Οι Επισημάνσεις της Αγοράς

13 Ιανουαρίου 2021, 07:35 | Χ&Α - 224

Οι Επισημάνσεις της Αγοράς

Επί χρόνια οι βασικοί μέτοχοι έκαναν πλιάτσικο στην εταιρία, οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονταν ήταν παραποιημένες και στο τέλος δεν έμεινε τίποτα ενώ οι επενδυτές έμειναν απολύτως απροστάτευτοι καθώς οι εποπτικές αρχές φαίνεται να περιορίζονταν στα απολύτως τυπικά για μια υπόθεση που αποτελεί σκάνδαλο. Ο λόγος για την περίφημη Diversa. (Διαβάστε εδώ). Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δε βρει τρόπο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τους ελεγκτές των επιχειρήσεων, αλλά και αν και η ίδια δεν καταβάλει ενεργές προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, τότε ας μην περιμένουμε κάποια βελτίωση της πορείας του χρηματιστηριακού χώρου. Κανένας χώρος δε μπορεί να ανθίσει  μέσα στη διαφθορά και την αμφισβήτηση.

*****

Ήδη από τις πρώτες μέρες του, τo 2021 φέρνει την αποχώρηση ακόμη 2 εισηγμένων από το χρηματιστηριακό ταμπλό -οι οποίες πλέον θα μειωθούν σε 162, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε αναστολή διαπραγμάτευσης- μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Οι εταιρίες που διεγράφησαν κατά την τελευταία 4ετία, ήδη φτάνουν στις 38. Οι περισσότερες αποχώρησαν με βάση τον “εγκληματικό” για το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές ρυθμίσεις για τις “δημόσιες εγγραφές” (δείτε σχετικό αφιέρωμα του Χ&Α, στο τεύχος 206 (εδώ). Οι εταιρίες που θα αποχωρήσουν είναι η Forthnet και  η PaperPack, οι οποίες στη διάρκεια της παρελθούσης χρήσης άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς.Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 μετρήσαμε 11 διαγραφές εισηγμένων. Η τελευταία εισαγωγή μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. έγινε πριν από 3,5 χρόνια και αφορούσε στην Briq ΑΕΕΑΠ. Υποψήφια νέα εισαγωγή για το 2021 είναι η Interlife Ασφαλιστική η οποία από το 2012 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών (ΝΕΑ) του ΧΑΚ.

*****

 Κόντρα στην πανδημία, οι εισηγμένες εταιρείες μοίρασαν φέτος στους μετόχους τους μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου αθροιστικά 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 18% από το αντίστοιχο του 2019, αλλά αντίθετα υπερβαίνει κατά 80% αυτό του 2016 και κατά 200% αυτό του 2013! Με βάση τις προβλέψεις, το ποσό αυτό θα μειωθεί δραστικά το 2021 λόγω της πανδημίας αλλά και παραγόντων, ωστόσο έως και 50 εταιρείες (περίπου ή μία στις τρεις) θα στείλουν και πάλι τους μετόχους τους στο ταμείο, με τη μέση προσδοκώμενη μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών να υπερβαίνει -σε χρονιά βαθιάς κρίσης- με άνεση τα yields των κρατικών ομολόγων. (εδώ) Στο επόμενο τεύχος, θα επαναλάβουμε το “αφιέρωμά” μας προς τις εταιρίες που διανέμουν μέρισμα και τη διαχρονική τους πορεία στο Χρηματιστήριο.
 
*****

Την έγκρισή της για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της Interlife ΑΑΕΓΑ στο Χρηματιστήριο έδωσε η Επιτροπή εισαγωγών και λειτουργίας αγορών του Χ.Α. Όπως ανακοινώθηκε, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού διαπίστωσε την καταρχήν συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων εισαγωγής, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των 18.567.912 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, υπό την αίρεση της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου εισαγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης θα γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση της εταιρίας. Κατά τα φαινόμενα, μέσα στην αγωνία για να μη μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών, οι χρηματιστηριακές αρχές καταφεύγουν σε κάθε δυνατή λύση για την εισαγωγή εταιριών. Όμως, μία μικρή ασφαλιστική εταιρία δε συνιστά τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της αγοράς μας. 
 
 
*****

Να παρακολουθείτε καθημερινά τη σελίδα με τα “νέα υψηλά” και τα “νέα χαμηλά” 52 εβδομάδων. Δίνουν έγκαιρα το “στίγμα” αρκετών μετοχών που, μετά από καιρό, εμφανίζουν κινητικότητα (εδώ)

Επίσης, να παρακολουθείτε έναν καινούργιο δείκτη που κατασκευάσαμε και οποίος υπολογίζει, σε καθημερινή βάση, την απόσταση της κάθε μετοχής από τον Κινητό Μέσο Όρο της, 200 ημερών. Η απόσταση αυτή, εκφράζεται σε ποσοστό. Αθροίζουμε τα ποσοστά και τα διαιρούμε δια του αριθμού των μετοχών (πλην αυτών σε αναστολή) και καθημερινά υπολογίζουμε το μέσο όρο της απόστασης των μετοχών, από τον Κινητό τους Μέσο Όρο 200 ημερών. Ο “δείκτης” βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, όμως εκτιμούμε ότι θα μπορέσει να επισημάνει “ακραία” σημεία της αγοράς, ή σημεία “υπερθέρμανσης” ή υπερβολικής πτώσης”. Δείτε σχετικό άρθρο, εδώ.