Η Google θα πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο στη Βρετανία επιδιώκοντας "εκεχειρία" με τον Τύπο

12 Φεβρουαρίου 2021, 10:24 | Ξένες Εταιρίες

Η Google θα πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο στη Βρετανία επιδιώκοντας "εκεχειρία" με τον Τύπο

Του David Jeans

Η Google δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να πληρώνει τους εκδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αναδημοσιεύει τα άρθρα τους σε μία από τις πλατφόρμες της. Η κίνηση του γίγαντα της Σίλικον Βάλεϊ έχει στόχο να αποδείξει στις αντιμονοπωλιακές αρχές παγκοσμίως ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει τη βιομηχανία του Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει συνάψει συμφωνίες με 120 εκδότες, μεταξύ των οποίων οι The Telegraph, Evening Standard και Financial Times, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Google News Showcase. Οι συμφωνίες ορίζουν ότι η Google θα καταβάλει τέλη αδειοδότησης -τα οποία στην περίπτωση ορισμένων εκδοτών σύμφωνα με αναφορές θα είναι ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως- για να προβάλει αποσπάσματα των ειδήσεών τους στο News Showcase, τη συγκεντρωτική ειδησεογραφική πλατφόρμα της εφαρμογής για κινητές συσκευές Google News.

"Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι το Google News Showcase, το πρόγραμμα αδειοδότησης δημοσιογραφικού περιεχομένου, που αποτελεί τη νέα προϊόντικη εμπειρία που παρέχουμε, θα ξεκινήσει σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και ανεξάρτητους εκδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο", έγραψε ο Ronan Harris, διευθύνων σύμβουλος της Google για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία σε ανάρτησή του στο επίσημο ιστολόγιο της εταιρείας.

"Από κοινού με τις κυβερνήσεις, άλλες εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας του Τύπου τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο", πρόσθεσε ο Harris.

Αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς κινήσεων της Google να αποδείξει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν εφημερίδες καθώς τα διαφημιστικά κονδύλια στράφηκαν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει το ποσό του 1 δισ. δολαρίων παγκοσμίως για να κλείσει συνεργασίες με μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία αναφέρει μάλιστα, ότι έκτοτε έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με 450 ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε καμιά δεκαριά χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ωστόσο, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της ειδησεογραφικής πλατφόρμας News Showcase δεν ήταν ικανοποιητικές για όλες τις κυβερνήσεις. Στην Αυστραλία, ενδέχεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει την Google να πληρώνει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς προκειμένου να αναδημοσιεύει τα άρθρα τους στην πλατφόρμα αναζήτησης και σε άλλες ειδησεογραφικές σελίδες της. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εταιρεία πρέπει να συνάπτει συμφωνίες με τους εκδότες, ή διαφορετικά θα υπόκειται σε υποχρεωτική διαιτησία - προστασία που δεν παρέχεται στα μέσα ενημέρωσης με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Google στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως απάντηση, η Google απειλεί να κλείσει την μηχανή αναζήτησης (Google Search) στην Αυστραλία. Η Google χαρακτήρισε τον αυστραλιανό νόμο "ανεφάρμοστο" και αντ' αυτού πρότεινε ως λύση την εφαρμογή του προγράμματος αδειοδότησης News Showcase. Το Facebook, το οποίο επίσης θα επηρεαστεί από τον επικείμενο νόμο, απείλησε επίσης να σταματήσει να παρέχει ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω της πλατφόρμας του σε Αυστραλούς χρήστες.

"Το έχουμε δει παντού στον κόσμο με την Google και το Facebook: η μόνη φορά που έκαναν κίνηση είναι όταν εξαναγκάστηκαν”, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Forbes ο Rod Sims, πρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών.

Παρότι η προσπάθεια της Αυστραλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Google, του Facebook, ακόμη και της αμερικανικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου τον περασμένο μήνα η Google συμφώνησε να προχωρήσει σε ορισμένες συμφωνίες αδειοδότησης με ειδησεογραφικούς οργανισμούς μετά από δικαστική παρέμβαση.

Καθώς δε το νομοσχέδιο στην Αυστραλία είναι σίγουρο ότι θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος, οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν την τρέχουσα εβδομάδα ότι εξετάζουν πλέον να υιοθετήσουν τμήματα του αυστραλιανού νόμου σε δύο νομοσχέδιο που αφορούν τις τεχνολογικές εταιρείες, τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

Παρότι, όμως, οι κυβερνήσεις εξετάζουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων εναντίον της Google, η εταιρεία φαίνεται να ποντάρει ότι η πρωτοβουλία της News Showcase θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των ειδησεογραφικών οργανισμών - εκτίμηση που στηρίζεται στις ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν την Τετάρτη στο ιστολόγιό της από διάφορους εκδότες του Τύπου, μεταξύ των οποίων και ο Zach Leonard, διευθύνων σύμβουλος του The Independent, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην πλατφόρμα που ξεκινά”.

 

Πηγή: capital.gr