Ψηφιοποίηση Ελλάδας και Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγουν το δρόμο για εισαγωγή εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ

18 Ιανουαρίου 2021, 13:24 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Ψηφιοποίηση Ελλάδας και Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγουν το δρόμο για εισαγωγή εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ

Τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα μέσω της ψηφιοποίησης αλλά και τις δυνατότητες των εταιρειών πληροφορικής να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του ΧΑ και να πρωταγωνιστήσουν στη μετά Covid εποχή, ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες στο webinar που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος.

Μάλιστα όπως τονίστηκε ο κλάδος είναι κατακερματισμένος με τα περιθώρια συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι μεγάλα και μέσω του χρηματιστηρίου και της άντλησης κεφαλαίων θα μπορέσουν οι εταιρείες να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

Τι δηλώνουν

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ανέφερε ο όμιλος το 2020 έδωσε έμφαση στον κλάδο καθώς η περίοδος του Covid επιτάχυνε την αντίληψη του κόσμου για τις τεχνολογίες και επιτάχυνε την ανάγκη για να έρθουν κεφάλαια και να ψηφιοποιηθεί η οικονομία.

Είμαι μία μεγάλη ευκαιρία και προφανώς ηγετικό ρόλο θα παίξουν οι εταιρείες πληροφορικής, σημείωσε ο κ.Λαζαρίδης.

Η κα Γ. Παπαρίδου πρόεδρος του ΣΕΠΕ σημείωσε πως μία πανδημία αποδείχθηκε αρκετή να αλλάξει σε λίγους μήνες τον κόσμο και τις συνήθειες.

Η τεχνολογία αποτελεί τον καταλύτη κάθε σύγχρονης οικονομίας.

Μέσα στην κρίση δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο.

Ο κ.Μ. Ανδρεάδης, επιτελικός διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης αγορών στην ΕΧΑΕ ανέφερε πως το timing του webinar είναι το καλύτερο και πως «είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται σε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Σ. Παμπουκίδης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ σημείωσε πως ποτέ δεν υπήρχαν τόσα λεφτά διαθέσιμα σε τόσο μικρό χρόνο και πως πρέπει το ΧΑ να προσεγγίσει τις εταιρείες, αλλά σίγουρα οι εταιρείες πληροφορικής θα βοηθήσουν μέσω νέων εισαγωγών να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες.

Ο κ.Η. Κάντζος, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε πως το ΧΑ είναι συμπληρωματικό σε σχέση με άλλες μορφές χρηματοδότησης και πως μία κεφαλαιακή δομή εταιρείας φτιάχνεται από μία σειρά πραγμάτων.

Ο Α. Κοτζαμανίδης, πρόεδρος της Entersoft, σημείωσε πως ο κλάδος ξαναγίνεται hot.

Για πολλά χρόνια δεν ήταν, αλλά τώρα είναι καλό το timing.

Ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και το ΧΑ βοηθάει στη συγκέντρωση δυνάμεων.

Η Intersoft έκανε γρήγορα το βήμα να εισαχθεί στο ΧΑ και το κάναμε γιατί μία εισηγμένη κερδίζει σε αναγνωσιμότητα και εμπιστοσύνη, αλλά και για να αντλήσει κεφάλαια.

Ο κ.Κοτζαμανίδης τόνισε πως με τα κεφάλαια που άντλησε η Entersoft έκανε εξαγορές.

Η συζήτηση πήγε και στη φούσκα του 1999 καθώς για πολλά χρόνια «ταλαιπωρούσε» τις εταιρείες πληροφορικής.

Ο κ.Ανδρεάδης σημείωσε πως το 1999 είχαμε τεράστια αύξηση των τιμών αλλά αυτό έγινε παγκοσμίως και πως σήμερα έχουν εξαφανιστεί πολλές εταιρείες από τον κλάδο σε όλο τον κόσμο.

«Τώρα μπαίνουμε σε μία φάση όπου με τα χρήματα του Ταμείου, που ελπίζουμε να διατεθούν σωστά, θα οδηγηθεί η οικονομία σε διαφορετικό επίπεδο.

«Έχουμε στο παρελθόν εισπράξει πολλά χρήματα που δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε. Μέσα σε μία 10ετία κρίσης, οι εταιρείες του κλάδου πολλαπλασίασαν τα μεγέθη τους και αυτό αποτυπώθηκε στις τιμές των μετοχών» τόνισε ο κ.Ανδρεάδης. .

Σύμφωνα με τον κ.Γ. Δουκίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω Covid θα υπάρξει επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει ώστε να είναι η ψηφιακή μετάβαση ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Πλαίσιο Κ. Γεράρδος μίλησε για την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησε όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων, από τα οποία η Πλαίσιο δημιουργούσε το 70% των πωλήσεων.

«Όταν μία Κυριακή αποφασίζεται να μη δουλέψει κανείς στην εργασία του αλλά από το σπίτι και έχεις να ανταποκριθείς σε μεγάλο όγκο παραγγελιών το stress test απίστευτο», τόνισε ο κ.Γεράρδος.

Αναφορικά με την Πλαίσιο σημείωσε πως είναι αισιόδοξος για το 2021 και πως γρήγορα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα η κατανάλωση.

Τέλος, ο κ. Ι. Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, σημείωσε πως ο κλάδος άντεξε, θα αντέξει και φαίνεται πως έχει μεγάλες και σημαντικές προοπτικές.

 

 

Γιώργος Κατικάς

Πηγή: bankingnews.gr