Epsilon Net: Επισημάνσεις από την ενημέρωση των αναλυτών (22/3/2021)

22 Μαρτίου 2021, 17:23 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Epsilon Net: Επισημάνσεις από την ενημέρωση των αναλυτών (22/3/2021)

Αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο, φαίνεται να είναι το μέλλον για την Epsilon Net, μετά την ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, από την Διοίκηση της εταιρίας.

Ο όμιλος, κατά το 2020, διεύρυνε τις δραστηριότητες της και την γκάμα προϊόντων της εξαγοράζοντας, την εταιρία Data Communication και τη Singular Logic (κατά 50% μαζί με την Space Hellas, η οποία κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό). Δείτε τις ανακοινώσεις, εδώ και εδώ.

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρίας, κ. Ιωάννης Μίχος, εξήγησε πως η στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος είναι η απόκτηση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού της αγοράς των εφαρμογών της λογιστικής παρακολούθησης των εταιριών μικρού έως μεσαίου μεγέθους εταιριών. Και, για να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να κυριαρχήσει στην αγορά των λογιστικών γραφείων, αφού με τον τρόπο αυτόν αποκτά ένα πλεονέκτημα για την προτίμηση των επιχειρήσεων - πελατών των γραφείων, στα προϊόντα της εταιρίας. Σε αυτήν την αγορά ο όμιλος καλύπτει περίπου το 75%. Για τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ο όμιλος, διεισδύει στην αγορά μέσω των συστημάτων ανθρωπίνου δυναμικού και μισθοδοσίας, όπου εκεί καλύπτει το 80% της συνολικής αγοράς.

Η επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου, στοχεύει σε πέντε βασικούς άξονες, α) στην αύξηση του μεριδίου αγοράς κάθε χρόνο, β) στη μείωση του κόστους - σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο όμιλος ακολουθεί μια στρατηγική που του επιτρέπει να έχει πολύ χαμηλό μεταβλητό κόστος για κάθε νέο πελάτη, γ) στην αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους, δ) στην διατήρηση χαμηλών αύλων περιουσιακών στοιχείων και ε) στην πλήρη εκμετάλλευση του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος που θα επικρατήσει στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο μονόδρομος της ψηφιακής λειτουργίας των λογιστικών υποχρεώσεων των εταιριών, αποτελεί μία εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η από 1/7/2021, ηλεκτρονική τιμολόγηση και σύνδεση με την ΑΑΔΕ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τις εταιρίες και σε ψηφιοποίηση και άλλων δραστηριοτήτων τους.

Από τη σημερινή ενημέρωση προς τους αναλυτές, πληροφορηθήκαμε και τα παρακάτω, κατά την άποψή μας, σημαντικά:

- Δε θα υπάρξει λογιστική συγχώνευση της εταιρίας με την Data Communication, παρά μόνον λειτουργική. Η εταιρία πραγματοποιεί κύκλο εργασιών € 6 εκατομμύρια ανά έτος, είναι κερδοφόρα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κερδοφορία στα επόμενα χρόνια.

- Δύο μήνες μετά την, κατά 50% εξαγορά της Singular Logic, αποδεικνύεται ότι η λειτουργία της εταιρίας είναι πολύ ικανοποιητική και ότι δεν υπάρχουν “παλαιές υποθέσεις” που θα ταλαιπωρήσουν τους νέους ιδιοκτήτες.

- Η Singular Logic, το πρόβλημα της οποίας ήταν ο υψηλός δανεισμός, αλλά που όμως αποκτήθηκε απηλλαγμένη των δανείων της, θα μπορεί να είναι κερδοφόρος από το 2022. Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με την ιδιοκτήτρια του υπόλοιπου 50%, τη Space Hellas, η EpsilonNet θα εκμεταλλευθεί το τμήμα της εταιρίας που απευθύνεται στις μικρομεσαίες ιδιωτικές εταιρίες, απ’ όπου η EpsilonNet προσδοκά ότι θα αντλήσει νέους πελάτες και ότι θα λειτουργήσει με οικονομίες κλίμακος.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μίχος, ανέφερε κάτι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Ότι, η εταιρία μπαίνει στην περίοδο της “ευτυχούς συγκυρίας” όπου, πολλά πράγματα για τα οποία η εταιρία προετοιμάστηκε επί σειρά ετών, ωρίμασαν και έρχονται για να λειτουργήσουν θετικά. Αυτό, κατά την άποψή μας, σημαίνει ότι η εταιρία εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα θετική φάση, που θα μπορούσε να διατηρηθεί στο προβλέψιμο μέλλον των επομένων 4 ή 5 ετών (ίσως και παραπάνω, απλά οι προβλέψεις πέραν των 4-5 ετών είναι επισφαλείς), κατά την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί υψηλός ρυθμός αύξησης πωλήσεων και κερδών. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, όταν αναφερόμαστε στην EpsilonNet.

Όπως αναφέραμε πρόσφατα και στο τεύχος Νο 226 (Μάρτιος 2021) του “Χ&Α”, αξιολογούμε θετικά την εταιρία. Αναμένουμε κύκλο εργασιών που θα κυμανθεί στα € 40 έως € 41 εκατομμύρια. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της SingularLogic, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε την κερδοφορία της. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι αυτή θα κυμανθεί μεταξύ € 2,8 έως € 3,4 εκατομμύρια, σε ενοποιημένη βάση. Χωρίς να μπορούμε ακόμη να τεκμηριώσουμε μία άλλη άποψη, εκτιμούμε ότι κατά τη διάρκεια του έτους, είναι πιθανό να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας προς τα πάνω.

Δείτε εδώ τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας.