Το διάγραμμα των παραμέτρων του απόλυτου συστήματος: Πώς διαβάζεται

13 Μαρτίου 2021, 13:45 | Χ&Α - 226

Το διάγραμμα των παραμέτρων του απόλυτου συστήματος: Πώς διαβάζεται

Κατά το μήνα Δεκέμβριο, δημιουργήσαμε ένα διάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις βασικές παραμέτρους της παραλλαγής “Υψηλό/Χαμηλό 20 ημερών” του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Το διάγραμμα αυτό, το οποίο ονομάσαμε “διάγραμμα των παραμέτρων του απόλυτου συστήματος”, το χρησιμοποιούμε συχνά, τόσο στις σελίδες του περιοδικού, όσο και στα σχόλιά μας στο eurocapital.gr.

Συζητώντας όμως με συνδρομητές μας, διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να το αναλύσουμε περισσότερο.

Το διάγραμμα περιλαμβάνει την καμπύλη του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) (μπλε γραμμή), την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών του ΓΔ (πορτοκαλί γραμμή), και τις δύο καμπύλες που δημιουργούνται από τα καθημερινά “χαμηλά κλεισίματα 20 ημερών” (Χ20) (κόκκινη γραμμή) και τα “υψηλά κλεισίματα 20 ημερών” (Υ20) (πράσινη γραμμή).

(Κάθε μέρα, υπάρχει μία τιμή που αποτελεί το χαμηλότερο κλείσιμο των προηγούμενων 20 συνεδριάσεων. Αν βάλουμε στο διάγραμμα τις τιμές αυτές, τότε σχηματίζεται η κόκκινη γραμμή. Αντίστοιχα, υπάρχει και μία τιμή που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο των προηγούμενων 20 συνεδριάσεων. Οι τιμές αυτές, σχηματίζουν την πράσινη καμπύλη.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

Από την κίνηση των καμπυλών, είναι δυνατό να υπάρξουν τρεις περιπτώσεις:

1) Όταν η μπλε καμπύλη (ΓΔ) διασπά την πορτοκαλί καμπύλη, τότε έχουμε ανοδική ή πτωτική (αναλόγως εάν η διάσπαση γίνεται από κάτω ή από πάνω) διάσπαση του ΚΜΟ-200 από το Γενικό Δείκτη.

2) Όταν η μπλε καμπύλη (ΓΔ) ακουμπά την κόκκινη γραμμή, τότε ο ΓΔ σχηματίζει νέο χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών (Χ20). Ο σχηματισμός Χ20 ημερών δηλώνει “αδυναμία” της αγοράς.

3) Όταν η μπλε καμπύλη (ΓΔ) ακουμπά την πράσινη γραμμή, τότε ο ΓΔ σχηματίζει νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών (Υ20). Ο σχηματισμός Υ20 ημερών δηλώνει “δύναμη” της αγοράς.

Η πρώτη περίπτωση είναι η κλασική ανοδική ή πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ από τον ΓΔ (στο διάγραμμα, τέτοια (ανοδική) διάσπαση, σημειώνεται στις 16/11/2020.

Αγοράζουμε όταν, σημειώνεται νέο Υ20 ημερών, την ημέρα της διάσπασης ή μετά απ’ αυτή.

Πουλάμε όταν, μετά από μία πτωτική διάσπαση, σημειώνεται νέο Χ20 ημερών, την ημέρα της διάσπασης ή μετά απ’ αυτή.

Βεβαίως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, στα πλαίσια της βελτίωσης της εισόδου μας, στην αγορά, μετά από αιφνίδιες και μεγάλες πτώσεις, (δείτε εδώ), αποφασίσαμε να ακολουθούμε το νέο υψηλό και χαμηλό 20 ημερών, σαν μεμονωμένο εργαλείο για να τοποθετηθούμε στην αγορά και να εκμεταλλευτούμε τις διακυμάνσεις της, χωρίς την χρήση του ΚΜΟ 200 ημερών, καθώς το ΥΧ20 ημερών εμφανίζει σήματα ταχύτερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης θα κινείται πάντα μεταξύ του υψηλού 20 ημερών και του χαμηλού 20 ημερών.

Το “απόλυτο σύστημα” χρησιμοποιείται κυρίως σε δείκτες και μάλιστα όχι σε όλους, αλλά σ’ αυτούς που παραδοσιακά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Η χρήση του σε μετοχές, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όμως οδηγεί σε πάρα πολλές πράξεις και -επειδή πολλές απ’ αυτές είναι αποτυχημένες- μπορεί να προκαλέσει κούραση στον επενδυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για όσους θέλουν να το ακολουθούν, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν το βιβλίο του κ. Γιάννη Σιάτρα, όπου το σύστημα περιγράφεται αναλυτικά (δείτε εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)