Επισημάνσεις - Φεβρουάριος 2021

08 Φεβρουαρίου 2021, 14:05 | Χ&Α - 225

Ενώ, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανακοινώσει -έστω και σε μορφή “προσωρινής εκτίμησης”- την εξέλιξη του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2020, και συνεπώς, υπάρχει μία ασφαλής εικόνα για την πορεία των οικονομιών τους, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα κάνει ανακοινώσει την -προσωρινή εκτίμησή της- για το ΑΕΠ αυτής της περιόδου, στις 8 Μαρτίου 2021. Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο έτος 2021; Πώς τα καταφέρνουν άλλα κράτη; Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές, απαιτούν τη δημοσιοποίηση των βασικών στατιστικών της οικονομίας σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες!

***

Στο λογικό ερώτημα που δημιουργείται για το πώς θα αποπληρωθούν οι έκτακτες δαπάνες που δημιούργησε η πανδημία, ουδείς απαντά. Και βεβαίως, δε θα ήταν ούτε λογικό -και κατά πολλούς ούτε και αποδεκτό- να προστεθούν στο ήδη δυσβάστακτο και δύσκολα εξυπηρετήσιμο χρέος της χώρας.

Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: α) Η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία με την ΕΕ και την ΕΚΤ για κάποιον ειδικό χειρισμό των χρεών που δημιούργησε η πανδημία. β) Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις αρχές της Modern Monetary Theory, παράλληλα με κάποιο σχέδιο πραγματοποίησης βημάτων στον τομέα της οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης. γ) Η ελληνική Κυβέρνηση, βασιζόμενη στην παρούσα θετική συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα και στην ανοχή της ΕΚΤ, απλά να δανείζεται χωρίς να ενδιαφέρεται για το τί θα γίνει μετά, όπως ακριβώς έγινε και μέχρι το 2009 -αν και πιστεύουμε ότι σε κάτι τέτοιο θα αντιδρούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πριν λίγες μέρες, εκατό γάλλοι ακαδημαϊκοί, υπέβαλαν το ερώτημα αυτό στην πρόεδρο της ΕΚΤ, κα Λαγκάρντ. Αυτή απάντησε ότι “η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι “αδιανόητη” καθώς θα αποτελούσε “παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών”. Όμως, ίσως τελικά και αυτό να είναι από τα πράγματα που γίνονται, αλλά -ακόμη- δε λέγονται. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι, αν κάποιος μπορεί να διαβάσει "πίσω από τις δηλώσεις", θα καταλάβει ότι, ακριβώς τώρα ξεκινάει η κουβέντα για τη διαγραφή του χρέους της πανδημίας. Τεχνικά, δε θα γίνει διαγραφή, αλλά θα φορτωθεί όλο σε ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς επιτόκιο, το οποίο θα καταχωνιαστεί για πάντα, σε κάποιο συρτάρι κάποιου γραφείου στην ΕΚΤ.

 

***

Σταθερή θα παραμείνει το 2021 η πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην έκθεση “Renewed lockdowns will not trigger widespread credit deterioration”. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, ιδίως για την Ελλάδα, η οποία δε κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κάποια αρνητική έκπληξη, τουλάχιστον από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης. Όμως, η χώρα, έχει -επιτακτικά- ανάγκη για αναβάθμιση της αξιολόγησής της, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2022, κάτι που, προς το παρόν, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί. (εδώ)

***

Πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην άνοδο της Κίνας; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το πιο πιθανό είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα συνεχίσει, με πιο ήπια μορφή και μετά από πιο διάλογο, την πολιτική του προκατόχου του, αφού αυτή είναι πλέον η διεθνής τάση. Και, ένας οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό για τη διεθνή οικονομία. Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καλύτερες, εμπορικές, πολιτικές και αμυντικές, σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ξεπέρασε ακόμη και αυτό της Γερμανίας. Εκτινάχθηκε κατά 170 δισ. δολάρια για να φτάσει τα 310 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2020, από 7,1% το 2019, και αντιστοιχεί σε 248 δισ. δολάρια. Ακόμη ένα “κάστρο” έπεσε μπροστά στο κινεζικό τσουνάμι!
Παράλληλα, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως o κορυφαίος προορισμός στον κόσμο για νέες ξένες άμεσες επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η Κίνα προσέλκυσε 163 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εσωτερικές επενδύσεις το 2020, αύξηση 4% από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ενώ ο το ποσό που προσήλκυσαν οι ΗΠΑ κατέρρευσε κατά 40%, από τα 251, στα 134 δισεκατομμύρια δολάρια.

***

Οι περισσότερες φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα επιτύχουν συλλογική ανοσία (“αγέλης”) τουλάχιστον πριν το 2024 και μερικές ίσως ούτε καν έως τότε, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU), οι οποίες αναδεικνύουν τις παγκόσμιες ανισότητες, με τις ανεπτυγμένες χώρες να εμβολιάζονται σχεδόν πλήρως, έστω και μετ’ εμποδίων, έως το τέλος του 2021, αλλά με άλλες να αγωνιούν να βρουν διαθέσιμα εμβόλια στην αγορά. Εκτιμάται ότι 84 χώρες -οι πιο φτωχές- θα αργήσουν να αποκτήσουν επαρκείς δόσεις και κάποιες θα δίνουν αγώνα έως το 2025 για τη συλλογική ανοσοποίηση του πληθυσμού τους. Αυτό το παγκόσμιο ρήγμα ανάμεσα στους “κατέχοντες” και στους “μη κατέχοντες” (εμβόλια και όχι μόνο) πρόκειται να καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα ταξίδια και σχεδόν τα πάντα.

***

Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν ταυτόχρονα το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και βιωσιμότητάς τους θα ανακάμψουν γρηγορότερα και θα αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση. Σύμφωνα με την μελέτη, η πανδημία δημιούργησε διαφοροποιήσεις στην ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών και τις προοπτικές τους για ανάπτυξη: Το 49% των ευρωπαϊκών εταιριών έχουν σημειώσει μείωση εσόδων ή κερδών τους τελευταίους 12 μήνες και δεν αναμένουν βελτίωσή τους επόμενους 12 μήνες. Το 19% των ευρωπαϊκών εταιριών παρουσίαζε ισχυρή οικονομική επίδοση πριν από την πανδημία, αλλά αναμένει μειωμένα έσοδα και χαμηλότερη κερδοφορία τους επόμενους 12 μήνες. Η μελέτη αναφέρεται σε αυτές τις εταιρείες ως "οι έκπτωτοι άγγελοι" (falling angels). Το 32% των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένει να σημειώσει αύξηση κερδοφορίας τους επόμενους 12 μήνες. Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη (εδώ)

***