Χρηματιστήριο: Ανάγκη περιορισμού των δημοσίων προτάσεων - Χρειάζονται κίνητρα για νέες εισαγωγές

28 Δεκεμβρίου 2020, 09:28 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο: Ανάγκη περιορισμού των δημοσίων προτάσεων - Χρειάζονται κίνητρα για νέες εισαγωγές

(Πηγή: euro2day.gr)

Ένα χρόνο μετά την κυβερνητική εξαγγελία σχετικά με το εγχείρημα του «rebranding» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ εξακολουθούν να μειώνονται, με τις προσφερόμενες επιλογές στο επενδυτικό κοινό να έχουν πλέον περιοριστεί δραστικά.

Πέρα από τις εταιρείες που κατά καιρούς αποχωρούν αναγκαστικά λόγω των δυσμενών οικονομικών τους επιδόσεων, πονοκέφαλο αποτελούν και οι δημόσιες προτάσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις ανοδικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Μόνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες είδαμε να ανακοινώνονται τρεις δημόσιες προτάσεις, με την πρώτη (Newsphone) να αποτυγχάνει οριακά και τις άλλες δύο (Forthnet, Paperpack) να προβλέπεται πως θα στεφθούν με επιτυχία.

«Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου νέες εταιρείες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο» υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία, γιατί πολύ απλά μπορούν εύκολα να αντλήσουν κεφάλαια τόσο από τις τράπεζες, όσο και από διάφορα funds, σε μια περίοδο πολύ μεγάλης ρευστότητας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, πολλές δυναμικές εισηγμένες εταιρείες γίνονται στόχος εξαγοράς από επενδυτές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να φεύγουν και αυτές από το ΧΑ. Επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πώς θα συνδυάσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το χρηματιστήριο».

Η πικρή αλήθεια προκύπτει από τη συνεκτίμηση του μεγάλου αριθμού εταιρειών που… αποχαιρέτησαν το ΧΑ (βλέπε στοιχεία παρακάτω) έναντι των πενιχρών νέων εισαγωγών, οι οποίες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν περιοριστεί στις περιπτώσεις των ΑΔΜΗΕ, CNL Capital, BRIQ Properties, Intercontinental ΑΕΕΑΠ και CairoMez (Εναλλακτική Αγορά).

Το παράδοξο είναι ότι η πλειονότητα των εταιρειών που αποχωρεί προέρχεται από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, κατηγορίες μετοχών που υπεραπέδωσαν έντονα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου την τελευταία πενταετία.

Η «επόμενη μέρα»

Θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κάποιος ότι από πλευράς ΕΧΑΕ δεν έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια κινήσεις προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που είτε θα βάλουν τις μετοχές τους στο ΧΑ, είτε θα αντλήσουν κεφάλαια μέσω της αγοράς ομολόγων. Για παράδειγμα, στελέχη της έχουν επικοινωνήσει σχετικά με τις διοικήσεις «υποσχόμενων» εταιρειών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η προσέλκυση νέων εταιρειών δεν μπορεί να αποτελεί έργο μόνο της EΧΑΕ, καθώς χρειάζεται να συνεισφέρουν και τα υπόλοιπα μέρη του «οικοσυστήματος», από την κυβέρνηση (π.χ. φορολογικά κίνητρα, αναπτυξιακή πολιτική), έως τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες που θα πρέπει να συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Ήδη, η ασφαλιστική εταιρεία Interlife θα εισαχθεί χωρίς δημόσια εγγραφή στις αρχές του νέου έτους, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021 και για μια ακόμη ενεργειακή εταιρεία που διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ. Πέραν αυτών, συνεχίζεται τόσο το σχετικό πρόγραμμα της EBRD, όσο και η προετοιμασία εννέα εταιρειών με βάση το πρόγραμμα Roots, το οποίο θα δεχτεί και νέες αιτήσεις το 2021.

Μέσα στη χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες, αναμένεται η δημόσια εγγραφή μιας (Orilina) έως τριών εταιρειών (π.χ. Noval και Μπλε Κέδρος) από το χώρο των ΑΕΕΑΠ, καθώς υπάρχει χρονικό όριο καθοριζόμενο από το νόμο (δύο έτη μετά τη σύστασή τους, με δυνατότητα μονοετούς παράτασης) προκειμένου να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Κινητικότητα επίσης διαφαίνεται και στο μέτωπο των εταιρικών ομολόγων, όπου μέσω του ΧΑ διαπραγματεύονται εκδόσεις της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ.

Αποχωρήσεις κατόπιν εξαγορών: Interamerican, Υγεία, Μαΐλλης, Κορρές, ΕΛΤΡΑΚ, Στέλιος Κανάκης, Κρητών Άρτος, Φοίνιξ-Metrolife Εμπορική, Αγροτική Ασφαλιστική, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ιονική Ξενοδοχειακή, Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Περσεύς, Eurodrip. Επίσης, για τον ίδιο λόγο επίκεινται οι δημόσιες προτάσεις σε Forthnet και Paperpack.

Δημόσιες προτάσεις από εισηγμένες: Εθνική Ασφαλιστική, ΣΙΔΕΝΟΡ, Γερμανός, Cosmote, Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, SingularLogic, Olympic Catering, Delta Project, Grivalia, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ευρεία σειρά Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου από τις μητρικές τράπεζες.

Θυγατρικές πολυεθνικών: Nexans Hellas, Παυλίδης, Παπαστράτος, Crown Hellas Can, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Ρόκας, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΛΑΪΣ.

Προτάσεις βασικών μετόχων: Βάρδας, Σφακιανάκης, Κυριακίδης Μάρμαρα, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Elbisco, Druckfarben, Kleeman, FG Europe, Καράτζης, Envitec, Fashion Box και Sciens.

Δημόσιες προτάσεις και μετά «λουκέτο»: ΔΟΛ, Ιμάκο, Ιπποτούρ, Multirama, Αλλατίνη-Κατσέλης (Nutriart).

Αποτυχημένες δημόσιες προτάσεις: Ιατρικό Αθηνών, ΙΑΣΩ, Inform Λύκος, Newsphone

 

Του Στέφανου Κοτζαμάνη - euro2day.gr