Η EE εναντίων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

08 Φεβρουαρίου 2021, 06:50 | Χ&Α - 225

Η EE εναντίων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την διπλωματική και οικονομική της επιρροή για να επιταχύνει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ ευθυγραμμίζει την εξωτερική του πολιτική και την πολιτική ασφάλειας με τους φιλόδοξους κλιματικούς του στόχους.

 

"Η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ θα αποθαρρύνει όλες τις περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ενεργειακής υποδομής με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε τρίτες χώρες, εκτός εάν είναι απόλυτα συνεπείς με μια φιλόδοξη, σαφώς καθορισμένη πορεία προς την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα", δήλωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί εξωτερικών των 27, στα τέλη Ιανουαρίου, λίγες μέρες αφ’ ότου, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές θερμοκηπίου του 2030 στο μπλοκ κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να μετατρέψουν την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050.

 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταρτίζει νομοθεσία, με βάση την οποία θα αρχίσει να “τιμωρεί” τις εισαγωγές ορισμένων αγαθών από χώρες με αδύναμους κανόνες ρύπανσης, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της ανταγωνιστικότητας των τοπικών παραγωγών που τηρούν αυστηρότερα πρότυπα.

 

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια επισημαίνεται ως ζήτημα ασφάλειας, καθώς θα μειώσει τις “στρατηγικές εξαρτήσεις” της ΕΕ από τις εισαγωγές από άλλες χώρες. Και οπωσδήποτε, ένα μέρος της έντασης με την οποία η ΕΕ κινείται εναντίον των παραδοσιακών μορφών ενέργειας είναι και αυτός.

 

Οι δεσμεύσεις αυτές είναι οι τελευταίες σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν τη λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που θα ωθήσουν κάθε τομέα της οικονομίας της περιοχής προς χαμηλές και τελικά μηδενικές εκπομπές θερμοκηπίου. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι οι εκτενείς αναθεωρήσεις θα βοηθήσουν επίσης το μπλοκ να διεκδικήσει τη “στρατηγική του αυτονομία”, το οποίο περιορίζεται από την μεγάλη εξάρτησή του στην ενέργεια και από την κυριαρχία του δολαρίου στα διεθνή οικονομικά.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης “πράσινου και κοινωνικού χρέους” στον κόσμο, το οποίο θα υποστηρίζεται από κοινού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η έκδοση των πράσινων ομολόγων θα μετατρέψει την ΕΕ σε έναν παγκόσμιο κόμβο “πράσινων χρηματοοικονομικών” , ενισχύοντας το ευρώ ως το προεπιλεγμένο νόμισμα για την αποτίμηση των βιώσιμων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Όλα τα παραπάνω προστίθενται σε προηγούμενες ενδείξεις ότι η απομάκρυνση της εξάρτησης από το δολάριο έχει μετατραπεί σε κεντρικό στόχο πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)