Ιστορίες μιας ανοδικής αγοράς (1ο) - Οι “φθηνές” μετοχές

30 Δεκεμβρίου 2020, 17:39 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ιστορίες μιας ανοδικής αγοράς (1ο)  - Οι “φθηνές” μετοχές

Με τα χρόνια κατάλαβα πως, όταν ένα άρθρο προκαλεί περισσότερα ερωτήματα απ’ αυτά στα οποία προσπαθεί να απαντήσει, τότε το άρθρο αυτό είναι πετυχημένο.

 

Το χθεσινό -έστω και με λίγο “ελαφρό” ύφος- άρθρο για το “πώς είναι μία ανοδική χρηματιστηριακή αγορά” (εδώ), προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, από συνδρομητές και μη. Αντιλαμβάνομαι, κάθε μέρα, ότι κάτι αλλάζει στο ενδιαφέρον του κόσμου για το Χρηματιστήριο. Είχα χρόνια να το νιώσω.

 

Σε μια σειρά από άρθρα που θα ονομάσουμε “Ιστορίες μιας ανοδικής αγοράς”, θα καταγράφω εμπειρίες που βίωσα στα χρόνια της δραστηριοποίησής μου στο χρηματιστηριακό χώρο, εμπειρίες που, μετατρεπόμενες σε “ιστορίες” θα παίρνουν μία “διδακτική” υφή, ευελπιστώντας έτσι να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και έμμεσες εμπειρίες οι νεότεροι ή όσοι τώρα άρχισαν να ασχολούνται με το Χρηματιστήριο.


*****

 

Αφορμή για το σημερινό άρθρο πήρα από τη μελέτη που δημοσιεύσαμε σήμερα, σχετικά με τη δυνατότητα άντλησης χρήσιμων συμπερασμάτων για τη μελλοντική πορεία της αγοράς, μέσα από την κατάταξη των μετοχών σε ομάδες, με βάση την τιμή τους και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους. (Δείτε το άρθρο εδώ).

 

Σε μια πτωτική αγορά, οι τιμές των μετοχών καταρρέουν. Μερικές μάλιστα φτάνουν σε τέτοιο σημείο κατάρρευσης, που, αν τις ξαναδούμε μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια μετά, μας προκαλεί έκπληξη, αλλά και λύπη που δεν αγοράσαμε τότε.

 

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της πτωτικής του φάσης, στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, στις 440 μονάδες.

Δείτε το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών εκείνης της ημέρας (εδώ). Ή μετέπειτα ημερών, επειδή οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κατέρρευσαν κυρίως το 2017 και το 2018. Δείτε και το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της 31/12/2018 (εδώ). Δείτε τις τιμές ορισμένων μετοχών. Εκείνη τη μέρα, ποσοστό 60% από τις 213 μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο, είχε τιμή μικρότερη από € 0,50. Δείτε μερικές μετοχές, πόσο είχαν τότε και πόσο έχουν σήμερα.

Δείτε επίσης στον πρώτο πίνακα του άρθρου που αναφέρουμε πιο πάνω, το ποσοστό των μετοχών που βρίσκονταν κάτω από τα 50 λεπτά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν η αγορά βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα. Ή, δείτε ότι, στα τέλη του 1999, το 85% των μετοχών, είχε τιμή μεγαλύτερη των € 10,00.

 

Πολλοί με θεωρούν γραφικό επειδή δεν ασπάζομαι το “trading” και τα γρήγορα. Δε με πειράζει. Μου αρέσει ότι, με λίγο κόπο και ασχολούμενος διαρκώς με πράγματα που με συναρπάζουν, προσπαθώ να ανιχνεύω τις φάσεις της αγοράς. Και αυτό είναι και διασκεδαστικό, αλλά και αποδοτικό, ενώ μπορείς να το μεταδώσεις κιόλας, χωρίς να κοροϊδεύεις κανέναν.

 

Στην επόμενη “κορύφωση” της αγοράς, πάνω από τα € 10,00 δε θα βρίσκονται το 85% των μετοχών. Μπορεί όμως να είναι 50% ή 60%. Σήμερα είναι μόλις 10,2%.

*****

Θα πρέπει να έχουμε γνώση των “τρελών” κινήσεων που κάνει η αγορά, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Και θα πρέπει να υποψιαζόμαστε τις κινήσεις αυτές και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που λίγες φορές έρχονται.

Πάντα επιμένω να καταχωρώ ο ίδιος πρωτογενή στοιχεία από το χαρτί στον υπολογιστή. Οι συνεργάτες μου, συχνά παραξενεύονται γι’ αυτό. Όμως, το κάνω, επειδή θέλω να “ζω” τα στοιχεία που καταχωρώ. Δαπάνησα σχεδόν όλο το καλοκαίρι του 2010, καταχωρώντας τις τιμές όλων των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κάθε τέλος έτους, από το 1880 έως και το 2005 -αφού είχα δαπανήσει μήνες ή και χρόνια για να τις βρω.

Ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα που έκανα στη ζωή μου. “Βίωσα” από πρώτο χέρι την εναλλαγή των τιμών μέσα στις δεκαετίες. Βίωσα τους κύκλους. Το γκρέμισμα των τιμών και μετά την ανόρθωση και μετά, την εκτόξευση στη στρατόσφαιρα.

 

Πολλές μετοχές μπορούν να γίνουν “φθηνές”, σε μία πτωτική φάση της αγοράς. Αν με λίγη έρευνα -ας ζητήσουμε βοήθεια και από έναν πιο ειδικό- βεβαιωθούμε ότι η εταιρία αυτή δε θα κινδυνεύσει να κλείσει στα επόμενα 2-3 χρόνια, κάτι τέτοιες μετοχές μπορούν να είναι πολύ πετυχημένες επιλογές.

*****

Μεταξύ του 2016 και του 2018 προσπάθησα να κάνω κάποιες επιλογές μετοχών. Και αγόρασα μετοχές μετά από περίπου 6 χρόνια. Έξι χρόνια δεν είχα κάνει πράξη, παρά μόνον ορισμένα μικρής αξίας futures (παράγωγα) του Dow Jones και του Nasdaq (θέσεις long), που τα κράτησα και τα “ρολάριζα” επί χρόνια, σε βαθμό που με χλεύαζαν από τη συνεργαζόμενη χρηματιστηριακή εταιρία. Όμως, με βοήθησαν να αποσβέσω τη ζημιά του trading της δεκαετίας του 2000.

 

Έκανα αρκετές επιλογές εκείνη την άνοιξη του 2016 και τους μήνες που ακολούθησαν. Όλες σε “φθηνές” μετοχές. Δεν έχασα από καμία. Τις περισσότερες τις έχω ακόμη, ξεχασμένες στον χρηματιστηριακό μου λογαριασμό που κινείται ελάχιστα. Όμως, αγόρασα Εβροφάρμα με μέσο κόστος 18 λεπτά. Ρεβόιλ με 28 λεπτά. Κρι Κρι με 1,81. Μέχρι και Ίλυδα αγοράσα στα 21 λεπτά, στις αρχές του 2019. Και άλλες.

Αυτές τις μετοχές δεν τις πούλησα ούτε τον Φεβρουάριο που το “απόλυτο σύστημα” έδωσε σήμα εξόδου -ανήκουν στο “τμήμα” του χαρτοφυλακίου μου, έξω από το “απόλυτο σύστημα”.

Θα τις πουλήσω αργότερα, όταν ο κόσμος θα αρχίζει να τρελαίνεται και να διαγκωνίζεται για να ανοίξει χρηματιστηριακό λογαριασμό.

*****

Υπάρχουν σήμερα μετοχές από την κατηγορία των “φθηνών” που έχουν την προοπτική να ανέβουν αργότερα, όταν θα ανέβει η αγορά; Και βέβαια υπάρχουν. Οι μετοχές, μόλις τώρα ξεκίνησαν να κινούνται.

 

Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν, για το επόμενο τεύχος έναν πίνακα με τις τιμές όλων των μετοχών, όπου θα εμφανίζονται τα υψηλά και τα χαμηλά κλεισίματα της τελευταίας 20ετίας. Θα έχει ενδιαφέρον. Εκεί, θα προσπαθήσουμε να σημειώσουμε, όχι ποιές μετοχές θα ανέβουν στα χρόνια της ανοδικής αγοράς, αλλά ποιές εταιρίες, κατά την εκτίμησή μας, δε θα κλείσουν στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Θα είναι ένας “μπούσουλας”.

Και να ξέρετε -το έχουμε ξαναγράψει. Οι μετοχές “θυμούνται”.

 

Καλό σας βράδυ!

 

Σημείωση: Από το νέο έτος, θα αλλάξουμε εντελώς την καθημερινή σελίδα του απόλυτου συστήματος. Έχει καταντήσει να μην είναι καθόλου λειτουργική ή ενδιαφέρουσα. Θα την κάνουμε και λειτουργική και ενδιαφέρουσα. Παρακαλούμε για λίγη ακόμη υπομονή σας.