ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πόση υπολογίζεται η βλάβη της εταιρίας από την ατυχή έκβαση της επένδυσης στις ΗΠΑ;

23 Φεβρουαρίου 2021, 18:27 | Χ&Α - Επικαιρότητα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πόση υπολογίζεται η βλάβη της εταιρίας από την ατυχή έκβαση της επένδυσης στις ΗΠΑ;

Όπως αναφέρουμε και σε άρθρο που δημοσιεύσαμε σήμερα με τιτλο: “Ερωτηματικά από την καθυστέρηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην ενημέρωση των επενδυτών για τη ζημιά στο Τέξας - Υπάρχει εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης;” (εδώ), κατά το προηγούμενο δεκαήμερο, εξαιτίας μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας στην Πολιτεία του Τέξας, στις ΗΠΑ, κατέρρευσε πλήρως το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 26 εκατομμύρια καταναλωτές και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Κατά την εξέλιξη των γεγονότων, ένας αριθμός παραγωγών ρεύματος, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη θεομηνία, δε μπόρεσε να λειτουργήσει και να παραδώσει στο “κεντρικό σύστημα” την ποσότητα του ρεύματος που είχε δεσμευθεί να παραδώσει -και σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε προπληρωθεί.

 

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην παράδοση ρεύματος, οι ελλειμματικοί παραγωγοί απευθύνθηκαν στην τοπική “spot” αγορά ρεύματος (σημειώνεται ότι στην Πολιτεία του Τέξας, το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο και “κλειστό”, δηλαδή δε μπορεί να εισάγει ρεύμα από το εθνικό σύστημα των ΗΠΑ). Όμως, οι τιμές στη “spot” αγορά, εκτοξεύθηκαν και αυξήθηκαν μέχρι και 10.000%!. Από τις εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την εμπορία ρεύματος στην Πολιτεία, άλλες πέτυχαν μεγάλα και απίστευτα κέρδη και άλλες κατέγραψαν ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και σε δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη, μερικές από τις εταιρίες αυτές έχουν βγει εκτός παραγωγής και αγοράς (δείτε εδώ).

 

Είναι πιθανό, η εταιρία, μέσω της οποίας η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εκμεταλλεύονταν τα τρία αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, να βρεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω των απαιτήσεων που θα εγερθούν σε βάρος της, αφού δε μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Ακόμη και στην περίπτωση που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ή η θυγατρικής της στις ΗΠΑ, TERNA ENERGY USA, λόγω του εταιρικού σχήματος της παραγωγού ρεύματος, να μην επηρεάζονται άμεσα (κάτι το οποίο ελέγχεται), η οικονομική βλάβη για την ελληνική εισηγμένη, είναι σημαντική.

 

Πόση είναι αυτή; Ο ακριβής προσδιορισμός της είναι δύσκολος, αφού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της  υπόθεσης, ή τις ακριβείς “νομικές διαδρομές” της διασύνδεσης μεταξύ των εταιριών. Εν τούτοις, από μερικά στοιχεία, μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο υπολογισμό, ο οποίος βεβαίως πάντα διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει λάβει υπόψη του στοιχεία που σήμερα δε γνωρίζουμε.

 

Οικονομική προσέγγιση:

 

Η δυναμικότητα των τριών αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που λειτουργούν στο Τέξας των ΗΠΑ, φτάνει στα 520 MW.

Ποιά είναι η αξία αυτών των εγκαταστάσεων;

 

Το κόστος δημιουργίας αυτών των αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια (€ 560 εκατομμύρια).

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, με βάση τις μέσες τιμές του 2020, το ανά MW κόστος δημιουργίας ενός πάρκου φτάνει στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια (εδώ).

 

Αυτό είναι το κατασκευαστικό κόστος. Σ’ αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα κόστη (χρήση γης, αδειοδοτήσεις, εγκαταστάσεις προσωπικού, σύστημα μεταφοράς της ενέργειας κλπ). Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ότι, η επένδυση στις ΗΠΑ, έχει αξία περίπου € 650 εκατομμυρίων.

 

Άλλωστε, όταν πριν έξι μήνες, η εταιρία πούλησε το πάρκο της στο Idaho, δυναμικότητας 138 MW, εισέπραξε 215 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου  1,56 εκατομμύρια δολάρια ανά MW.  (εδώ)

 

Η επένδυση στην Αμερική, όπως αναφέρει η εταιρία, έχει ίδια κεφάλαια € 90 εκατομμύρια. Αυτό, το εκλαμβάνουμε ως ορθό, με επιφυλάξεις. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εφ’ όσον κρίνει ότι το κόστος που θα υπάρξει από τη συνέχιση της λειτουργίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ίσως αναγκαστεί να διαγράψει αυτή την επένδυσή της. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξει μία άμεση εμφάνιση ζημιάς, ίση με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, δηλαδή € 90 εκατομμύρια. Η ζημιά αυτή θα λογιστικοποιηθεί εντός του έτους και θα περάσει στα αποτελέσματα του έτους.

 

Παράλληλα, η επένδυση στο Τέξας, δημιουργεί ένα EBITDA της τάξης των € 50-55 εκατομμυρίων (ή 66 εκατ. δολάρια). Αυτή είναι μία απώλεια, που μεταφράζεται σε περίπου € 15 έως 17 εκατομμύρια κέρδη, ετησίως. Συνεπώς, η ζημιά αυτή θα εμφανιστεί ως μείωση των προσδοκόμενων κερδών για τη χρήση του 2021.

 

Για τη χρήση του 2020, αναμέναμε μία κερδοφορία μεταξύ των € 63 έως € 67 εκατομμυρίων. Αυτή θα εμφανιστεί. Με βάση το πρόγραμμα εγκατάστασης νέας δυναμικότητας, εκτιμούσαμε ότι, η κερδοφορία της χρήσης 2022, θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ € 75 έως 77 εκατομμύρια.

Μετά τα γεγονότα του Texas, η οργανική κερδοφορία του έτους 2021, θα μειωθεί στα € 56 έως 62 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά από την επίδραση των έκτακτων αποτελεσμάτων, μπορεί να εμφανιστεί ζημιά ύψους μεταξύ € 30 έως 35 εκατομμύρια.

 

Όμως, ας μη μπερδευόμαστε. Η εταιρία εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, ενώ εκτιμούμε ότι, μαζί με τον Όμιλο Mytilineos, στο τέλος της δεκαετίας, θα είναι μέσα στους τρεις μεγαλύτερους έλληνες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Απλά, είχε μία ατυχία (δε γεννάται θέμα πρόβλεψης ή κάλυψης των κινδύνων, αφού η πολιτεία του Τέξας έχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς στην παραγωγή και τη διακίνηση της ενέργειας και, όπως αντιληφθήκαμε, όλες οι εταιρίες λειτουργούν παρομοιότυπα).

 

Επενδυτικά μας ενδιαφέρει απόλυτα και άμεσα. Όμως, θέλουμε να περιμένουμε την αποσαφήνιση των όσων συνέβησαν και την ξεκάθαρη αποτίμησή τους από την ίδια την εταιρία. Σε κάθε περίπτωση, διατηρούμε το ενδιαφέρον μας για την αγορά της, στα € 11,00 ή και κάτω από το επίπεδο αυτό, όπως σημειώσαμε και χθες, δηλαδή γύρω στα € 10,40. Αν δεν κινηθεί προς αυτά τα επίπεδα, θα επανεκτιμήσουμε την άποψή μας.

 

Γιάννης Σιάτρας