Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - "οδηγίες χρήσης"

13 Μαρτίου 2021, 07:50 | Χ&Α - 226

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι ένας απλός μηχανισμός (σύστημα) συναλλαγών σε χρηματιστήρια. Η λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” βασίζεται στον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών.

Από το βιβλίο, “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών” (εδώ) προκύπτει το συμπέρασμα, ότι το σύστημα έχει καλύτερη και πιο αποδοτική εφαρμογή όταν χρησιμοποιείται σε χρηματιστηριακούς δείκτες. Στα κεφάλαια 5 και 6 περιγράφονται παραδείγματα χρήσης του απόλυτου συστήματος, σε ξένους και ελληνικούς δείκτες και σε ελληνικές μετοχές.

Όμως ας μην ξεχνάμε, ότι οι μετοχές κινούνται πιο επιθετικά σε σχέση με έναν χρηματιστηριακό δείκτη, γεγονός που μεταφράζεται σε πιο συχνά σήματα, συνεπώς περισσότερες πράξεις και περισσότερο άγχος. Ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης, στην ουσία αποτελεί την συνισταμένη της κίνησης των μετοχών που τον απαρτίζουν, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές του συνόλου των μετοχών της χρηματιστηριακής αγοράς. Η εφαρμογή του απόλυτου συστήματος σε μετοχές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κατά την άποψη μας ως βοηθητικό εργαλείο για να επιβεβαιώσουμε την κίνηση της μετοχής.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις του “απόλυτου συστήματος”

Σήμα ΚΜΟ 200:
- Ένδειξη 1:  Η τιμή της μετοχής κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 200. Το χρώμα του πεδίου γίνεται πράσινο.
- Ένδειξη 0: Η τιμή της μετοχής κινείται κάτω από τον ΚΜΟ 200. Το χρώμα του πεδίου γίνεται κόκκινο.
- Παραλλαγή φίλτρου μιας ημέρας: Η τιμή της μετοχής κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 200, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Το χρώμα του πεδίου γίνεται πράσινο.
- Παραλλαγή φίλτρου δύο ημερών: Η τιμή της μετοχής κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 200, για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Το χρώμα του πεδίου γίνεται πράσινο.

Κατάσταση της παραλλαγής του “απόλυτου συστήματος” “Εξομαλυντή 3 ημερών”:
Όταν η ένδειξη είναι “ΝΑΙ” σημαίνει ότι η τιμή είναι ΠΑΝΩ από τον ΚΜΟ-200 ημερών και ότι η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών έχει ΑΝΟΔΙΚΗ κλίση, δηλαδή η τιμή της κινείται ανοδικά. Συνεπώς το χρώμα του πεδίου γίνεται πράσινο όταν ικανοποιούνται οι συνθήκες α) η τιμή της μετοχής είναι μεγαλύτερη από τον ΚΜΟ 200 και β) ο ΚΜΟ 200 είναι μεγαλύτερος από τον ΚΜΟ 200 πριν από τρεις μέρες.

Κατάσταση της παραλλαγής του “απόλυτου συστήματος” “Εξομαλυντή 5 ημερών”:
Όπως και στον “εξομαλυντή 3 ημερών”, όταν η ένδειξη είναι “ΝΑΙ” σημαίνει ότι η τιμή είναι ΠΑΝΩ από τον ΚΜΟ-200 ημερών και ότι η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών έχει ΑΝΟΔΙΚΗ κλίση. Συνεπώς το χρώμα του πεδίου γίνεται πράσινο όταν ικανοποιούνται οι συνθήκες α) η τιμή της μετοχής είναι μεγαλύτερη από τον ΚΜΟ 200 και β) ο ΚΜΟ 200 είναι μεγαλύτερος από τον ΚΜΟ 200 πριν από πέντε μέρες.

Κατάσταση της παραλλαγής  του “απόλυτου συστήματος” “Υψηλό - Χαμηλό 20 ημερών”,
- Ένδειξη 2: Προκύπτει όταν η τιμή είναι μεγαλύτερη από τον ΚΜΟ 200 και ταυτόχρονα πραγματοποίησε υψηλό 20 ημερών. Με την ένδειξη 2 τοποθετούμαστε “Εντός Αγοράς”. Προσοχή. Η ένδειξη “2” δίδεται, μόνον όταν σχηματίζεται νέο “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Τις επόμενες μέρες, η ένδειξη γίνεται “1”. Για να αντιλαμβάνεται κάποιος αν το σύστημα είναι εντός ή εκτός της μετοχές, πρέπει: Είτε να το παρακολουθεί κάθε μέρα (κάτι μάλλον δύσκολο), είτε να το βλέπει από τον πίνακα του συνδέσμου, εδώ.
- Ένδειξη -1: Προκύπτει όταν η τιμή της μετοχής είναι μικρότερη από τον ΚΜΟ200 και ταυτόχρονα έχει πραγματοποιήσει χαμηλό 20 ημερών. Με την ένδειξη -1 τοποθετούμαστε “Εκτός Αγοράς”. Προσοχή. Η ένδειξη “-1” δίδεται μόνο την πρώτη μέρα που σχηματίζεται το νέο “χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Τις επόμενες μέρες -και ενώ το χαρτοφυλάκιο παραμένει εκτός αγοράς- η ένδειξη γράφει “0”. Για να αντιλαμβάνεται κάποιος αν το σύστημα είναι εντός ή εκτός της μετοχές, πρέπει να παρακολουθεί τον σύνδεσμο παραπάνω.
- Ένδειξη 1 και 0: Ενδιάμεσα σήματα που προκύπτουν όταν πραγματοποιείται μόνο το Υψηλό 20 ημερών ή μόνο το Χαμηλό 20 ημερών.
- Συνοπτικά: Βρισκόμαστε “Εντός Αγοράς” με την ένδειξη 2 και βγαίνουμε “Εκτός Αγοράς” μόνο όταν προκύψει ένδειξη -1.

Βελτιώσεις στην είσοδο του “Απόλυτου Συστήματος”

Μετά την έξοδο μας από την αγορά, την 24/2/2020, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το ενδεχόμενο μιας “βελτίωσης” του συστήματος. Στόχος της απόπειρας βελτίωσης είναι να μπορεί το σύστημα να “εισέρχεται” στην αγορά ταχύτερα, μετά από μία αιφνίδια μεγάλη πτώση. Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για εισέλθουμε στην αγορά, μετά τις βελτιώσεις, είναι:
α) να σημειωθεί απόσταση του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ 200 ημερών μεγαλύτερη ή ίση του -60%.
β) να σημειωθει νέο υψηλό 20 ημερών, δηλαδή η ένδειξη “1”.Προσοχή. Η ένδειξη “1” δίδεται μόνο την πρώτη μέρα που σχηματίζεται το νέο “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Τις επόμενες ημέρες η ένδειξη θα είναι είτε “0”, είτε “1”. Επίσης και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται παρακολούθηση των σημάτων. Όταν, ο δείκτης πραγματοποιήσει “νέο χαμηλό 20 ημερών” και η ένδειξη σημειώσει “-1”, τότε τοποθετούμαστε εκτός αγοράς.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)