Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών - 21 Δεκεμβρίου 2020 έως 30 Δεκεμβρίου 2020

13 Ιανουαρίου 2021, 07:50 | Χ&Α - 224

Τεύχος 224 - Ιανουάριος 2020


Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών
21 Δεκεμβρίου 2020 - 30 Δεκεμβρίου 2020

 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος θα είναι η αιχμή της στρατηγικής συνεργασίας στην οποία προχωρούν η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η Invel Real Estate και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Παπαλέκας, ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Globalworth, εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. Eιδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και ο κυπριακός όμιλος εταιριών YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγoραπωλησίας για τη μεταβίβαση από την PRODEA, σε εταιρία συμφερόντων του ομίλου του κ. Παπαλέκα με έδρα στην Κύπρο, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρία Vibrana Holdings Ltd. Η τελευταία είναι κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρίας The Cyprus Tourism Development Company Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία της Κύπρου. H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%. Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών. (εδώ)

Ο Όμιλος Συμμετοχών Quest αποτελεί έναν από τους πιο πολυσχιδείς επιχειρηματικούς ομίλους, με παρουσία σε κλάδους όπως πληροφορική, ταχυμεταφορές, ηλεκτρικές συναλλαγές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είδη κλιματισμού και ακίνητα. Από τον Ιούνιο του 2019 αποτελεί μέλος του Mid Cap του Χ.Α., ενώ υπάρχουν πιθανότητες στο μέλλον να εισαχθεί στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου και στο δείκτη FTSE 25, όπου είναι επιλαχούσα. Όσον αφορά τα μεγέθη που παρουσίασε η εταιρία οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 20,2% στα € 480,96 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν 53,4% στα € 7,29 εκατ. Αυξημένη κατά 9,4% εμφανίζεται η λειτουργική κερδοφορία EBITDA, στα € 43,018 εκατ., ενώ σε ποσοστό 10,1% ενισχύθηκαν στα προ φόρων κέρδη (EBT) στα €25,52 εκατ. (εδώ)

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη συγκρότηση δύο νέων κοινοπραξιών βρίσκεται η Lamda Development με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που προέρχονται τόσο από το χώρο των ακινήτων όσο και των θεσμικών επενδυτών, με αντικείμενο την ανάπτυξη δύο νέων έργων στο Ελληνικό.  Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα από κοινού με την ΤΕΜΕΣ ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ θα γίνει μέσω δύο εταιριών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα ποσοστά συμμετοχής της Lamda στις δύο άλλες κυοφορούμενες κοινοπραξίες. Πάντως στην διαδικασία αυτή η Lamda έχει επιστρατεύσει ως συμβούλους την εταιρία σύμβουλων ακινήτων Savills και τον συμβουλευτικό οίκο Deloitte.   (εδώ)

Το στόχο που είχε θέσει για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας της τάξεως των € 300 εκατ. πέτυχε η Trastor ΑΕΕΑΠ ύστερα από την ολοκλήρωση της απόκτησης κτιρίου γραφείων, που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Μιχαλακοπούλου 184 και Ραψάνης στην Αθήνα. Για το ακίνητο, που είναι μισθωμένο στο σύνολο του, η εταιρία κατέβαλε €17,1 εκατ., κεφάλαια που προήλθαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του περασμένου Ιουνίου. Ύστερα και από το συγκεκριμένο deal η αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor τοποθετείται σε € 302 εκατ., με την εταιρία να έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους € 85 εκατ. κατά τη φετινή χρήση. (εδώ)

Πολύ υψηλά κεφαλαιακά ελλείμματα αναμένεται να προάγει η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών που ζητά να ληφθεί σχετική μέριμνα. Ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένει πολύ σημαντικός (+ 18,5%, και ακόμη περισσότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς στην Ευρώπη: + 22,4%). Η εκτίμηση αυτή προάγει  δυνητικά ένα  έλλειμμα κεφαλαίου μεταξύ 33 δισεκατομμυρίων ευρώ και 52,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα αυτού σε μεγάλες τράπεζες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάλυση της  Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση της πανδημίας αν και οι προσομοιώσεις της υποδηλώνουν πως τα κεφάλαια μειώνονται περαιτέρω. Η μελέτη  της EBA εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη τους τρέχοντες δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών. Για τις συστημικές τράπεζες της χώρας μας αν η εφαρμογή δεν αλλάξει μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο έλλειμμα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ λένε τραπεζικές πηγές. (εδώ)

Η Mytilineos εδραιώνεται στην ενεργειακή αγορά της Αυστραλίας, μέσω της νέας εξαγοράς φωτοβολταϊκού έργου στο Κουίνσλαντ. Ειδικότερα, η Εταιρία απέκτησε το φωτοβολταϊκό πάρκο Moura, 110 MW, από την ESCO Pacific. Η εν λόγω εξαγορά ανεβάζει το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS στην Αυστραλία στα 400 MW, έχοντας εξαγοράσει επίσης από την ESCO Pacific το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong, 75MW, καθώς και έξι επιπλέον έργα στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, τρία εκ των οποίων (συνολικής ισχύος 120 MW) βρίσκονται υπό κατασκευή. (εδώ)