Το success story στο Χρηματιστήριο γράφουν ξένοι και ελληνικοί οίκοι

25 Ιανουαρίου 2021, 09:01 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Το success story στο Χρηματιστήριο γράφουν ξένοι και ελληνικοί οίκοι

(Πηγή: capital.gr)

 

Το ισχυρό ράλι που σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου βρήκε… τοίχο στις αρχές του έτους, σβήνοντας πλέον όλα τα σενάρια για το "παραδοσιακό" January Effect, δηλαδή την ισχυρή εκκίνηση του νέου έτους, ωστόσο οι ελληνικές μετοχές όπως και γενικότερα η Ελλάδα, παραμένουν στο ραντάρ των επενδυτών οι ο οποίοι περιμένουν "φρέσκους" καταλύτες για να δώσουν νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη.

Η αργή εκκίνηση της εκστρατείας εμβολιασμού διεθνώς, η παράταση του lockdown της εγχώριας –και όχι μόνο– οικονομίας, η ακόμα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα έκαναν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς στο ξεκίνημα του έτους, με το Χ.Α. να κινείται περισσότερο σε ρυθμούς συγκέντρωσης δυνάμεων παρά αποτίμησης της "ανάτασης" της οικονομίας προσεχώς και όταν οι παραπάνω ανησυχίες περιοριστούν. Άλλωστε είναι λογικό μετά μία σημαντική ανοδική κίνηση και εν μέσω προκλήσεων, αγορά και επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές αναμένουν επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού το επόμενο διάστημα τοποθετώντας το inflection point, το σημείο καμπής δηλαδή για αγορές και οικονομία, την προσεχή άνοιξη, επισημαίνοντας πως το πρώτο αυτό τρίμηνο του έτους που διανύουμε ενέχει αρκετές προκλήσεις, οι οποίες και θα αντιμετωπιστούν. Οι ελληνικές μετοχές μπορούν έτσι να αποτελέσουν σημαντική επενδυτική ευκαιρία λόγω της στήριξης από τις θετικές εξελίξεις που θα επιταχυνθούν στο μέτωπο των εμβολίων, το εκ νέου άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας και του κλάδου της φιλοξενίας καθώς και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. που θα ενισχύσουν τη μακροοικονομική εικόνα. Μέσω του Χ.Α. συνεπώς, μπορεί κανείς να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη από τις πολύ καλές προοπτικές της χώρας.

"Κυκλικό" trade

Οι προαναφερθείσες προκλήσεις αντικατοπτρίστηκαν στην εικόνα του ακόμα ευάλωτου και ρηχού Χ.Α., λόγω του μικρού του μεγέθους καθώς και του γεγονότος ότι συνεχίσει να αποτελεί μία αγορά με υψηλό beta, δηλαδή υψηλού ρίσκου και ευαισθησίας στο οποιοδήποτε εγχώριο ή εξωτερικό σοκ. Ωστόσο, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής αγοράς αποτελείται από κυκλικούς κλάδους -το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%)- και μετοχές "αξίας", τα οποία και αποτελούν τα κορυφαία trades για το 2021 σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οίκους, σε συνδυασμό ότι ανήκει στην κατηγορία των αναδυομένων αγορών, οι οποίες επίσης αναμένεται να λάβουν τα ηνία των αποδόσεων φέτος, σημαίνουν πως το ισχυρό ανοδικό μομέντουμ που είδαμε στο τελευταίο δίμηνο του 2020, αν φυσικά το επιτρέπουν και οι διεθνείς επιδημιολογικές συνθήκες, θα επιστρέψει.

Διατηρούνται τα "κεκτημένα"

Στα… στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθεροποιητικά σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους του 2020 και γύρω από τις 800 μονάδες, οι οποίες και επανακτήθηκαν τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες. Έτσι, η αγορά έχει καταφέρει να κρατήσει τα "κεκτημένα" του δίμηνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος και ηγήθηκε το ράλι του τέλους του έτους, κρατά την επαφή του με τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο, τα οποία επιτεύχθηκαν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 30 μονάδων από τα τέλη του 2020. Αυτά αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη στάση αναμονής των επενδυτών στο Χ.Α., και όπως δείχνει ο τζίρος των πρώτων αυτών εβδομάδων του έτους, δεν υπήρχε κάποια αποχώρηση ή μεγάλη φυγή των χαρτοφυλακίων καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σε υποτονικά επίπεδα.

Σημειώνεται πως η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο από 61 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε στα 53,5 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου από 40 δισ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου. Την τελευταία εβδομάδα ο τζίρος κινήθηκε σε επίπεδα 40-50 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση κινείται σταθεροποιητικά στα 53,8 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του 2020, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ (-3,5% ετησίως), ενώ η μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς έφτασε τα 47,5 δισ. ευρώ από 54,8 δισ. ευρώ το 2019.

Οι λόγοι αισιοδοξίας

Τόσο οι εγχώριοι, όσο και οι διεθνείς αναλυτές, εμφανίζονται αισιόδοξοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για το τι περιμένει προσεχώς το Χ.Α. Με μπαράζ εκθέσεων τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνουν πως το 2021 θα αποτελέσει ένα έτος αξιοπρεπών αποδόσεων για τις ελληνικές μετοχές, ενώ εκτιμούν ότι η Ελλάδα από τους μεγάλους χαμένους του 2020 λόγω και του βάρους του τουρισμού στην οικονομία, θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγάλους νικητές του 2021.

Αν και μία διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την διάθεση των εμβολίων και τις καθυστερήσεις στο "άνοιγμα" της οικονομίας, ωστόσο όσο προχωρά το έτος τόσο θα επιστρέφουν και οι θετικές αποδόσεις.

Όπως σημείωσε η Optima Bank σε έκθεσή της, η θετική εικόνα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2021 για τους εξής λόγους:

1) Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για το COVID-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση πέρυσι,

2) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και

3) οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών που αναζητούν επενδυτικές περιπτώσεις ανάκαμψης εταιρειών (τράπεζες, ΔΕΗ), επένδυσης σε τομείς με προοπτικές ανάπτυξης (ενέργεια, κατασκευές) και εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία (ΟΠΑΠ, OTE, Jumbo, εταιρείες διύλισης) σε ελκυστικές τιμές.

Ο καταλύτης

Από την πλευρά της η Alpha Finance τόνισε πως η σταδιακή πορεία προς την κανονικότητα (με το β’ εξάμηνο να ενισχύεται από την βελτίωση των προοπτικών λόγω της εισροής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη αύξηση του EBITDA των ελληνικών εισηγμένων κατά 20% φέτος, μπορεί να μεταφραστούν σε αξιοπρεπείς αποδόσεις για την ελληνική αγορά.

Σε γενικές γραμμές, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να επωφεληθεί από τη σταδιακή επιστροφή της ομαλότητας στην οικονομία σχετικά με την κινητικότητα, το οποίο και θα υποστηρίξει τις εισροές του τουρισμού, και κυρίως από τη δημοσιονομική στήριξη και την στήριξη της Ε.Ε. Πάντως, όπως προειδοποιεί, οι όποιες πιθανές καθυστερήσεις σε αυτή την επιστροφή θα οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμώμενες εισροές NPEs, καθυστερώντας συνεπώς τη διαδικασία καθαρισμού των ισολογισμών τους.

Η Alpha Finance, πάντως, εκτιμά πως θα υπάρξουν αυξημένες εισροές κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές οι οποίες θα στηρίξουν το Χ.Α., δεδομένου ότι οι αποδόσεις στην αγορά σταθερού εισοδήματος κινούνται σε υποτονικά και λιγότερο ελκυστικά επίπεδα για τους επενδυτές.

Η αγορά έρχεται μετά από μία σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα και είναι λογικό να θέλει μία περίοδο χωνέματος τιμών και αναζήτησης νέων ισορροπιών μέχρι την επόμενη πραγματική κίνηση, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας πως τελικά ο μύθος του January Effect καταρρίπτεται. Ο τραπεζικός κλάδος στη μεγάλη εικόνα συνεχίζει να είναι το κλειδί μιας και αναμένεται να δει σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, το 2021 μπορεί να είναι χρονιά εξελίξεων με πιθανές νέες αυξήσεις κεφαλαίων παράλληλα με τη λύση που φαίνεται ότι είναι αναγκαία για την επόμενη μέρα.

Οι πληγές της πανδημίας ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους είναι μεγάλες και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να δούμε σημαντική ανάκαμψη από πλευράς αποτελεσμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, κλάδοι που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά φαίνεται και να αυξάνουν τις πιθανότητες για σημαντική αύξηση μεγεθών στο μέλλον (πληροφορική, ενέργεια, κατασκευές και βιομηχανία).

Ισχυρό story αποτιμήσεων

Η ανοδική κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου που ξεκίνησε στο τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται από την επενδυτική κοινότητα, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Παράλληλα, όπως προσθέτει, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων με το λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας του.

Έτσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του Γενικού Δείκτη απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί. Το ελληνικό Χρηματιστήριο αναζητεί έναν νέο καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό μομέντουμ. Ωστόσο, η ανακατάληψη των 800 μονάδων θεωρείται ελπιδοφόρα εξέλιξη σε σχέση µε την επιδίωξη για κίνηση της αγοράς πάνω από τις 820 μονάδες, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας.

Το story των ελληνικών μετοχών παραμένει ισχυρό, σημείωσε από την πλευρά της η Eurobank Equities. Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες σχετικά με τη διάρκεια των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, η χρηματιστηριακή ωστόσο πιστεύει ότι η διάθεση των εμβολίων μειώνει τους κινδύνους. Η πολιτική υποστήριξη διεθνώς, η δημοσιονομική στήριξη στο εσωτερικό και η επικείμενη ροή κεφαλαίων της Ε.Ε. παρέχουν ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες και έχουν και πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων. "Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής. Διεθνή θέματα όπως η στροφή στις μετοχές "αξίας” και η επιτάχυνση των εισροών στις μετοχές παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο ελληνικό story", τονίζει χαρακτηριστικά.

Στις τράπεζες το "κλειδί"

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το κλειδί για το Χ.Α. καθώς σε αυτό συγκεντρώνεται το μεγάλο "βάρος" τις αγοράς, του τζίρου αλλά και το θέσεων των επενδυτών. Άλλωστε οι τράπεζες είναι αυτές που συνήθων ηγούνται του ράλι ή της διόρθωσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή τη στιγμή οι αποτιμήσεις τους αποτελούν ευκαιρία και βλέπουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Αυτό επισημαίνει η Jefferies η οποία εμφανίζεται ξεκάθαρα αισιόδοξη τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και το Χ.Α. άλλωστε εδώ και καιρό δηλώνει bullish για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Κατά τον οίκο, οι χώρες στις οποίες ο τουρισμός έχει το μεγαλύτερο "βάρος" σε όρους ΑΕΠ αναμένεται να αποτελέσουν τους νικητές από το ριμπάουντ που θα φέρει το 2021 ο εμβολιασμός ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Τα χρηματιστήρια των χωρών αυτών και ειδικά ο τραπεζικός τους κλάδος θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι αυτή της ανάκαμψης. Η Ελλάδα μάλιστα, όπως τονίζει, τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς σε ότι αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν σε αυτό το μέτωπο, μετά το Μακάο, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς τα ταξίδια και ο τουρισμός συμβάλλουν με ποσοστό πάνω από 20% στην ελληνική οικονομία.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι, όπως σημειώνει η Jefferies, πως σε αυτές ακριβώς τις χώρες όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό "μοχλό" της οικονομίας, οι τραπεζικοί κλάδοι έχουν υποαποδώσει σημαντικά στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε σχέση με το σύνολο της εγχώριας αγοράς μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πιο "ευαίσθητοι" τραπεζικοί κλάδοι σε μία επιτυχημένη εφαρμογή εμβολίων βρίσκονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπως τονίζει, καθώς και στην Ασία, ακριβώς γιατί οι οικονομίες τους "κυριαρχούνται" από τον τουρισμό. Έτσι εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται μαζί με την ελληνική οικονομία να υπεραποδώσουν στη συνέχεια και καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία του εμβολιασμού.

Νέα άνοδο των τραπεζικών μετοχών αναμένει και η Eurobank Equities, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με εκτιμώμενο δείκτη P / TBV για το 2021 στο 0,25x, δηλαδή με discount 50% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της Ε.Ε. Η χρηματιστηριακή αναμένει περαιτέρω re-rating που θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του χάσματος αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, χάρη στην επιτάχυνση των προσπαθειών για εκκαθάριση των NPEs και την ανάκαμψη της κερδοφορίας. Κατά την άποψή της, η "επισκευή" των ισολογισμών θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ανακάμψουν στη συνέχεια (> 5%).

Σε πρόσφατο report της και η Wood τόνισε πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι πολύ ελκυστικές και πιστεύει ότι το 2021-2022 ο κλάδος θα οδηγηθεί στην τελική εκκαθάριση της "κληρονομιάς" των NPEs και στην επιστροφή στην "αξιοπρεπή" κερδοφορία, με ομαλοποίηση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE πάνω από το 7%.

Η πιο επιφυλακτική HSBC σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς, πως οι τράπεζες είναι αυτές που θα δώσουν το νέο "σήμα" στο Χ.Α. Η βρετανική τράπεζα επιβεβαίωσε την ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα της αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του, και να "απελευθερώσει" την αξία για τον κλάδο, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

 

 

Ελευθερία Κούρταλη