Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

13 Μαρτίου 2021, 14:10 | Χ&Α - 226

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στη βελτιωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης. Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη σημείωσε άνοδο στις 5 μονάδες από τις -0,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

****

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά και το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου επίσης, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Eurostat. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2% και πτώση 2,4% αντίστοιχα.

****

Περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. εξαφανίστηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους νέους και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο απ΄ό,τι κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν πολλές θέσεις εργασίας, αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας.

****

Η Pimco θεωρεί ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο σημαντική από τη νομισματική πολιτική για τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη από εδώ και στο εξής. Η οικονομία της Ευρώπης απέχει ακόμα πολύ από το να “τρέχει” με το μέγιστο των δυνατοτήτων της και η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ είναι απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα το κρατικό κόστος χρηματοδότησης, ωστόσο δεν επιτυγχάνονται πολλά περισσότερα. Η Pimco υποστηρίζει ότι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταθεροποιηθεί η οικονομία είναι μέσω των κρατικών δαπανών και το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν οι οικονομίες βρίσκονται στο μηδενικό κατώτερο όριο.

****

Στη διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και κατά το 2022 συνηγορούν τα στοιχεία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2022 και απενεργοποίησή της από το 2023. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα. Η Επιτροπή παρέχει κατευθυντήριες αρχές για τον ορθό σχεδιασμό και την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων.

****

Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό επηρεάζουν την οικονομία της περιοχής. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,9% τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιανουάριο λόγω σειράς τεχνικών παραγόντων, όπως την λήξη μιας προσωρινής μείωσης του φόρου επί των πωλήσεων στη Γερμανία. Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,1%.

****

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο χάρη στην αύξηση της ζήτησης, αν και η έκρηξη των δραστηριοτήτων οδήγησε σε έλλειψη πρώτων υλών και σε αύξηση του κόστους εισαγωγών. Ο PMI της IHS Markit διαμορφώθηκε σε υψηλό τριετίας, στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 57,7 μονάδες.

****

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ένα 42σέλιδο τεχνικό και νομικό κείμενο, βάζει όρια στην προτεινόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρυπτονομίσματα. Η ΕΚΤ, αφού αναφέρει ότι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις τάσεις και τις ανάγκες της εποχής είναι καλοδεχούμενος, απαριθμεί, στη συνέχεια, μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις. (εδώ)

****

Η τριών δεκαετιών στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διατηρήσει το χρέος της υπό έλεγχο έχει σχεδόν καταστραφεί από την πανδημία και αυτό απειλεί να ανοίξει γραμμές μάχης για το τι θα πρέπει να την αντικαταστήσει, αναφέρει το Bloomberg σε νέα του ανάλυση. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί από τις χώρες να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% και το χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι τα στοιχεία αυτά θα υπερβούν το 6% και το 100% αντίστοιχα φέτος,

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)