των ορκωτών ελεγκτών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέδειξαν πολλές υποθέσεις  εισηγμένων το τελευταίο διάστημα ενώ η επικαιρότητα της Folli Follie κατέγραψε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για τις αλλαγές που σε πρώτη φάση επέφερε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση.

Ωστόσο από τις αρχές του έτους Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή  του Υπουργείου Οικονομικών θα προετοιμάσει μια σειρά αλλαγών που θα επικεντρώνουν στους βαθύτερους και πιο συστηματικούς ελέγχους των εισηγμένων από τους δύο φορείς: Την Κεφαλαιαγορά και την ΕΛΤΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σκανάρουν την υπόθεση της Wirecard μαζί με εκείνη της Folli Follie και όσο και να φαίνεται απίθανο καταγράφεται πλήθος ομοιοτήτων οι οποίες εστιάζουν σε προβληματικούς ελέγχους.

Τι περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο;

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εστιάζει στην διαμόρφωση ενός κώδικα για την ανταλλαγή πληροφοριών απ΄όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουν πληροφορίες για τις εισηγμένες, νόρμες εμπιστευτικότητας και στενότερη συνεργασία μεταξύ Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίον η ΕΛΤΕ συμμετέχει πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς.
Οι αλλαγές που θα προετοιμάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο θα εστιάσει στη δομή τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και στη αντίστοιχη της ΕΛΤΕ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ελέγχων και σε μια δεύτερη φάση στη συνένωση των δύο αυτών υπηρεσιών  προς όφελος της διαφάνειας.
Ας σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζουν οι ίδιες έγκυρες πηγές, η ανάγκη αξιοποίησης των διεθνών κεφαλαιαγορών σε μια περίοδο που οι τράπεζες μπορούν να εξελίξουν το δανεισμό μέχρι ένα σημείο, απαιτεί τη μέγιστη διαφάνεια.
Με δεδομένο πως θέματα σκανδάλων ταλανίζουν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές θεωρητικά εξετάζεται η νομοθεσία στο σύνολό της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγχρόνως εξετάζεται το σοβαρό ενδεχόμενο της Εποπτείας των Κεφαλαιαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σταδιακό μετασχηματισμό της ESMA σε μια τέτοιου είδους αρχή.





Πηγή: bankingnews.gr