Επισημάνσεις

13 Μαρτίου 2021, 15:40 | Χ&Α - 226

Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντα “κοιτάζει” πέρα από τις τρέχουσες εξελίξεις και προβλήματα. Αντιλαμβάνεται και σταθμίζει τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η υγειονομική κρίση και η αναστάτωση του εμβολιαστικού προγράμματος, αποτιμά και αποδέχεται την καθυστέρηση στηνεπανεκκίνηση της οικονομίας, όμως δε χάνει τη “μεγάλη εικόνα” που, κατά πάσα πιθανότητα και με βάση τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, βρίσκεται μπροστά μας.

Παρά τη διατήρηση των αρνητικών υγειονομικών συνθηκών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, έχει ξαναβρεθεί σε τροχιά ανόδου και ενισχύεται από τις προσδοκίες για επίτευξη μίας συγκρατημένης οικονομικής ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος και μεγάλης ενίσχυσής της στην περίοδο που θα ακολουθήσει. Οι τιμές των μετοχών απορρόφησαν γρήγορα τους κραδασμούς που προκάλεσαν το τρίτο κύμα της πανδημίας και η αναστάτωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ξαναβρέθηκαν σε σημείο όπου, το “ψυχολογικό όριο” των 1.000 μονάδων, να είναι πλέον ορατό και επιτεύξιμο, εντός του 2021. Τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί πάνω από το όριο αυτό, ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2014.

Ουδείς θα ισχυριστεί ότι τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας, είτε αυτά αφορούν την οικονομία, είτε την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, είτε τις γεωπολιτικές ιδιομορφίες της χώρας μας, παύουν να υπάρχουν. Εξακολουθούν να υφίστανται, όμως δεν είναι αυτά στα οποία είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά, όταν η οικονομία αναπτύσσεται, όταν η ανεργία μειώνεται και όταν η κοινωνία ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

Πάνω στην ίδια λογική κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο το κόσμο. Τα διεθνή υγειονομικά στοιχεία αναφέρουν ότι, το τελευταίο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, ο εμβολιασμός, έστω και με προβλήματα, προχωρά, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να περιορίζεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον περιορισμό των κρουσμάτων, ο χειμώνας τελειώνει στο βόρειο ημισφαίριο και όλα δείχνουν ότι, η ασθένεια που μόλυνε τον πλανήτη, ακόμη και αν συνεχίσει να υφίσταται, δε θα είναι πλέον πρόβλημα, στο μέγεθος που ήταν μέχρι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια και δυνάμεις ανάπτυξης που θα οδηγήσουν τη διεθνή οικονομία σε ανάπτυξη με ρυθμούς πάνω από 5,0% για το 2021 και ενδεχομένως και για το 2022.

Οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες και πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους το απίστευτο ποσό των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αδημονούν να δαπανήσουν, σε κάθε είδους αγορές, ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Το ποσό αυτό, θεωρείται ως η “ελπίδα” των οικονομιών για μία γρήγορη και δυναμική επανεκκίνησή τους, που θα ξαναφέρει τη διεθνή οικονομία σε τροχιά “επιθετικής” ανάπτυξης.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει μια ανεπιθύμητη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης επανέλαβε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές διατηρείται εν μέσω των διαταραχών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σημαντικός παράγοντας που θα συντελέσει στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και το ξεπέρασμα του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, μέσα στο 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει ένα μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων, απαλλάσσοντας το τραπεζικό σύστημα από ένα δυσβάσταχτο βάρος, ώστε να μπορούν, με απελευθερωμένους πόρους, να προσφέρουν ρευστότητα που στοχεύει στην πραγματική οικονομία. Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική της Κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η παράταση του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” (όπου εντάχθηκαν κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ύψους € 32 δισ.) και η προσαρμογή του ΤΧΣ σε μια νέα εποχή τραπεζικού συστήματος. Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται μία από τις κυριότερες οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας 3ετίας, που θα συμβάλλει στον τερματισμό μιας τραπεζικής κρίσης, που ξεκίνησε, από το 2010 και που, κατά την εξέλιξή της, υπήρξε ένα μεγάλο “βαρίδι” για την οικονομία της χώρας και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Παράλληλα όμως, το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, ασφυκτικά πιεσμένο επί χρόνια, από την οικονομική και την υγειονομική κρίση, δείχνει έτοιμο να κινηθεί ανοδικά, μεταβάλλοντας τους ρυθμούς της οικονομίας και -σταδιακά- και την εικόνα της χώρας. Από τους τομείς που εκπροσωπούνται στο Χρηματιστήριο, κύριος πρωταγωνιστής θα αναδειχθεί ο ευρύτερος τομέας που εμπλέκεται σε δράσεις που σχετίζονται με την “πράσινη ανάπτυξη” και την κλιματική αλλαγή. Και μέσα σ’ αυτόν, θα διακριθεί ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος παρά τη μέχρι τώρα “πρωτιά” του (ο κλαδικός δείκτης των εταιριών Κοινής Ωφέλειας έχει πετύχει άνοδο κατά 55,5% από την αρχή του 2020, έναντι πτώσης του Γενικού Δείκτη κατά 7,3%), θα συνεχίσει να συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι πετυχημένες κινήσεις της Epsilon Net, που, μέσα σε λίγους μήνες και μέσω εξαγορών, δημιούργησε τις συνθήκες για υπερδιπλασιασμό του μεγέθους της, είναι πιθανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών της Πληροφορικής για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα (που σήμερα δεν υπάρχουν) που θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις στο χώρο και να πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ζωή κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη του κύκλου εργασιών όλων των κατηγοριών δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Μία σειρά από αξιολογήσεις διεθνών οίκων κατά το επόμενο τετράμηνο, θα προσδιορίσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και θα επιδράσει στη χρηματιστηριακή αγορά. Στις 19 Μαρτίου θα δημοσιευθεί η αξιολόγηση της DBRS (σημερινή αξιολόγηση: BB Low με σταθερές προοπτικές). Ακολουθεί, στις 23 Απριλίου η Standard and Poor’s (ΒΒ- με σταθερές προοπτικές) και στις 21 Μαίου η Moody’s (Ba3 με σταθερές προοπτικές). Τέλος, μέσα στο καλοκαίρι, στις 16 Ιουλίου, ολοκληρώνει η Fitch (ΒΒ με σταθερές προοπτικές). Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για αξιολογήσεις, όμως, οι συνέπειες της πανδημίας λαμβάνονται υπόψη στις εκθέσεις των οίκων.

Επί περισσότερο από δύο χρόνια, είναι πρόδηλο ότι, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ένα νέο μακροχρόνιο οικονομικό κύκλο. Αυτό αποδείχθηκε και από την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως, ο κλάδος των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αδυνατεί να ξεφύγει από τη στασιμότητα.
Γιατί δεν αυξάνεται ο αριθμός των μεριδίων των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων; Κάποιος θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή των εταιριών διαχείρισής τους και των φορέων του κλάδου. Η λογική λέει ότι, εδώ και δύο χρόνια τα στελέχη των πωλήσεων θα έπρεπε -με κάθε τρόπο- να διαφημίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου και να προτρέπουν τους πελάτες τους να ξεφύγουν από τον ανύπαρκτο τόκο των τραπεζών και να ανοίξουν θέσεις σε μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.


Η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή προς την “πράσινη” ενέργεια και έδωσε τέλος στη συνεχή αύξηση που σημείωνε επί χρόνια η κατανάλωση καυσίμων που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να συνεχιστεί και επί πολλά χρόνια ακόμη. Είναι πιθανό ότι, η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανόν να μην ανακάμψει ποτέ από το πλήγμα της πανδημίας. Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν τελευταία αντανακλώντας τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και οι αμερικανικές πετρελαϊκές αυξάνουν τις εξορύξεις, αλλά μετά το ολέθριο 2020 φαίνεται πως οι εποχές της ευημερίας για τη σχιστολιθική βιομηχανία, ανήκουν για πάντα στο παρελθόν. Οι τελευταίες εκτιμήσεις φέρουν τη σχιστολιθική βιομηχανία των ΗΠΑ να αντλεί περίπου 7,44 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, δηλαδή κατά 20% λιγότερο σε σύγκριση με τις αρχές του περασμένου έτους.

Το 2020, αναμφίβολα, αποτέλεσε έτος ανάδειξης και κυριαρχίας των “πράσινων” ομολόγων. Δηλαδή ομολόγων, τα οποία συνδέονται με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την στροφή προς την “πράσινη” οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακολούθησαν και τα λεγόμενα βιώσιμα ομόλογα, τα οποία αποσκοπούν στην χρηματοδότηση δράσεων για την επίτευξη βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, όχι απαραίτητα περιβαλλοντικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επόμενη “τάση” στην αγορά των ομολόγων θα είναι τα nature bond (ομόλογα της φύσης), τα οποία θα αφορούν στόχους βιοποικιλότητας και μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Διαβάστε εδώ.

Κατά το 2020 το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας, εκτιμάται ότι ήταν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει μια αύξηση περίπου 35% σε σχέση με το 2019. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με θέμα τις εξελίξεις στην αγορά λόγω της πανδημίας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)