Απόλυτο σύστημα συναλλαγών: Προβληματισμοί για δημιουργία κανόνα "ταχείας εξόδου" μετά από μία μεγάλη άνοδο

08 Φεβρουαρίου 2021, 07:25 | Χ&Α - 225

Απόλυτο σύστημα συναλλαγών: Προβληματισμοί για δημιουργία κανόνα "ταχείας εξόδου" μετά από μία μεγάλη άνοδο

Ένα σύστημα συναλλαγών, “δοκιμάζεται” διαρκώς. Και όταν απαιτείται, γίνονται βελτιώσεις. Μπορεί οι περίοδοι στο Χρηματιστήριο να έχουν γενικές ομοιότητες, όμως η κάθε μία είναι διαφορετική και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ τα συστήματα, ενδέχεται να λειτουργούν διαφορετικά.

 

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, διαπιστώσαμε ότι, μετά την επιτυχή έξοδο (24/2/2020) κατά την πρώτη φάση της κατάρρευσης της αγοράς, στην αρχή της πανδημίας, θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μακρύ διάστημα αποχής μας από την αγορά και την απώλεια ευκαιριών να αγοράσουμε σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για το λόγο αυτό, μετά από πολλές δοκιμές, αλλάξαμε τον κανόνα, ώστε, να μπορούμε να προχωρούμε σε αγορές, με το 50% του κεφαλαίου, εφ’ όσον η απόσταση του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών (ΚΜΟ-200), είχε ξεπεράσει το -60% (δηλαδή, εάν ο ΓΔ είχε βρεθεί, έστω και για μία μέρα, κάτω από τον ΚΜΟ-200 σε απόσταση μεγαλύτερη του 60% της τιμής του ΓΔ). (δείτε εδώ)

Η αλλαγή αυτή στους κανόνες, αποδείχτηκε πετυχημένη και βελτίωσε την απόδοση του συστήματος.

 

Η παραπάνω περίπτωση, οδήγησε σε μία βελτίωση (ταχύτερη αντίδραση του συστήματος), στις περιπτώσεις ξαφνικής και έντονης πτώσης του Γενικού Δείκτη. Τί θα γινόταν όμως στις περιπτώσεις ξαφνικής και έντονης ανόδου;

 

Η περίπτωση αυτή μας απασχόλησε το φθινόπωρο του περασμένου έτους, πριν ακόμη σημειωθεί η άνοδος του Νοεμβρίου.

 

Το ερώτημα στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσουμε ήταν: Στις περιπτώσεις μιας ξαφνικής ανόδου της αγοράς, υπάρχει τρόπος ταχείας εξόδου του συστήματος, εφ’ όσον ακολουθήσει μία διόρθωση; Και εάν ναι, μέσα από ποιούς κανόνες θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

 

Κάναμε την έρευνά μας, η οποία μας οδήγησε στη συγγραφή ενός (δημόσιου άρθρου) με τα συμπεράσματα τα οποία εξάγαμε. (Δείτε α’ μέρος: εδώ, β’ μέρος: εδώ). Παρακαλούμε δείτε τα διαγράμματα του “μέρους α’”.

 

Μεταξύ των συμπερασμάτων αυτών, ήταν και τα παρακάτω:

α) Στο διάστημα 1988 - 2021, υπήρξαν μόλις 5 περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόσταση μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ-200, έλαβε ακραίες πτωτικές τιμές (τις οποίες ορίσαμε στο -50% ή και μεγαλύτερη απόσταση).

β) Στο ίδιο διάστημα, υπήρξαν 4 περιπτώσεις που η απόσταση μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 έλαβε ακραίες ανοδικές τιμές. Ως ακραίες ανοδικές τιμές, ορίσαμε το +30% ή μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του ΓΔ και του ΚΜΟ-200. Αν ορίσουμε ως “ακραία ανοδική τιμή” την απόσταση +20% ή μεγαλύτερη, τότε υπήρξαν 11 περιπτώσεις.

 

Δεν έχουμε ακόμη επεξεργαστεί σενάρια εξόδου. Ή καλύτερα, έχουμε υπ’ όψη μας διάφορα σενάρια όμως, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο ποιό θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι, ο καλύτερος τρόπος για να εξετάσεις ένα σύστημα ή να κάνεις μεταβολές επ’ αυτού, είναι να το κάνεις τη στιγμή που συμβαίνει. Αυτό επειδή τότε, δεν είναι κάτι το θεωρητικό, αλλά κάνεις κάτι που ζεις! Όταν μία έρευνα την κάνεις τη στιγμή που τη ζεις, τότε μπορείς να δεις όλη την εικόνα: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις αντιδράσεις των διεθνών δεικτών, τις αντιδράσεις των επενδυτών. Ζεις μέσα στην αγωνία της στιγμής.

 

Πού θα πρέπει να οριστεί το όριο της “ανοδικής ακραίας τιμής”; Στο +40%; Στο +30% ή στο +20%;

Ίσως ο παραπάνω πίνακας ξεγελά. Επειδή μας δείχνει μόνο κάποιες τιμές. Δε μας δείχνει τί έγινε στη συνέχεια. Δηλαδή, για να φτάσει μία ακραία ανοδική τιμή στο +40,39% (όπως ήταν στις 29/9/1989), ή στο +40,37% (όπως ήταν στις 17/9/1999), προηγουμένως πέρασε από το +20% και το +30%. Και μπορεί στο ενδιάμεσο να έχει σημειώσει μια πτώση μεγαλύτερη του 10%.

Θέλουμε να εξηγήσουμε δηλαδή ότι, ο ορισμός μίας “ακραίας ανοδικής τιμής”, ώστε να οριστεί επ’ αυτής κάποιος μηχανισμός έκτακτων πράξεων, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Επειδή, πέραν του “τί έγινε στο ενδιάμεσο”, υπάρχουν και οι δοκιμές απόδοσης. Δηλαδή, έστω ότι, ορίζουμε ως “ανοδική ακραία τιμή” το +30% της θετικής απόστασης του ΚΜΟ-200 από τον ΓΔ (ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200). Αν επιτευχθεί αυτή η ακραία τιμή και μετά αρχίσει η υποχώρηση της αγοράς, σε ποιό “σενάριο” βγαίνουμε; Στο πρώτο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών; Και μετά, πότε ξαναμπαίνουμε; Στο πρώτο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών; (αυτό το σενάριο χρησιμοποιούμε για τις περιπτώσεις των “ακραίων αρνητικών τιμών”.

 

Οι δοκιμές που κάναμε δεν καταλήγουν πάντα σε θετικές αποδόσεις. Η ανοδική αγορά -και αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπ’ όψη μας- έχει μεγαλύτερους κινδύνους όταν κάποιος “μπαίνει” και “βγαίνει”. Και αυτό για δύο πολύ συγκεκριμένους και πολύ σημαντικούς λόγους:

 

α) Δεν υπάρχει όριο στην άνοδο. Αντίθετα, υπάρχει όριο στην πτώση.

Όταν επιλέγεις να τοποθετηθείς στην αγορά, αφού έχει καταγράψει αρνητική απόσταση μεταξύ των καμπυλών του ΓΔ και του ΚΜΟ-200, μεγαλύτερη του -60% (ως βάση πάντα παίρνουμε την τιμή του ΓΔ), τότε δε ρισκάρεις πολλά, αφού πόσο μπορεί να πέσει ακόμη η αγορά, τη στιγμή μάλιστα που οι στατιστικές 33 ετών δείχνουν ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες. Αντίθετα, όταν βγαίνεις από μια αγορά που ανεβαίνει, απλά επειδή διόρθωσε πέτυχε ένα Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, ρισκάρεις να χάσεις την άνοδο, τα όρια της οποίας δε τα γνωρίζεις.

 

β) Η φυσική τάση των αγορών είναι ανοδική! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το κατανοήσουμε καλά! Οι αγορές συνήθως ανεβαίνουν και δε πέφτουν (βέβαια, μετά από μία 10ετή εμπειρία πτώσης, στην Ελλάδα, είναι λίγο δύσκολο να το κατανοήσουμε), επειδή και το ΑΕΠ των χωρών ανεβαίνει και επειδή, στην ουσία, οι αγορές, αντικατοπτρίζουν την “προστιθέμενη αξία του ανθρώπου” μέσα στο χρόνο, σε μία οικονομία και μία κοινωνία. Άρα, οι πιθανότητες να χάσουμε μία άνοδο, όταν κυνηγάμε το δείκτη, είναι μεγάλες. Ιδίως όταν, όπως αναφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα, είμαστε σε ανοδική φάση της αγοράς.

 

 

Θα πρέπει να κατανοήσουμε -και από την πλευρά μας το έχουμε αποσαφηνίσει- ότι ένα τασικό σύστημα, όπως το “απόλυτο σύστημα” είναι ένα “αργό” εργαλείο. Κατασκευάστηκε, έχοντας στο νου μας, ανθρώπους που δε θέλουν να ασχολούνται διαρκώς με την αγορά και όχι ανθρώπους που βρίσκονται όλη μέρα πάνω από την οθόνη των τιμών. Αποφεύγει τις μεγάλες ζημιές και πετυχαίνει υψηλά κέρδη, μέσα στη διάσταση του χρόνου (οριζόμενου ως “μακροχρόνιου” διαστήματος) και όχι από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, ή από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο. Κάνει λίγες πράξεις. Δεν κάνει πράξεις κάθε βδομάδα ή ακόμη και κάθε μήνα. Στο παρελθόν έχει υπάρξει ακόμη και διάστημα 3 ετών χωρίς καμία πράξη. Όμως, συνήθως, κάνει πράξεις στον κατάλληλο χρόνο. Και αυτό είναι που μετράει στον “μαραθώνιο” του χρηματιστηρίου, τον οποίο αγωνιζόμαστε για μεγάλο μέρος της ζωής μας.

 

Εργαζόμαστε πολύ για να το βελτιώνουμε διαρκώς (αυτό δε σημαίνει ότι κάθε τόσο θα προβαίνουμε σε μεταβολές - οι όποιες αλλαγές θα είναι λίγες και απόλυτα και αυστηρά τεκμηριωμένες). Από την παραπάνω ανάλυση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, η απόσταση του +21,41% που, στις 4/1/2021, σχηματίστηκε μεταξύ των καμπυλών του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 ημερών, δεν είναι ικανή για να μας οδηγήσει να τη χαρακτηρίσουμε ως “ακραία τιμή”, ώστε να δικαιολογεί μεταβολή του κανόνα και πραγματοποίηση μίας “έκτακτης πράξης”.

 

Παρακολουθούμε την αγορά και τη λειτουργία του συστήματος. Αν κάποια στιγμή σχηματιστούν οι συνθήκες για κάποια μεταβολή, εμείς έχουμε μελετήσει τα στατιστικά και θα είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε, αφού βέβαια σας προειδοποιήσουμε εβδομάδες νωρίτερα, όπως είχαμε κάνει και το μήνα Μάρτιο.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)