Amazon Web: "Εξετάζουμε τη δημιουργία Data Center και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα"

28 Ιανουαρίου 2021, 10:41 | Ξένες Εταιρίες

Amazon Web: "Εξετάζουμε τη δημιουργία Data Center και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα"

Η Amazon Web Services ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Πολλά έχουν γραφτεί για το ενδεχόμενο επενδύσεων της εταιρείας στη χώρα μας, η οποία φαίνεται πως έχει βρεθεί στο επίκεντρο τεχνολογικών εξελίξεων. Ο Przemek Szuder, General Manager της Amazon Web για την Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη μιλάει αποκλειστικά στο Liberal Markets για τους σχεδιασμούς του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει μπει δυναμικά πλέον στα radar πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία. Οι επενδύσεις στον τομέα είναι διαρκείς και δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: Η Ελλάδα λανσάρεται πλέον στο διεθνές στερέωμα ως σημαντικός επενδυτικός προορισμός για την ανάπτυξη τεχνολογικών projects. Aπό το κέντρο καινοτομίας της Pfizer, το data center της Microsoft, την επένδυση της Lamda Hellix και την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Next e.Go, το μήνυμα που εκπέμπεται στις διεθνείς αγορές, είναι πως η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και να προσελκύσει σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Επενδύσεις που έχουν μοναδικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα.

Η Amazon Web έρχεται με σχέδια για κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

Στις παραπάνω σημαντικές επενδύσεις έρχεται να προστεθεί το ενδιαφέρον της Amazon Web Services (AWS). Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Αθήνα. Βασική λειτουργία του γραφείου είναι να υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, στη μετάβασή τους στο υπολογιστικό νέφος της AWS.

Πρόκειται για μια απομονωμένη επένδυση ή εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό που έχει η Amazon Web Services για τη χώρα μας; Τις δικές του απαντήσεις δίνει στο Liberal Markets ο Przemek Szuder, General Manager Central & Eastern Europe της AWS.

«Το άνοιγμα γραφείου στην Ελλάδα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τη χώρα. Η αγορά cloud αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα και στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Εταιρείες ζητούσαν εδώ και καιρό τη τεχνογνωσία μας, όχι από απόσταση, αλλά από το μέρος που δραστηριοποιούνται. Μέσα από την υποστήριξη της AWS στους πελάτες μας, βοηθούμε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν» δηλώνει ο Przemek Szuder.

Σχετικά με τη δημιουργία Data Center της AWS στη χώρα μας, όπως προκύπτει και από την απάντηση του κ.Szuder, εντάσσεται στα σχέδια της εταιρείας. «Σε αυτή τη φάση περιμένουμε feedback από τους πελάτες μας στη χώρα. Έχουμε ένα μακρύ κατάλογο με στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην Ελλάδα και γενικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, μέσα στους οποίους είναι και η λειτουργία Data Center. Σε βάθος χρόνου μπορείτε να περιμένετε ότι θα έχουμε σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη που δραστηριοποιούμαστε («AWS Region»)» εξηγεί ο General Manager της AWS.

Η AWS βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς πρόσφατα λάνσαρε ψηφιακές υπηρεσίες στη Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία. Η AWS διαθέτει 77 «Availability Zones» σε 24 γεωγραφικές περιοχές διεθνώς. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι «η ανακοίνωση 12 νέων availability zones και η είσοδό μας σε τέσσερες αγορές, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας» σημειώνει o Przemek Szuder.

Οι άμεσοι στόχοι του πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας; «Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στη χώρα σας ήρθε μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2020 και το λανσάρισμα του Amazon Cloud Front. Στόχος μας είναι μια ψηφιακή, σύγχρονη Ελλάδα που θα παρέχει καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις της. Θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα σας με νέες προσλήψεις προσωπικού» καταλήγει ο Przemek Szuder.

Η Amazon Web Services διαθέτει περίπου το 45% της αγοράς cloud διεθνώς, με συνολικά έσοδα στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το αστρονομικό ποσό των…11,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την Gartner Technology Research Company, η πολυεθνικής εταιρεία καταγράφει ανάπτυξη άνω του 15% ετησίως.

 

 

Νικόλας Ταμπακόπουλος

Πηγή: liberal.gr