Το Θέμα - Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021

13 Ιανουαρίου 2021, 09:15 | Χ&Α - 224

Το Θέμα - Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021

Το παρόν άρθρο ανήκει στην ενότητα του κεντρικού Θέματος του τεύχους. Το σύνολο των άρθρων της ενότητας, είναι τα παρακάτω:

Η προσοχή μας μεταφέρεται στις μετοχές (εδώ)
Οι επιδόσεις των μετοχών κατά το 2020 (εδώ)
Μετοχές κατά το 2020: Γιατί είχαν αυτές τις επιδόσεις; (εδώ)
Πώς αξιολογούμε την εμπορευσιμότητα των μετοχών; (εδώ)
Το πλαίσιο της κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς  (εδώ)
Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021 (εδώ)



Ποιές μετοχές επιλέγουμε για το 2021


Οι επιλογές μετοχών που μπορεί να κάνει κάποιος από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι περιορισμένες. Οι εισηγμένες εταιρίες έχουν πλέον περιοριστεί σε 160. Απ’ αυτές, 15 βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και 22 σε επιτήρηση. Αν αρχίζουμε και αφαιρούμε αυτές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ή αυτές με εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα, τότε οι επιλογές μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Τις προτιμήσεις μας, τις εκφράζουμε σε κάθε τεύχος στη σελίδα των “επενδυτικών επιλογών”, ενώ η έλλειψη επιλογών δε μας επιτρέπει συχνές αναθεωρήσεις.


Όμως, σε κάθε περίοδο, συγκεκριμένες μετοχές, για συγκεκριμένους λόγους, πρωταγωνιστούν. Αναζητήσαμε, χρησιμοποιώντας πολλά κριτήρια, τις μετοχές εκείνες που θα πετύχουν αυξημένη ζήτηση από επενδυτές, είτε ιδιώτες, είτε θεσμικούς. Είτε Έλληνες, είτε ξένους.

Εκτιμούμε ότι οι τρεις μετοχές που έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν φέτος, είναι οι: Όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) και η ΟΤΕ. 

Η ΜΥΤΙΛ ενσωματώνει όλα όσα θα ήθελε ένας επενδυτής για το 2021: Πρωταγωνιστής στο χώρο των μετάλλων, παραγωγός και έμπορος ενέργειας και κατασκευαστής. Μετά από χρόνια δουλειάς, η εταιρία έχει ετοιμαστεί και σε επίπεδο οργάνωσης, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής, να επανέλθει πρωταγωνιστικά και στον επενδυτικό χώρο.

Η ΤΕΝΕΡΓ, ευρισκόμενη με το κατάλληλο μέγεθος στην κατάλληλη περίοδο, κινείται στο διεθνή χώρο και πρωταγωνιστεί στο πιο (επενδυτικά) “μοδάτο” τομέα της περιόδου: Παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ. 

Ο ΟΤΕ, ακολουθώντας τα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργικής ανάπτυξης της μητρικής του (Deutsche Telekom), κατορθώνει να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας του τομέα του, αναπτυσσόμενος παράλληλα σε παρεμφερείς τομείς δραστηριότητας.


Εκτιμούμε ότι, τη δεκάδα των “καλύτερων επιλογών” των ελλήνων και -κυρίως- ξένων επενδυτών, θα συμπληρώσουν οι: ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΕΧΑΕ και -ενδεχομένως- και η LAMDA DEVELOPMENT, παρά το αρνητικό της ξεκίνημα, όταν ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση στο Ελληνικό και αφού προηγηθεί μεγάλη προσπάθεια των τμημάτων δημοσίων και επενδυτικών σχέσεων. 


Δεν έχουμε ερωτηματικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όσο και αν, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έχει πετύχει να είναι λιγότερο “τραπεζοκεντρική” δύσκολα θα καταφέρει να αποκόψει τον “ομφάλιο λώρο” της με το τραπεζικό σύστημα. Πέραν από λόγους παράδοσης και μεγεθών, ας μη μας διαφεύγει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές είναι “τραπεζοκεντρικές”. Άλλωστε, μετά από 11 χρόνια όπου τα πάντα πήγαν στραβά, το 2021 ίσως να είναι η πρώτη χρονιά που το τραπεζικό μας σύστημα θα δουλέψει απαλλαγμένο από το βαρύ παρελθόν του. Οι τραπεζικές μετοχές, έστω και με τα ερωτηματικά που τις συνοδεύουν, θα μπορέσουν να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος


Θα επιμείνουμε να λέμε “όχι” στις ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, παρά το ότι πρόκειται για τρεις από τις κυριότερες και καλύτερες ελληνικές εταιρίες. Όμως, στα χρηματιστήρια, κοιτάμε γύρω μας με τα “μάτια” των άλλων και όχι με τα δικά μας.


Αυτές οι εταιρίες, κρίνουμε ότι θα βρίσκονται στο “πάνω ράφι” κατά τη διάρκεια του 2021. Δε σημαίνει όμως ότι, απαραίτητα θα δώσουν και τις καλύτερες αποδόσεις. Συχνά, τα “χαμηλότερα ράφια” υπερτερούν.


Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών θα βάλουμε και τις ΜΠΕΛΑ (που θα μπορούσε να βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα, όμως δεν είναι θετική η συγκυρία γι’ αυτή - όμως, μπορεί να αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αφού μία καλή εταιρία αγοράζεται σε παροδικές “άτυχες” φάσεις της), η ΚΡΙ και η EEE (Coca Cola). 


Υπό όρους και μέσα από ένα “σύνθετο” σκεπτικό, αρκετοί θα επιλέξουν να τοποθετηθούν στις ΟΤΟΕΛ (Autohellas), ΑΡΑΙΓ (Aegean Airlines) και ΦΡΛΚ (Όμιλος Fourlis). Όμως, πρώτα θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρίες, να εξηγήσουν τις ζημιές που τους προξένησε η πανδημία και να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους και τα επενδυτικά τους προγράμματα. 


Επίσης, μία ομάδα μετοχών για την οποία σταθερά εκφράζουμε θετική άποψη και πιστεύουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν να πετυχαίνουν καλές μετοχικές επιδόσεις, είναι οι: ΠΑΠ (Παπουτσάνης), ΚΟΥΕΣ (Όμιλος Quest), ΦΛΕΞΟ (Flexopack) παρά το πρόβλημα της εμπορευσιμότητας που παραδοσιακά έχιε και ΑΛΜΥ (Όμιλος Alumil), καθώς εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες ανάταξης που πραγματοποιεί, θα πετύχουν. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις ΒΙΟ, CENER και ΕΛΧΑ, παρά το γεγονός ότι, η μετοχική τους συμπεριφορά, δε συνδέεται πάντα με τις θεμελιώδεις εξελίξεις τους.


Επαναλαμβάνουμε ότι, ουδείς γνωρίζει εάν οι παραπάνω μετοχές θα πετύχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Η αγορά, τις περισσότερες φορές, λειτουργεί παράξενα. Όμως, με βάση τα στοιχεία τα οποία κάποιος μπορεί να γνωρίζει και στα οποία μπορεί να βασιστεί, εκτιμούμε ότι, οι μετοχές αυτές μπορούν να προσφέρουν στους μετόχους τους, αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, στα πλαίσια βεβαίως της ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει ο χρηματιστηριακός χώρος.