Η αλλαγή των συνθηκών, επιβάλλει αλλαγή στον τρόπο διατύπωσης των προτάσεων

13 Μαρτίου 2021, 08:20 | Χ&Α - 226

Η αλλαγή των συνθηκών, επιβάλλει αλλαγή στον τρόπο διατύπωσης των προτάσεων

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,57% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης κατά το διάστημα από την τελευταία έκδοση -και αποτίμηση των μετοχών- του “Χ&Α” (8/2/2021) έως και την παρούσα έκδοση (16/3/2021).

Στο ίδιο διάστημα, 24 από τις 31 μετοχές για τις οποίες έχουμε εκφράσει “θετική επενδυτική άποψη” σημείωσαν άνοδο και 7 υποχώρησαν. Η μέση απόδοση των 31, είναι 8,95%, απόδοση που είναι χαμηλότερη της απόδοσης του Γενικού Δείκτη. Τέτοια φαινόμενα, δηλαδή “αδυναμία” των θεωρούμενων ως “καλών μετοχών” να φτάσουν την απόδοση του Γενικού Δείκτη, είναι χαρακτηριστικά των ανοδικών περιόδων.
Την καλύτερη επίδοση πέτυχε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με +25,66%. Πολύ κοντά βρέθηκαν επίσης οι μετοχές της VIOHALCO (+25.36%), της ΑΡΑΙΓ (+24,19%) και της ΑΛΦΑ (+24,05%).

Οι μετοχές για τις οποίες έχουμε εκφράσει “αρνητική άποψη” (9 σε αριθμό), κατά το ίδιο διάστημα, είχαν μέση απόδοση 1,24%. Την καλύτερη επίδοση από την ομάδα αυτή είχε η ΕΛΠΕ (+8,27%) και τη χειρότερη, η CNL Capital με -5,68%.

Από την ομάδα των μετοχών για τις οποίες έχουμε εκφράσει “ουδέτερη άποψη” (5 σε αριθμό), είχαν μέση απόδοση 9,37% (την υψηλότερη όλων). Την καλύτερη επίδοση είχε η μετοχή της ΟΛΠ (+15,85%) και τη χαμηλότερη, η μετοχή της Intercontinental (+1,57).

Αν κάνουμε τις μετρήσεις σε σχέση με το σύνολο της περιόδου, από τότε που η κάθε μετοχή προτάθηκε, οι μετρήσεις έχουν ως εξής:

Οι μετοχές με θετική άποψη έχουν μία μέση απόδοση +62,5%, έναντι μέσης απόδοσης 41,3% για τα αντίστοιχα διαστήματα του Γενικού Δείκτη.

Οι μετοχές με αρνητική άποψη έχουν μέση απόδοση +11,4%, έναντι μέσης απόδοσης 40,9% για το Γενικό Δείκτη.

Οι μετοχές με ουδέτερη άποψη έχουν μέση απόδοση +30,5%, έναντι μέσης απόδοσης 45,1% για το Γενικό Δείκτη.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι, σε μακροχρόνιο επίπεδο, οι επιλογές μας ήταν, κατά μέσο όρο, καλές και ξεπέρασαν κατά πολύ το Γενικό Δείκτη.
Παράλληλα όμως παρατηρούμε ότι, καθώς εισερχόμαστε σε ανοδική φάση της αγοράς, οι περισσότερες από τις μετοχές καταλήγουν να έχουν θετική απόδοση (αυτό είναι φυσιολογικό), κάτι που αχρηστεύει την έννοια της “αρνητικής άποψης”.

Ήδη, έχουμε δηλώσει, τόσο στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr, όσο και σε διάφορες σελίδες του παρόντος τεύχους ότι, στη συγκεκριμένη φάση ανόδου της αγοράς, περιορίζουμε το ενδιαφέρον μας και τις προβλέψεις μας για την κατεύθυνση της ευρύτερης αγοράς και ενισχύουμε το ενδιαφέρον μας και την ενασχόλησή μας με τις εισηγμένες μετοχές.

Η απόφαση αυτή, συσχετίζεται με αυτό που συχνά αποκαλούμε ως το “φαινόμενο της παλίρροιας”. Δηλαδή, “στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν”. Σε μία τέτοια κατάσταση, η προσέγγισή μας στις μετοχές, θα πρέπει να είναι διαφορετική.

Αυτό θα γίνει επειδή, σε μία ανοδική φάση, γενικά ισχύει η αρχή ότι, “η καλή μετοχή θα έχει καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία και απόδοση”, όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία από το παρελθόν, τελικά ουδείς γνωρίζει το πώς θα κινηθεί μια μετοχή. Σε φάσεις έντονης ανόδου της αγοράς, συμβαίνουν πολλά απρόβλεπτα, πολύ περισσότερα από τα απρόβλεπτα που μπορεί να συμβούν σε φάση πτώσης.

Συνεπώς, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη φιλοσοφία των “επενδυτικών προτάσεων”. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να υπάρχουν “αρνητικές γνώμες” για κάποιες μετοχές, αφού, στην άνοδο και αυτές οι μετοχές θα ανέβουν. Και μάλιστα, αν κάποιες μετοχές (συνήθως μικρής κεφαλαιοποίησης) γίνουν στόχος των “ομάδων” που ήδη υπάρχουν ή που θα αρχίζουν να σχηματίζονται (παλιά, τις ομάδες αυτές τις αποκαλούσαν “λόμπι”), τότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιά μπορεί να είναι η κατάληξη μιας μετοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, από την επόμενη εβδομάδα, κάθε θετική ή αρνητική άποψη, θα καταγράφεται στο αρχείο των “Προβλέψεων”, το οποίο αναφέρεται και στη σελίδα 36 (δείτε εδώ). Το αρχείο αυτό είναι συνδρομητικό και θα ενημερωθείτε για την θέση που θα μπορείτε να το βρίσκετε καθημερινά.

Κάθε εγγραφή στο συγκεκριμένο αρχείο, θα αναφέρεται στα καθημερινά συνδρομητικά σχόλια.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, η αντιμετώπιση της αγοράς κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής φάσης, έχει πολλές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις. Στο επόμενο διάστημα, η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρώνεται:

α) Στις μετοχές. Θα πρέπει να εντοπίζουμε, με ταχύτητα, την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Αν γνωρίζουμε τις εταιρίες που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να τοποθετηθούμε σ’ αυτές νωρίς και να “απολαμβάνουμε” τις αντιδράσεις της αγοράς κάθε φορά που θα υπάρχει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνων, ή κάποια άλλη είδηση σχετικά με την πορεία της εταιρίας.

β) Στους κινδύνους. Παρά το ότι πετύχαμε απόλυτα στο timing της αγοράς και στην εκτίμησή μας για την πορεία της, πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Οι αγορές είναι “εύθραυστες” καταστάσεις και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν. Συνεπώς, έχουμε πάντα την προσοχή μας στους παράγοντες που μπορεί να “στραβώσουν” και να δημιουργήσουν προβλήματα.

γ) Στις “οδούς διαφυγής”. Παρά τη θέση μας για την πορεία της αγοράς, θα πρέπει πάντα να σχεδιάζουμε και τον “τρόπο εξόδου”, όταν υπάρξουν εμφανή σημεία κόπωσης στην άνοδο, ή εάν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις που επιβάλλουν αλλαγή στρατηγικής.

Βεβαίως, οι παράμετροι που παρακολουθούμε στο “απόλυτο σύστημα” είναι ένα στοιχείο που παρακολουθούμε πάντα. Όμως, σταδιακά και ανάλογα των περιστάσεων, θα αναπτύσσουμε και άλλες μεθόδους και άλλα σενάρια αντίδρασης, για τους συνδρομητές που δεν ακολουθούν το σύστημα που έχει υιοθετήσει το “Χ&Α”.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)