Η μεγάλη επιστροφή των μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθήνων

15 Φεβρουαρίου 2021, 09:08 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η μεγάλη επιστροφή των μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθήνων

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που είχαμε να δούμε τόσους πολλούς εγχώριους μικροεπενδυτές και θεσμικούς να διοχετεύουν κεφάλαια ενισχύοντας στο 30% την επιρροή τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το σίγουρο είναι πως κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει. Είτε γιατί μερίδα Ελλήνων που έχει την οικονομική δυνατότητα επενδύει ξανά στο Χ.Α, είτε γιατί ένα μεγάλο πλήθος εισηγμένων εταιρειών που είχαν απαξιωθεί πλήρως στο παρελθόν, ανακτούν την αξία τους. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ο Ιανουάριος συνέχισε την τάση που παρατηρήθηκε το 2020 καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφθασε το 27,9%.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2013 όταν η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 30,1%. Καλύτερη εικόνα είχαν και οι Έλληνες θεσμικοί των οποίων η συμμετοχή ανήλθε στο 25,1% από 23,1% το 2020.

Αντιθέτως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν σε φθίνουσα πορεία καταγράφοντας διαδοχικές μειώσεις από το 2014 όταν είχαν καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους με 64,9%.

Έκτοτε η συμμετοχή τους στις συναλλαγές παραμένει σταθερά καθοδική με το 2020 να διαμορφώνεται στο 50,8%. Στον πρώτο μήνα της χρονιάς η συμμετοχή τους έχει περιοριστεί στο 45,6% μείωση ανάλογη με αυτή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 (45,2%). Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο έτους οι ξένοι θεσμικοί έχουν καταγράψει χειρότερη επίδοση το 2012 με 32,7%.

Αν και μικρότερη η συμμετοχή των ξένων αυτό δεν εμπόδισε να βγουν και πάλι καθαροί πωλητές. Το 2020 καταγράφηκε καθαρή εκροή 625 εκατ. ευρώ με τους ξένους να εμφανίζονται πωλητές στους 11 από τους 12 μήνες της χρονιάς. Τις εκροές αυτές κάλυψαν με αντίστοιχες εισροές τα χαρτοφυλάκια με έδρα την Ελλάδα.

Ο Ιανουάριος του 2021 έγραψε εκροές 6 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μεν οριακές, υποδηλώνουν ωστόσο μια στάση αναμονής. Κατά την ίδια χρονική περίοδο οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές κατέγραψαν εισροές στα μετοχικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια 3,1 εκατ. ευρώ.

Τα desks από το Λονδίνο

Μια πιθανή αιτία πίσω από την αποχή σημαντικών ξένων κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά είναι και η μεταβατική κατάσταση που επικρατεί λόγω Brexit στην Μ. Βρετανία και της μετανάστευσης χρηματοοικονομικών εταιριών και οργανισμών σε προορισμούς συμβατούς με το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Κεφαλαιαγορών.

Το Λονδίνο μέχρι πρότινος αντιπροσώπευε το 30% με 40% του τζίρου του ΧΑ και η μετεγκατάσταση κάποιων εταιρειών μετά την οριστικοποίηση των όρων του Brexit ενδεχομένως να αναβάλει την καθημερινή παρουσία τους στην Αγορά.

Μια δεύτερη αιτία είναι μείωση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε δείκτες αναφοράς που παρακολουθούν διεθνή αμοιβαία κεφάλαια με παθητική διαχείριση. Τέλος η μείωση των συναλλαγών έξω από την περίμετρο των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και οκτώ βιομηχανικών εταιριών του FTSE-25 δημιουργεί θέμα επενδυσιμότητας λόγω ορίων εμπορευσμότητας παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη και τις μερισματικές αποδόσεις που παρουσιάζουν αρκετές ελληνικές εταιρίες.

Από την συρρίκνωση των συναλλαγών, την μείωση της συμμετοχής των ξένων και τις εκροές προκύπτει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο γίνεται όλο και περισσότερο «ελληνική υπόθεση».

Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Οι ξένοι επενδυτές, ή για να το πούμε πιο σωστά οι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές από το εξωτερικό, είχαν ισχυρή και αναμένεται να ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στο ελληνικό χρηματιστήριο στο μέλλον. Οι συσχετισμοί, όμως, θα αλλάζουν διαρκώς, όσο εγχώρια κεφάλαια που επί χρόνια απείχαν από το Χ.Α, ανακαλύπτουν ξανά τον δρόμο προς τη Λεωφόρο Αθηνών.

Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Η αναπλήρωση του κενού μπορεί να γίνει με ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται εκτός αγοράς και τα οποία είτε παραμένουν παρκαρισμένα στις τράπεζες (σ.σ οι καταθέσεις το 2020 αυξήθηκαν 17,6 δισ. ευρώ στα 158,7 δισ. ευρώ), είτε  αναζητούν ευκαιρίες σε απίθανες πλατφόρμες εγγυημένων αποδόσεων ή σε προϊόντα που ουδείς καταλαβαίνει την ουσία της επένδυσης.

Προς το παρόν το Ελληνικό Χρηματιστήριο πρέπει με κάποιο τρόπο να «ξανασυστηθεί» στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα προκειμένου να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και η σημασία του.

 

Πηγή: liberal.gr - Μάνος Χατζηδάκης

Το eurocapital.gr επιλέγει και αναδημοσιεύει άρθρα από διάφορα ελληνικά και ξένα sites -με σαφή αναφορά στην πηγή τους- με σκοπό την, όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση των επενδυτών - αναγνωστών του. Η αναφορά των άρθρων αυτών σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και σε μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την υιοθέτηση των αναφερόμενων απόψεων από το eurocapital.gr, την εταιρία EuroCapital, ή το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Οι φορείς αυτοί, εκφράζουν τις απόψεις τους, στις συνδρομητικές σελίδες του site και στις σελίδες της ενότητας “ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ” (εδώ) οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.