Παπουτσάνης: Εξαιρετική διαχρονική ανάπτυξη - Κατά το 2020, πωλήσεις: +33,2%, κέρδη: +194,7%

22 Μαρτίου 2021, 20:16 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Παπουτσάνης: Εξαιρετική διαχρονική ανάπτυξη - Κατά το 2020, πωλήσεις: +33,2%, κέρδη: +194,7%

Κατά το έτος 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 40,8 εκατ. έναντι € 30,7 εκατ. κατά το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 33,2%. Η αύξηση αυτή, είναι -μέχρι στιγμής- η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων που έχει αναφερθεί από εισηγμένη εταιρία κατά το 2020. Οφείλεται δε στις υψηλές επιδόσεις στις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων και των παραγωγών για τρίτους, ενώ σημαντικά συνέβαλε και η αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού. Οι πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά εντός και εκτός Ελλάδας, σημείωσαν πτώση κατά 66% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου 2020, η εταιρία, έχοντας λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών, ενσωμάτωσε την παραγωγή βιοκτόνων και απολυμαντικών στην κύρια δραστηριότητά της, αξιοποιώντας μέρος της παραγωγής της υπερσύγχρονης μονάδας στη Ριτσώνα Ευβοίας.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 20 εκατ.ευρώ, που αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 49% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 15 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 88% εντός του 2020), το 8% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά (μείωση 66% εντός του 2020), το 53% από παραγωγή προϊόντων για τρίτους (αύξηση κατά 84% κατά το 2020) και το 14% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών (αύξηση 36% κατά το 2020).

 

Η ανάπτυξη οφείλεται στη διεύρυνση του πελατολογίου αλλά και τη γενικότερα αυξημένη ζήτηση, καθώς αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπώνων.

 

Πέραν από την αύξηση των πωλήσεων, η μεγάλη επιτυχία της εταιρίας ήταν η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους (έφτασε στο 34,1%, έναντι 28,7% κατά το 2019). Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της διατήρησης των πρώτων υλών σε χαμηλά επίπεδα, τη βελτίωση του κόστους παραγωγής, τη μεγάλη κερδοφορία από τα αντισηπτικά, και τη μικρότερη αύξηση των λειτουργικών δαπανών (10%).

 

Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα € 3,7 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 194,7% σε σχέση με το 2019. Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα € 0,05 ανά μετοχή.

 

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της εταιρίας κατά το 2021, έτος κατά το οποίο επίσης αναμένεται διψήφια αύξηση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η αυξημένη ζήτηση θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί η γκάμα προϊόντων.

Κατά το 2021 αναμένεται αύξηση πωλήσεων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ιδιαίτερα αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων για τρίτους και της σαπωνόμαζας. Μικρότερη αύξηση (σε σχέση με το 88% του 2020) αναμένεται στις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων της εταιρίας, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τον κλάδο των ξενοδοχειακών πωλήσεων -η εταιρία θα θεωρούσε επιτυχία εάν επιτυχθεί το 50% των πωλήσεων του 2019 (οι πωλήσεις του κλάδου τότε είχαν φτάσει στα € 9,0 εκατομμύρια).

 

Εντός του 2021 θα διαφανεί πλήρως το “αποτύπωμα” της συνεργασίας της με την Henkel, ενώ κατά το 2022 θα εμφανιστεί και η οικονομική ωφέλεια της συνεργασίας αυτής. Εκτιμάται ότι, στις πωλήσεις του 2022, η συνεργασία με τη Henkel θα επιφέρει στην εταιρία πωλήσεις ύψους € 20 εκατομμυρίων.

Κατά το 2021 θα ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα κατά 50%, θα επιτρέψει την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (συνθετική σαπωνόμαζα κλπ) και τον διπλασιασμό της παραγωγής σαπώνων.

 

Η ανατίμηση του δολαρίου κατά το τελευταίο διάστημα, επηρεάζει θετικά την εταιρία, αφού οι ανταγωνιστές της από την Τουρκία και την Κίνα τιμολογούν σε δολάρια.

Η εταιρία έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να παραμείνει στον τομέα των αντισηπτικών ουσιών ακόμη και μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας, μέσα από την παραγωγή ειδικών προϊόντων για τα ξενοδοχεία, τη βιομηχανία τροφίμων και τα νοσοκομεία.

 

Κατά το 2021 εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν μεταξύ € 49,0 - € 52,0 εκατομμύρια ευρώ (εκτιμούμε ότι είναι μία ασφαλής και ενδεχομένως συντηρητική πρόβλεψη). Καθώς αναμένουμε υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους, εκτιμούμε ότι τα καθαρά μ.φ. κέρδη θα φτάσουν στα € 4,2 έως € 4,3 εκατομμύρια. Τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες μας προβλέψεις για την εξέλιξη κατά το 2021.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων με υψηλούς ρυθμούς θα μπορεί να συνεχιστεί για διάστημα αρκετών ετών. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται κυρίως στην αναμενόμενη ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό, όπου η εταιρία προσπαθεί να εδραιώσει συνεργασίες με μεγάλους οίκους του τομέα της φροντίδας του σώματος, αντίστοιχες με τη συνεργασία που πέτυχε εντός του 2019 με τη Henkel.

 

Για πολλούς, τα μεγέθη της εταιρίας ίσως φαίνονται μικρά. Και βέβαια είναι. Πρόκειται για μία μικρού έως μεσαίου μεγάθους εταιρία. Η οποία όμως, μόλις πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν. Κατά το 2015, οι πωλήσεις της έφταναν στα €15,6 εκατομμύρια. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων στην πενταετία, φτάνει στο 21,2%, από τους υψηλότερους σε βιομηχανική εταιρία στην Ελλάδα, στη συγκεκριμένη περίοδο. Τα  δε κέρδη, το 2015 ήταν αρνητικά (ζημιές), ίσα προς € -1,4 εκατομμύρια. Κατά το τρέχον έτος, ο κύκλος εργασιών θα μπορεί να ξεπεράσει τα € 50,0 εκατομμύρια. Κατά την άποψή μας, το μέγεθος της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ο τρόπος που προετοιμάζεται η εταιρία, μπορούν να τη φέρουν σε πωλήσεις άνω των € 100 εκατομμυρίων, κατά τη χρήση του 2025.

 

Η τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 5/5/2021.

 

Γιάννης Σιάτρας - Κωνσταντίνα Ρομοσού

 

Διαβάστε επίσης: Epsilon Net: Επισημάνσεις από την ενημέρωση των αναλυτών (22/3/2021) (εδώ)