Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου 21 Δεκεμβρίου 2020 - 12 Ιανουαρίου 2021

13 Ιανουαρίου 2021, 08:50 | Χ&Α - 224

Τεύχος 224 - Ιανουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

21 Δεκεμβρίου 2020 - 12 Ιανουαρίου 2021

12/1/2021


H πρώτη για το 2021 έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πλησιάζει και αυτή πιθανότατα θα γίνει με την έκδοση ενός 20ετους ομολόγου. Αυτή έρχεται εν μέσω θετικών μηνυμάτων από τους επενδυτικούς οίκους, με πιο σημαντικό ίσως αυτό της JPMorgan Chase, που συστήνει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. Σε παλαιότερο σημείωμα η JPMorgan Chase ανέμενε μία έκδοση ομολόγου έως και 30ετους διάρκειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Έκδοση 20ετους ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο «βλέπει» στο τελευταίο σημείωμά της η Citi, όπως γράφει η Καθημερινή. Από την πλευρά της η Societe Generale εκτιμά μέσα στον Ιανουάριο η Αθήνα θα επιδιώξει να δανειστεί 3 δισ. ευρώ. Αναμένει τη δεύτερη έξοδο του έτους τον Μάρτιο, ακόμη μία τον Ιούλιο, με το πρόγραμμα δανεισμού να κλείνει τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι το 78% του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, παραμένει σε χέρια του επίσημου τομέα (σ.σ. κράτη, οργανισμοί), ενώ μόλις το 22% βρίσκεται σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές. (εδώ)


Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026. Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία. (εδώ


Η πανδημία αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο της ακτοπλοΐας με τις επιχειρήσεις του κλάδου να μετρούν τις πληγές τους από τη χρήση του 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διενέργησε το ΙΟΒΕ εκτιμάται ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη τα ζημιογόνα αποτελέσματα στο σύνολο του κλάδου θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Ως προς τις επιπτώσεις στην διακίνηση επιβατών, ΙΧ και φορτηγών στις γραμμές του εσωτερικού για το σύνολο του 2020 η μείωση της επιβατικής κίνησης έφτασε το 55%, το 40% στα ΙΧ και το 20% στα φορτηγά. Ως προς τις προοπτικές του 2021 ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Ν. Βέττας τόνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού και ειδικότερα από το εάν θα υπάρξει την άνοιξη η αναγκαία ορατότητα προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός τότε η χρονιά μπορεί να σωθεί. (εδώ)


Η σημαντική αλλαγή στη στάση-διάθεση του καταναλωτικού κοινού το τελευταίο εξάμηνο και η μεγάλη επίδραση της κρίσης του Covid-19 στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα αποτυπώνεται στην έρευνα καταναλωτικών τάσεων, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).  Η έρευνα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 916 καταναλωτών. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Δεκέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο -39, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, και ελαφρώς μειωμένος σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου 2020. Συγκεκριμένα, η μείωση στον υπο-δείκτη παρούσας κατάστασης ήταν περιορισμένη στο -31, ενώ αντίθετα ο υπό-δείκτης προσδοκιών παρουσίασε μεγάλη πτώση και έπεσε στο -51. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα η διαχείριση του οικονομικού σκέλους της κρίσης του Covid-19 οδήγησε σε μία οικονομική κατάσταση των καταναλωτών σαφώς χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση στο καταναλωτικό κοινό για το επερχόμενο χρονικό διάστημα. (εδώ)



11/1/2021


Απόφαση για εκκίνηση της διαδικασίας κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των κατασκευών έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξετάσει τον κλάδο των κατασκευών, με έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη οικοδομικών έργων και έργων υποδομών (συμπεριλαμβανομένων των έργων παραχωρήσεων), και να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες ανταγωνισμού έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον κλάδο, με την έκδοση κατά την τελευταία τετραετία σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο εξέτασης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών (νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών) που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, η ΕΑ έλαβε υπόψη της την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα που έπληξε, μεταξύ άλλων, και τον οικονομικό κλάδο των κατασκευών», τόνισε η Επιτροπή. (εδώ)



7/1/2021


Μείωση εμφάνισαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά περίπου 171 εκατ. ευρώ, στο ποσό του 1,476 δισ. ευρώ έναντι 1,647 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020. Ταυτόχρονα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν κατά 131 εκατ. ευρώ, στα 707 εκατ. ευρώ από 838 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)


Με το βλέμμα στραμμένο στην εισροή των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και ασφαλώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρείες, εν αναμονή της μεγέθυνσης της “πίτας” των έργων στην Ελλάδα. Οι εισηγμένοι όμιλοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν μια ιδιαίτερα δύσκολη διετία (2019-2020). Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις κατά ποσοστό 70% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων για το έτος.  τα έργα που αφορούν την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν με συνολικά κεφάλαια 3,76 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ επιπλέον 2,31 δις ευρώ αφορούν στις υποδομές μεταφορών. (εδώ)



5/1/2021


Η ΤτΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν αρκεί και έχει καταθέσει το δικό της σχέδιο με την ονομασία «Αργώ» για τη δημιουργία μίας bad bank. Οι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποδειχθεί ανθεκτικό στην πανδημία. Για την επίτευξη των στόχων, της στήριξης της οικονομίας, οι τράπεζες κινήθηκαν σε πέντε βασικούς άξονες. Στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδότησαν 30 χιλιάδες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αναστολή δόσεων πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Στην στήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας, το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το σύνολο των εν λόγω δράσεων ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ. Στην Μείωση των «κόκκινων δανείων» με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων προς διοχέτευση στην ελληνική οικονομία. Και τέλος την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας. (εδώ


Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι το εισόδημά του μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς σχετική έρευνα της Intrum δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο στο κριτήριο αυτό από την κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 55% των Ελλήνων αναγκάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες να αφήσει απλήρωτο κάποιο λογαριασμό, με το 62% να απαντά ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά. Κατόπιν τούτων, η Ελλάδα έρχεται τελευταία στην οικονομική ευημερία ανάμεσα στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Intrum, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι η θετική πλευρά, καθώς η Ελλάδα ανέβηκε 4 θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Οι Έλληνες καταναλωτές έλαβαν τη δεύτερη θέση στο τεστ οικονομικού υπολογισμού της έρευνας. (εδώ)



4/1/2021


Έτος ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι το 2021 για την ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, τις οποίες συγκέντρωσε το moneyreview.gr, να κάνουν λόγο για μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,6%. Η ελληνική οικονομία είναι μία από εκείνες που ωφελούνται περισσότερο από την έναρξη των εμβολιασμών και την επιστροφή στην κανονικότητα, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, η οποία αναμένεται να είναι αισθητά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.  Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού μέσα στο 2021. Η «ανάρρωση» της οικονομίας και η επιστροφή της στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. (εδώ)


Οταν η Ελλάδα, από τις 26 Φεβρουαρίου οπότε εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, εισήλθε στο συνεχώς διευρυνόμενο κλαμπ των χωρών της θανατηφόρου πανδημίας, έγινε σαφές ότι η ώρα των μεγάλων επενδύσεων θα αργήσει να έρθει. Ευτυχώς, όμως, η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση ανατράπηκε ως απόρροια και της επιτυχημένης στρατηγικής διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επενδύσεις αποτελούν ένα από τα λιγοστά ισχυρά «χαρτιά» της χώρας κόντρα στην επερχόμενη ύφεση. Εξάλλου, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες, η Lamda Development, η ΤΕΜΕΣ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos και ο ΑΔΜΗΕ διεύρυναν περισσότερο τη δραστηριότητά τους, ενώ ξένοι επενδυτές, όπως οι αμερικανικές Mohegan και CVC Capital, αγνόησαν τις αναταράξεις λόγω πανδημίας και συνέχισαν να υλοποιούν τα επενδυτικά σχέδιά τους στην αγορά ακινήτων, στην ενέργεια και στην τεχνολογία.  Στους επενδυτές, όμως, προστέθηκαν νέοι που εντόπισαν ισχυρές προοπτικές στις νέες τεχνολογίες, στην ηλεκτροκίνηση, στις έξυπνες μπαταρίες και στην έρευνα. (εδώ)


Ύστερα από μία δεκαετία κρίσης χρέους και μνημονίων, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διπλή -υγειονομική και οικονομική- κρίση του κορωνοϊού το 2020. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10%, όσο και στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2011. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και η συνακόλουθη πρωτοφανής δημοσιονομική επέκταση εκτίναξαν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 10% του ΑΕΠ, μετά την επίτευξη μικρών πλεονασμάτων τα προηγούμενα τρία χρόνια. Στα τέλη του 2020 το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται 31% κάτω από το επίπεδο του 2009, η ανεργία πάνω από το 16% παρά τα μέτρα στήριξης, και το χρέος στο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (210%). Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 5% το 2021, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει στο επίπεδο του 2019 το νωρίτερο το 2022. (εδώ)


Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ σημειώθηκε κατά το 4ο τρίμηνο του 2020, με αύξηση 205% σε ετήσια βάση. Συνολικά 12.700 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 μέσω των νέων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. -55% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020 -205% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019 και -213% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018. Παρά το lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. (εδώ)


Το 55% των Ελλήνων καθυστέρησαν να πληρώσουν έναν λογαριασμό, περιλαμβανομένων δόσεων για δάνεια και κάρτες, το 2020 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έκθεση για τις επιπτώσεις του Covid-19 στην καταναλωτική συμπεριφορά το προηγούμενο έτος, που δημοσίευσε η Intrum. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ήταν στο 61% το 2019, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στα κρατικά μέτρα στήριξης.Το 55% δεν μπόρεσε να πληρώνει έναν λογαριασμό στην ώρα του το 2020.  Το 61% δήλωσε οικονομική στενότητα, ενώ το 5% φαίνεται να ήταν αποφασισμένο να πληρώσει. (εδώ)



31/12/2020


Πάνω από 60 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος για τον προϋπολογισμό από την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το υπόλοιπο χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο δεν θα ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ. Κανονικά, οι πληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΔΝΤ για την επόμενη διετία ανέρχονται σε 1,87 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,86 δισ. ευρώ για το 2022. Θέλοντας, λοιπόν, να μειώσει τον επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, να βελτιώσει τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους, να δημιουργήσει το κλίμα για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα ταμειακά διαθέσιμα, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, προχωρά άμεσα στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους πάνω από 3,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση μέσα σε ένα χρόνο. (εδώ)


Σε μια παράλληλη πραγματικότητα φαίνεται πως ζουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταστήματα και γραφεία, ιδίως όσον αφορά τις τιμές πώλησης. Μπορεί η πανδημία να έχει προκαλέσει νέα ύφεση στην οικονομία, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, περιορισμό της ζήτησης γραφείων (π.χ. λόγω διάδοσης της τηλεργασίας), ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν φαίνεται να «περνούν» και στην αγορά ακινήτων, όπου οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του 2019. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε χθες το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, κατά το φετινό τέταρτο τρίμηνο του έτους οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών χώρων σημειώνουν σημαντική αύξηση σε πολλές περιοχές. (εδώ)


Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία και τα εξαρτημένα από αυτήν συστήματα, αλλάζοντας ριζικά τη μέχρι τώρα γραμμική πορεία τους και παραγοντοποιώντας τα αποτελέσματα που θα προσφέρει. Ο συνδυασμός τεχνολογιών (Big Data, ΑΙ, Machine Learning) που απαιτείται για τη λειτουργία του νέου αυτού συστήματος θα εξαναγκάσει τη βιομηχανία να επανακαθορίσει τα όρια των πεδίων  δραστηριοποιήσεώς της, αναγκάζοντάς την να αναζητά την καινοτομία σε κάθε βήμα, προκειμένου να  εξασφαλίσει την επιβίωση της. Η Ελλάδα δεν βίωσε ποτέ όλα τα προτερήματα και τις υπεράξιες που προσέφεραν οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις και ο καπιταλισμός γενικότερα, ήτοι τα βιομηχανικά προϊόντα και αγαθά, την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την κοινωνία της αφθονίας, τις  θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη, τη μόρφωση  κ.ο.κ, και πέρασε κατευθείαν στον επίλογο και την παρακμή, κληρονομώντας μόνο τα προβλήματα-πληγές που αυτές επέφεραν, όπως ανεργία, βία, εγκληματικότητα, ρατσισμός, ξενοφοβία, ανασφάλεια εργασιακή και φυσική, διάβρωση ηθών. Ο  πήχυς είναι πολύ ψηλά και δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι η Ελλάδα και το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης - αξιών έχει διαμορφώσει σωστά την κρίσιμη εκείνη μάζα πολιτών που απαιτείται για την αξιοποίηση όλων εκείνων των ευεργετημάτων που θα προσφερθούν σαν αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας τα  αρνητικά συνεπακόλουθα που αυτή θα επιφέρει. (εδώ)



30/12/2020


Υψηλές προσδοκίες για επιστροφή στην τροχιά εξόδου από το junk τρέφει για το 2021 η Αθήνα και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να δώσουν μία πρώτη γεύση των προθέσεών τους από τις 22 Ιανουαρίου κιόλας, όταν η Fitch θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα του πρώτου από τα reviews που έχουν προγραμματιστεί για τη χρονιά. Η αναβάθμιση-έκπληξη την οποία ανακοίνωσε η Moody’s στις αρχές του Νοεμβρίου, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έμπαινε στο δεύτερο lockdown, είναι ένα σαφές σήμα ότι οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τη χώρα με άλλο μάτι. Σε μία χρονιά όπου οι υποβαθμίσεις κυριάρχησαν, καθώς η πανδημία επιδείνωσε δραματικά τόσο τη μακροοικονομική όσο και τη δημοσιονομική εικόνα των περισσότερων χωρών, η Ελλάδα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Εύλογα, λοιπόν, η προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα κάποια στιγμή μέσα στο 2021 γεννά προσδοκίες για αναβίωση της προσπάθειας εξόδου από το junk, που «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας. (εδώ)


ΟΔΔΗΧ: Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,392 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,23 φορές. Το ποσό των 625 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων έξι μηνών, με αρνητικό επιτόκιο 0,22%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,392 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,23 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021. (εδώ)



28/12/2020


Σε κίνδυνο βλέπει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα εκτενής ανάλυση που δημοσίευσε τις μέρες των γιορτών το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας. «Παρότι την άνοιξη οι Έλληνες διαχειρίστηκαν την πανδημία καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το δεύτερο κύμα πλήττει τώρα τη χώρα με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα. Η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την 8χρονη ύφεση στην οποία είχε πέσει κατά την κρίση χρέους. Το δεύτερο απαγορευτικό πάει τους Έλληνες πολύ πίσω. Οι ελπίδες για γρήγορα ανάκαμψη της οικονομίας εξανεμίστηκαν. Αντί ενός συν 8,5% η κυβέρνηση αναμένει πλέον ανάκαμψη μόλις 4,8%. Η συρρίκνωση των οικονομικών επιδόσεων και ο νέος δανεισμός θα εκτοξεύσουν στα τέλη της χρονιάς το χρέος στο νέο ρεκόρ του 209% του ΑΕΠ. Τους επενδυτές όμως δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει αυτό. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε τον Δεκέμβριο κάτω από το 0,6%. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή ένταξης στο ευρώ το 2001. (εδώ)


Μετά το «πάγωμα» των συναλλαγών σε ακίνητα μέσω Golden Visa το 2020, μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί η ζήτηση από Βρετανούς που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην Ευρώπη μετά το Brexit. Την επιστροφή στην κανονικότητα προσδοκούν όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, αναφορικά με το πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο ουσιαστικά δεν λειτούργησε καθόλου το 2020, λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., βρέθηκε φέτος στο ναδίρ, συγκριτικά με το περυσινό ρεκόρ συναλλαγών. Η αδυναμία ολοκλήρωσης συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και σε πολλές περιπτώσεις, η αδυναμία εισόδου στη χώρα, λόγω περιορισμών και απαγορεύσεων, στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορονοϊό, έβαλαν «ταφόπλακα» στις όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη του προγράμματος, έστω κατά τους τελευταίους μήνες του 2020. Για το 2021, στην αγορά καταγράφεται μια σχετική αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και τη σταδιακή απελευθέρωση των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως από την Κίνα προς την Ε.Ε. Οι Κινέζοι αποτελούν άλλωστε την πολυπληθέστερη ομάδα επενδυτών, όντας υπεύθυνοι για το 75% των αγοραπωλησιών. Από τις 7.903 άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, οι 5.869 έχουν καταλήξει στα χέρια Κινέζων. (εδώ)



23/12/2020


Κόντρα στη διεθνή τάση, που θέλει τις –ήδη ακριβές- μετοχές να προσφέρουν καλύτερη αξία από τα –ακόμα ακριβότερα- κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι κινούνται οι ελληνικές αγορές. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Societe Generale, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι φθηνότερα έναντι των ελληνικών μετοχών. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν τις τοποθετήσεις του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου τους στις μετοχές από το 49% στο 62%. Μία απότομη αύξηση στις διακυμάνσεις των μετοχών θα είναι το πρώτο σήμα ότι οι επενδυτές πρέπει να γίνουν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα χρηματιστήρια, σημειώνουν οι αναλυτές. Το risk premium των μετοχών στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα στο -2,5% και είναι χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο του 0,7%. Τα θετικά σχόλια των οίκων για τα ελληνικά ομόλογα είναι σίγουρα βοηθητικά στα σχέδια της Αθήνας να αντλήσει 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2021. (εδώ)


Το ισχυρότερο χτύπημα ανάμεσα στους ενεργειακούς κλάδους της χώρας για το 2020 δέχτηκε η αγορά των υγρών καυσίμων. Η πανδημία Covid -19 και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ιού έριξαν τις πωλήσεις της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών ο μήνας αυτός είναι ο μακράν χειρότερος του 2020. Οι πωλήσεις των βενζινών θα κλείσουν πτωτικά κατά 40%, του πετρελαίου κίνησης 15%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είχε μειωμένη ζήτηση κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά ο Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα κλείσει με απώλειες 40%. Συνολικά η χρονιά θα κλείσει αρνητικά. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες κατά 6%. (εδώ)



22/12/2020


O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προχώρησε σήμερα στην εκταμίευση των 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα το οποίο αποτελεί μέρος από τα κέρδη δια κράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η πολιτική έγκριση σε επίπεδο Eurogroup το Νοέμβριο. Πρόκειται για την 4η εκταμίευση ποσού ως μέρος της απόφασης του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο του 2018. (εδώ)


Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή να επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Ιδιαίτερα άσχημη φαίνεται η κατάσταση στην εστίαση με τα ποσοστά να φτάνουν το 99% και 94.8% αντίστοιχα σύμφωνα με έρευνα του Ε.Ε.Α. με την Opinion Poll για την πορεία της επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι ιδιαίτερα πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91,8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές την ίδια περίοδο. (εδώ)


Δεν αφήνει μόνιμες βλάβες η πανδημική κρίση στην οικονομία, που θα μείωναν σημαντικά τη δυνατότητα επίτευξης αναπτυξιακών ρυθμών τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων για την ανεργία, τα οποία δείχνουν ότι μειώθηκε το ποσοστό των ανέργων στο 9μηνο του 2020, αλλά και από το γεγονός ότι οι επενδύσεις είναι φέτος οριακά αυξημένες. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα ανάλυσης της Alpha Bank. Οι επιδράσεις στον παραγωγικό συντελεστή εργασία φαίνονται προσωρινές και, αν ληφθεί υπόψη η οριακή άνοδος των επενδύσεων, το πρώτο εννεάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 (+0,3%), συμπεραίνεται ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί, σε σημαντικό βαθμό, από την πανδημική κρίση. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στην ελαφρά μείωση του δυνητικού ΑΕΠ, το 2020 (-0,9%, σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (εδώ)



21/12/2020


Μείωση του παγκόσμιας ζήτησης γραφείων κατά 10% - 15% προβλέπουν για τα επόμενα τρία χρόνια επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων. Πρόκειται για μια άμεση συνέπεια της στροφής μιας σημαντικής μερίδας εργαζομένων προς την τηλεργασία, καθώς αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και να είναι εξίσου ή και ακόμα πιο παραγωγικό, συγκριτικά με την καθημερινή προσέλευση στην εργασία. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις εργασιακές θέσεις/συνθήκες, ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που ενισχύει την συγκεκριμένη τάση.  Η διαθεσιμότητα σύγχρονων γραφείων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, χαμηλότερη του 5% του συνολικού αποθέματος, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη υπόθεση η εύρεση χρήστη για κάθε νέα ανάπτυξη.  (εδώ)


Ελαφρά ανοδικές κατά 1,1% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 2.039 βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα της πανελλαδικής έρευνας των NEW TIMES. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 50,56 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019. Το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αυτών ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες αν και εμφάνισαν ελαφρά κάμψη (5,2%) των συνολικών καθαρών τους κερδών αυτά διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος) βελτίωσαν περαιτέρω την μέση κεφαλαιουχική τους διάρθρωση καθότι αύξησαν τα συνολικά ίδια κεφάλαια κατά 4,9% στα 22,3 δισ. ευρώ διατηρώντας περίπου στα ίδια επίπεδα τις υποχρεώσεις τους που κυμάνθηκαν στα 31,1 δισ. ευρώ. (εδώ)