Κύριες οικονομικές ειδήσεις Διεθνούς Οικονομίας περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

08 Φεβρουαρίου 2021, 06:40 | Χ&Α - 225

Τεύχος 225 - Φεβρουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

 

3/2/2021

Πτωτικά σε σχέση με τον Δεκέμβριο κινήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης Caixin PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Κίνα, ο οποίος έμεινε μεν σε έδαφος που υποδεικνύει ανάπτυξη της δραστηριότητας, τη χαμηλότερη όμως εδώ και εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, ο Caixin PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 56,3 μονάδων τον Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν η  Caixin Media και η Markit την Τετάρτη το πρωί. Πρόκειται για τον ένατο συναπτό μήνα διεύρυνσης της δραστηριότητας, σημειώνουν. Ο επίσημος δείκτης PMI μη μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι 55,7 μονάδων τον Δεκέμβριο. (εδώ)

 

2/2/2021

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές οικονομίες να μείνουν για πάρα πολλά χρόνια εγκλωβισμένες σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας παρόμοιο με αυτόν που έζησε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι για την Ελλάδα μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν απολύτως καταστροφική. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες με τη συμμετοχή της στο QE, τότε θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,5% την επόμενη δεκαετία. Μέχρι στιγμής οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη έχουν μπει στην άκρη και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιστρέψουν το 2022. Όπως προβλέπει το ΔΝΤ, το χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 99% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021. Όπως και να’ χει, τα κρατικά χρέη μετά την πανδημία θα είναι υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για την πλειονότητα των κρατών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν εκτεταμένες ρυθμίσεις κρατικών χρεών. (εδώ)


Εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας κορονοϊού, το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε το 2020 κατά 8,8%, όπως έκανε γνωστό σήμερα το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας (Istat). Σύμφωνα με τους παρατηρητές, παρά την πρωτοφανή αυτή πτώση, το ποσοστό αυτό είναι λίγο καλύτερο από τις προβλέψεις, βάσει τον οποίων όλοι ανέμεναν μείωση κατά 9%. Tο τρίτο τρίμηνο του 2020, το ιταλικό ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 6,6%. Όπως σχολιάζει το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, μετά από την ελαφρά ανάκαμψη που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο η οικονομία της χώρας διήλθε νέα φάση πιο έντονης ύφεσης, λόγω και των επιπλέον περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας κορονοϊού. (εδώ)

 


Σε μαύρες εκτιμήσεις για το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Μάλιστα, κύριοι υπαίτιοι για αυτή την αύξηση είναι οι προηγμένες χώρες εκτός Ευρώπης και οι αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, το 2019 έφτασε, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, τα 197 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα του Ταμείου δείχνουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ (σταθμισμένος από το ΑΕΠ κάθε χώρας σε δολάρια ΗΠΑ) αυξήθηκε σε 226% το 2019, 1,5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερες από το 2018. Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019 - κυρίως λόγω του υψηλότερου ιδιωτικού χρέους. (εδώ)


1/2/2021

Τα τελευταία 100 χρόνια, ο πλανήτης αντιμετώπισε πολλά έντονα οικονομικά φαινόμενα. Μερικά από αυτά ήταν εντελώς καταστροφικά, ειδικά για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις. Ένας δείκτης που προκαλεί το ενδιαφέρον των οικονομολόγων είναι η διακύμανση της ανεργίας, διότι οι χρηματαγορές και το εμπόριο, μπορεί να είναι χειραγωγούμενες από τις αγορές. Ακόμη και μέσα στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νέοι άνεργοι έφτασαν μάξιμουμ στο 10,1% στις ΗΠΑ και αυτό έγινε μετά από 22 μήνες. Ενώ ο κορονοϊός, χρειάστηκε μόλις 2 μήνες για να προσθέσει 14,5% νέους ανέργους. Σήμερα, διανύουμε τον 10ο μήνα της πανδημίας που δεν έχει λήξει, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να καταγράφουν τεράστια ποσοστά νέων ανέργων! Μεγαλύτερα της κρίσης του 2008 και λίγο μικρότερα από αυτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κλείνοντας την συνοπτική παρουσίαση, είναι προφανές ότι ο κορονοϊός είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, αφού δημιούργησε μιάμιση φορά παραπάνω νέους ανέργους, απ' όσους δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δυόμιση φορές περισσότερους ανέργους από όσους δημιούργησε η κρίση του 2008. (εδώ)


Στα 300,5 δισ. δολ. παγκοσμίως ανέρχονται τα επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (VC) που αντλήθηκαν το 2020,σύμφωνα με στοιχεία της KPMG. Τα ισχυρά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020 ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανάκαμψης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ασία - και ειδικά στην Κίνα, η οποία προσέλκυσε τις πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η άντληση US$ 1,7 δισ. από την εταιρεία ενοικίασης φορτηγών Manbang Group, US$ 1,6 δισ. από την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας  Zuoyabang και US$ 1 δισ. από την επίσης εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Yuanfudao. Ισχυρές ήταν και οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη στη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020, εκτοξεύοντας τις επενδύσεις VC και στις δύο ηπείρους σε ετήσια επίπεδα ρεκόρ. Η αμερικανική ήπειρος προσέλκυσε US$ 164,3 δισ. στη διάρκεια του 2020 - με επενδύσεις ρεκόρ ύψους US$ 156,2 δισ. στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους US$ 49 δισ. κατά τη διάρκεια της χρονιάς. (εδώ)


29/1/2021

Με τεχνητή υποστήριξη επιβιώνει πλέον η παγκόσμια οικονομία, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται τα μέγιστα. Στην έκθεσή του «Fiscal Monitor», το ΔΝΤ υπολογίζει στα 14 τρισ. δολάρια τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στα οποία έχουν μέχρι τώρα προβεί οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας, τα οποία όμως με τη σειρά τους εκτίναξαν το παγκόσμιο χρέος στο 98% του παγκόσμιου ΑΕΠ στα τέλη του 2020 από 84% που ήταν πριν από την πανδημία. Παράλληλα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα ως αναλογία του ΑΕΠ ανήλθαν πέρυσι στο 13,3% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 10,3% για τις αναδυόμενες και στο 5,7% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες άμεσες δαπάνες 7,8 τρισ. δολαρίων και εγγυήσεις, δάνεια και ενέσεις κεφαλαίου ύψους 6 τρισ. δολαρίων.Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η πανδημία, τόσο πιο γρήγορα οι οικονομίες θα επιστρέψουν στην ομαλότητα και θα χρειάζονται λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης» αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. (εδώ)


Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα έσοδα ύψους 123 δισ. δολ. για το 2020, καθώς οι αγορές οδήγησαν σε ένα κύμα πρωτοφανών φορολογικών και νομισματικών κινήτρων για την καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης. Τα έσοδα του ταμείου ενισχύθηκαν από την αλματώδη άνοδο των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας, η οποία έφερε αύξηση των αποδόσεων κατά 41,9%. Το ταμείο αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων είχε συνολικές αποδόσεις 10,9%. Το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο είχε αποδόσεις 12,1%, ενώ τα ομόλογα 7,5% και τα ακίνητα είχαν απώλειες 0,1%. Το ταμείο ανέφερε ότι η συνολική απόδοση ήταν 0,27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σημείο αναφοράς. (εδώ)

 

 

Οι προσωρινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το προτεινόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ κατά 5% την επόμενη τριετία, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. H Gita Gopinath δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα μέτρα του προτεινόμενου πακέτου θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 1,25% στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2021, οπότε το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 5,1%, έπειτα από συρρίκνωση 3,4% το 2020. Η Gopinath διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει εκτιμήσει τον αντίκτυπο του προτεινόμενου πακέτου διάσωσης στην παγκόσμια οικονομία. “Έχουμε προβλέψει ότι αυτό μπορεί να ωθήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5% την επόμενη τριετία”, είπε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις ήταν προκαταρκτικές. (εδώ)


Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με τον πιο έντονο ρυθμό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 2020, καθώς η COVID-19 κατέστρεψε επιχειρήσεις υπηρεσιών όπως εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ρίχνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός εργασίας και στη φτώχεια. Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2020, μετά το ρεκόρ του γ' τριμήνου. Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι αύξησης 2,2% το 2019, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη απόδοση από το 1946 Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 4,2%. Στο γ΄τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εκτοξευθεί 33,4%. Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,5%, κάτω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 3,1%. (εδώ)

 

26/1/2021

Η Νότια Κορέα κατέγραψε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της κατά 1% το 2020, με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, επισημαίνοντας πως το κράτος της Ασίας είναι ανάμεσα σε αυτά οι οικονομίες των οποίων επλήγησαν περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού εντός ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Η Τράπεζα της Κορέας, το νοτιοκορεάτικο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, απέδωσε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. (εδώ)


Σε «στενότερη συνεργασία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων διεθνών προκλήσεων συμφώνησαν η Γερμανίδα καγελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ορκωμοσία του τελευταίου.Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο «να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους διατλαντικούς εταίρους του». Κατά τον ίδιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και «σε αυτό το πλαίσιο, ο καγκελάριος χαιρέτισε την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». (εδώ)

 


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που φέτος εγκατέλειψε το χιονισμένο Νταβός και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ξεκινά με την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, του οποίου η χώρα μοιάζει να γύρισε την σελίδα του κορονοϊού, τουλάχιστον στο μέτωπο της οικονομίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει μαζί τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs αναφορικά με τον τρόπο «αποκατάστασης της παγκόσμιας ανάπτυξης». Κατά την παρουσίαση για το 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), η εμφάνιση μια μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα δεν είχε ακόμα προκαλέσει παρά ασαφή ανησυχία. Ένα χρόνο αργότερα και ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το όριο των 25 εκατ. κρουσμάτων, η ασιατική ήπειρος είναι και πάλι σε πλήρη ισχύ για αυτή την 51η παρουσίαση, που υποδέχεται τους προέδρους της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Η Ευρώπη θα είναι παρούσα μέσω του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. (εδώ)


H βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας - Για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος θα έρθει μετά από μία ισχυρή συρρίκνωσή της κατά το 2020, την οποία το ΔΝΤ εκτιμά πάντως χαμηλότερα από τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στο 3,5% έναντι 4,4%, λόγω, όπως αναφέρει, της ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. (εδώ)


Η νομισματική πολιτική της Κίνας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τους κινδύνους υπερχρέωσης και μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Chang. Μιλώντας σε εικονική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Yi τόνισε πως οι μακροοικονομικές πολιτικές θα εστιάσουν στην μεγιστοποίηση της απασχόλησης, η οποία θα βοηθήσει στην τόνωση της κατανάλωσης, και οι εξαγωγές της Κίνας θα παραμείνουν σχετικά σε καλό επίπεδο αυτό το έτος. (εδώ)


Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόσφατη στροφή της Τουρκίας προς πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική και επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, επισημαίνοντας ότι βοηθά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη λίρα. «Βλέπει» δε δυναμικούς ρυθμούς ανάκαμψης, της τάξης του 6%, για την τουρκική οικονομία φέτος. Παρόλα αυτά προειδοποιεί για επίμονες αδυναμίες και υψηλούς κινδύνους, που συνδέονται με τα πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και τις υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. (εδώ)

 

25/1/2021

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της για μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα και εκπομπές καυσαερίων, η Ε.Ε. σχεδιάζει να επενδύσει έως το 2050 κεφάλαια ύψους 470 δισ. ευρώ σε προγράμματα υδρογόνου, που θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά εξαιρετικά ρυπογόνων κλάδων, από τις χημικές βιομηχανίες μέχρι τις χαλυβουργίες. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται θεαματικά ειδικότερα για τις βιομηχανίες που υπόσχονται να παράγουν το καύσιμο του μέλλοντος, το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με ηλεκτρόλυση και διάσπαση του νερού στα συστατικά του, υδρογόνο και οξυγόνο. Το κίνητρο είναι ισχυρό καθώς σήμερα παράγονται μεν και αξιοποιούνται μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, αλλά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων που αναπόφευκτα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. (εδώ)


Οι προβλέψεις όλων των σημαντικών οίκων διεθνώς, προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επανέλθει ως το τέλος του 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας. Η εκτίμηση αυτή ακούγεται αισιόδοξη δεδομένου ότι είμαστε ακόμη εντός μίας διαταραχής προσφοράς και ζήτησης, η οποία προκάλεσε τη βαθύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μεταπολεμικά. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο ενθουσιαστικό. Προ της πανδημίας η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ένα ρυθμό της τάξης του 3,5% ετησίως (μέσος όρος 20ετίας). Αντί για αυτό, το 2020 σημειώθηκε μία πολύ βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι έχασε σχεδόν 4% της αξίας της, η Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά σχεδόν -7.5% και οι ΗΠΑ κατά σχεδόν -4%. Για τη φετινή χρονιά αναμένουμε να υπάρξει μια ανάκαμψη μεγαλύτερη σε ονομαστικό μέγεθος από την περυσινή ύφεση, στην περιοχή του 5%. Δηλαδή, τα επίπεδα του παγκόσμιου ΑΕΠ του 2019 θα ανακτηθούν μεν εντός του 2021, ωστόσο την διετία 2020-2021, αντί για μια σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 7%-8% αν δεν είχε υπάρξει η πανδημία, θα σημειωθεί σωρευτική ανάπτυξη γύρω στο 1%-1,5%. (εδώ)

 

Image result for spacex

 

Η εταιρία Space X του Ίλον Μασκ εκτόξευσε ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους, κάτι που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η εκτόξευση έγινε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017. Πρόκειται για 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς επίσης για δέκα δικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X. Η εταιρία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 800 μικρούς δορυφόρους με στόχο να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως. (εδώ)


Για πρώτη φορά στην ιστορία το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Σικάγο προσφέρει χρηματιστηριακά συμβόλαια νερού. Διευκόλυνση για τον αγρότη ή κερδοσκοπία με ένα αγαθό πρώτης ανάγκης; Στο Σικάγο, την τρίτη σε μέγεθος πόλη των ΗΠΑ που απέχει 2.000 μίλια από τα χωράφια του Ventura County, κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχουν βρει λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME) επενδυτές και κερδοσκόποι ποντάρουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για μία σειρά πολύτιμων πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο, το ξύλο ή το αλουμίνιο. Από τον Δεκέμβριο του 2020 το Χρηματιστήριο προσφέρει, για πρώτη φορά, επενδύσεις στον δείκτη Nasdaq Veles California Index, ο οποίος καθιερώθηκε προ διετίας και απεικονίζει τη διακύμανση τιμών στα αποκαλούμενα water futures. Πρόκειται για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην αγορά νερού, που διασφαλίζουν ότι σε μία δεδομένη στιγμή στο μέλλον ο δικαιούχος παραλαμβάνει μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού σε μία εκ των προτέρων καθορισμένη τιμή. (εδώ)


21/1/2021

Για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά e-commerce θα αναπτυχθεί με ρυθμό 14,3% και θα προσεγγίσει σε απόλυτους αριθμούς τα $5 τρισ. Ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το 20,2% του 2019 και με το 27,6%, που επιτεύχθηκε το 2020. Ωστόσο, μεταφράζεται σε αύξηση των online λιανικών πωλήσεων κατά $611 δισ. το 2021, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το 2020 εκτιμάται ότι η αξία των λιανικών ηλεκτρονικών πωλήσεων διευρύνθηκε κατά 27,6% και υπερέβη τα $ 4,28 τρισ. Η επίδοση αυτή διέψευσε τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου e-commerce να επιβραδύνεται και να κινείται στα επίπεδα του 16,5% ελέω πανδημίας. Η σημαντική αύξηση των online λιανικών πωλήσεων επιτεύχθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου το συνολικό λιανεμπόριο υπέστη, παγκοσμίως, μείωση κατά 3% το 2020 έναντι του περασμένου έτους, για να βρεθεί στα επίπεδα των $23,8 τρισ. (εδώ)


Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφτεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από αυτήν το 2019· οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020. (εδώ)


Πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 κατά περίπου 5% σε όρους συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη "Global Economy Watch for 2021- From the Great Lockdown to the Great Rebound, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα με εκτιμήσεις για επαναφορά της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Επισημαίνεται ότι, βάσει προβλέψεων, οι επόμενοι τρεις με έξι μήνες θα είναι εξίσου δύσκολοι, ειδικά για τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου όπου είναι χειμώνας, καθώς ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω τοπικά ή γενικευμένα lock-down. Το ΑΕΠ σε κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, ίσως συρρικνωθεί κατά το α’ τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη γενικά είναι πιο πιθανό να ανακάμψει το β’ εξάμηνο του έτους, όταν οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού τους. (εδώ)

 

 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική και αναθεώρησε προς τα άνω τις οικονομικές εκτιμήσεις για την επόμενη χρήση, σηματοδοτώντας ότι έχει δώσει αρκετή στήριξη για την ώρα, για να μετριάσει το πλήγμα από την πανδημία. Όπως αναμενόταν ευρέως, η BoJ διατήρησε τους στόχους για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και κοντά στο 0% για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Στις τριμηνιαίες της προβλέψεις, η BoJ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην επόμενη χρήση, στο 3,9% από το 3,6% που κατέγραψε πριν από τρεις μήνες, βασισμένη στις ελπίδες ότι οι μεγάλες δαπάνες της κυβέρνησης θέα μειώσουν το πλήγμα από την πανδημία. (εδώ)


20/1/2021

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας και ανακούφισης από την πανδημία στις ΗΠΑ, που προτείνει ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και που αναμφίβολα θα περάσει από αμφότερα τα νομοθετικά σώματα που ελέγχονται πλέον από τους Δημοκρατικούς, ανέρχεται στα $1,9 τρισ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το πακέτο αυτό θα αναθερμάνει την οικονομία και ότι θα επιτρέψει στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Δεν είναι όμως λίγοι, αυτοί που εκτιμούν ότι στη στροφή του δρόμου θα εμφανιστεί το τέρας του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα εμφάνισης πληθωρισμού, εδράζονται πάνω στις προβλέψεις της Goldman Sachs, που αναμένει αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 κατά 6,6%, πτώση του δείκτη ανεργίας στο 4,5% και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4,5%. (εδώ)


Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε και επίσημα τέλος, με τον 74χρονο Ρεπουμπλικανό να αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο μεγιστάνας του real estate βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο εχθρών και φίλων για τη -κατά γενική ομολογία- παράδοξη και αντισυμβατική φύση των επιλογών του. Ας δούμε όμως, ποια είναι η πραγματική «παρακαταθήκη» του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Εν ολίγοις, τι ακριβώς έγινε από το 2016 έως το 2020 και πώς επηρεάστηκαν ΑΕΠ, χρηματιστήριο, αγορά εργασίας και εμπόριο. (εδώ)


Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κάλεσε όλους τους κλάδους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Σε ανοικτή επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός διευθυντής της IATA, Alexandre de Juniac καλεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. να συντονίσουν τις πολιτικές τους προκειμένου η Ευρώπη να αποκομίσει και πάλι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελευθερία των μετακινήσεων, ξεκινώντας με όσους έχουν εμβολιαστεί. (εδώ)


19/1/2021

Υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων το κόστος μεταφοράς προϊόντων από την Κίνα στην Ευρώπη και άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου που προκάλεσε η πανδημία δημιουργεί δραματικές ελλείψεις σε κοντέινερ. Όπως εξηγούν οι Financial Times, χιλιάδες άδεια κοντέινερ έμειναν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν οι ναυτιλιακές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες δρομολόγια, λόγω της κατακόρυφης μείωσης του εμπορίου. Όταν η ζήτηση για ασιατικά προϊόντα ανέκαμψε στη Δύση, αυτή η έλλειψη κοντέινερς προκάλεσε την εκτίναξη των ναύλων. (εδώ)

 

 

18/1/2021

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού (+2,03%), όμως επρόκειτο για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια. Η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%). Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών. Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει. (εδώ)


Η βιομηχανική παραγωγή και επενδύσεις της Κίνας συνέχισαν να ηγούνται της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας στον τελευταίο μήνα του 2020, ενώ η εγχώρια κατανάλωση επιβραδύνθηκε εν μέσω νέων αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Κίνα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της αύξησης 7% τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 6,8%. Για το 2020, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με την αύξηση 5,7% το 2019. (εδώ)

 

Τις επιπτώσεις από το τσουνάμι του δημόσιου χρέους που έχει προκαλέσει η πανδημία στις αξιολογήσεις και στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης συζήτησαν κορυφαία στελέχη της Fitch. Οι αναλυτές του οίκου τόνισαν πως αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι τα επίπεδα χρέους, αλλά η δυναμική του και κυρίως το κόστος εξυπηρέτησης, το οποίο στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Οπως τονίστηκε στο συνέδριο, το παγκόσμιο χρέος των κυβερνήσεων αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια το 2020, φτάνοντας τα 78 τρισ. δολ. και το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ουσιαστικά συσσωρεύτηκε χρέος που στο παρελθόν είχε χρειαστεί μία δεκαετία για να σωρευτεί. Στην Ευρωζώνη ειδικότερα, ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ, με 2 τρισ. δολ. να προστίθενται την περυσινή χρονιά, ένας ρυθμός αύξησης που είναι επίσης πρωτοφανής. (εδώ)

 

15/1/2021

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει υπονομεύσει σημαντικά τα θεμέλια του παγκόσμιου εμπορίου, σηματοδοτώντας αυξημένο κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Οι ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες παρατηρήθηκαν στο α’ κύμα της πανδημίας, φαίνεται ότι έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε ελλείψεις βασικών προϊόντων για μια σειρά κλάδων, όπως για παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι ελλείψεις βασικών προϊόντων είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί ξανά» «Αυτό είναι αρνητικό για τη βιομηχανική παραγωγή της Δύσης και έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των αποθεμάτων και την αύξηση των τιμών εισαγωγής». Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και να ικανοποιηθεί η τρέχουσα ζήτηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Flexport Inc, Νέριτζους Πόσκους, απαιτούνται 500.000 περισσότερα κοντέινερς, αριθμός ικανός να γεμίσει 25 από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία. (εδώ)


Η Κίνα ξεπέρασε κάθε άλλη μεγάλη παγκόσμια οικονομία πέρυσι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε και τον υπόλοιπο πλανήτη. Φαίνεται πως αυτό το οικονομικό προβάδισμα δίνει στην ασιατική χώρα το πάνω χέρι στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έκλεισε το 2020 με συνολικό εμπορικό πλεόνασμα 78 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Δεκέμβριο. Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας για το έτος άγγιξε το ρεκόρ των 535 δισεκατομμυρίων δολαρόων ή αλλιώς 27% μεγαλύτερο από εκείνο του 2019 . Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση της ιστορίας. (εδώ)

 

 

Κατά 2,6% συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο, η πρώτη μηνιαία πτώση του ΑΕΠ από τότε που η χώρα τέθηκε υπό το αρχικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές --οι συμμετέχοντες σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 5,7%. Αρκετοί οικονομολόγοι, ωστόσο, είπαν ότι η Βρετανία συνεχίζει να είναι πιθανόν να υποστεί διπλή ύφεση. Η βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε πιο απότομα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη, αναπτυγμένη οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι τώρα κατά 8,5% μικρότερη συγκριτικά με το μέγεθός της πριν την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τον Φεβρουάριο. (εδώ)


Ο κορωνοϊός ωθεί τις δυτικές οικονομίες στον κρατικό παρεμβατισμό.Οι δυτικές κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμα των Ασιατών αντιπάλων τους και απομακρύνονται από το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που όρισε επί δεκαετίες την οικονομική τους σκέψη. Αντιθέτως, αποδέχονται τον μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο της επιχειρηματικής  δραστηριότητας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Η μετάβαση αντανακλά τη βαθιά αγωνία για την ικανότητα της Δύσης να διατηρήσει το επίπεδο ζωής και την τεχνολογική καινοτομία που τη χαρακτηρίζει, ενώ ανταγωνίζεται με εταιρείες-κολοσσούς με κρατική υποστήριξη από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. (εδώ)


14/1/2021

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάϊντεν είναι η φτώχεια. Φαίνεται υπερβολικό να μιλάμε για φτώχεια στις ΗΠΑ. Κι όμως δεν είναι. Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, ζουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή η πανίσχυρη χώρα με το ΑΕΠ των 20,5 τρις $, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών: 17,8% στο σύνολο, 21,2% ως 17 ετών και 23,1% άνω των 65 ετών. Ακόμη και στην παραγωγική ηλικία, το ποσοστό των φτωχών φτάνει το 15%. (εδώ)


Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου, καθώς η πανδημία ανά τον κόσμο αύξησε τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά, παρά το ότι ένα ισχυρότερο γουάν κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές για τους αγοραστές από το εξωτερικό. Μια ισχυρή εγχώρια ανάκαμψη επίσης ενίσχυσε τη διάθεση των Κινέζων για ξένα προϊόντα τον Δεκέμβριο, με τις εισαγωγές να ενισχύονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να υπερβαίνουν τις προσδοκίες. Η Κίνα αναμένεται να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα δει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020. (εδώ)


Πακέτο ύψους 2 τρισ δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού φέρεται πως ετοιμάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Biden κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer ανέφερε ότι ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πακέτο ύψους 1,3 τρις δολαρίων σε αρχικό στάδιο, το οποίο στη συνέχεια θα φτάσει στα 2 τρις δολάρια, προκειμένου η αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία. (εδώ)

 


Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά 5,0% το 2020 καθώς η ισχυρή κρατική αντίδραση βοήθησε να περιοριστεί το χάος που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Η μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν μικρότερη από το 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters και μικρότερη από τη συρρίκνωση-ρεκόρ του -5,7% που καταγράφηκε το 2009 κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. (εδώ)

 

13/1/2021

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του κινεζικού ΑΕΠ εμφανίζονται οι μετέχοντες στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, καθώς βάσει της μέση πρόβλεψης, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 8,4% φέτος, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 5,5%. Το 2020 η δεύτερη οικονομία του κόσμου προβλέπεται να το ολοκληρώσει με ανάπτυξη 2,1% -καταφέρνοντας να ανακάμψει μετά τη βύθιση 6,8% κατά το α΄ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς-, καθιστώντας την τη μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο το 2,1% είναι η χειρότερη επίδοση για το κινεζικό ΑΕΠ από το 1976. το 2021 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ευρύτερου σχεδιασμού με χρονικό ορίζοντα τα δεκατέσσερα έτη, με το Πεκίνο να αποσκοπεί να ανεβάσει κατηγορία την κινεζική οικονομία, από αυτή του μεσαίου εισοδήματος. (εδώ)

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)