Τιτάν: Βασικά στοιχεία από την ενημέρωση των αναλυτών - Προβλέψεις

23 Μαρτίου 2021, 17:48 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Τιτάν: Βασικά στοιχεία από την ενημέρωση των αναλυτών - Προβλέψεις

Μεγάλο τμήμα της ενημέρωσης αφιερώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρία για τη μείωση της εκπομπής ουσιών που επιβαρύνουν το κλίμα, προσπάθειες οι οποίες διαφημίζονται έντονα, με στόχο τη βελτίωση των εντυπώσεων  για την εταιρία, από τους επενδυτές (ιδιώτες και κυρίως θεσμικούς), οι οποίοι ακολουθούν τις αρχές των “υπεύθυνων επενδύσεων”. Παρ’ όλα αυτά, κατά την άποψή μας, η αρνητική εντύπωση για τις εταιρίες παραγωγής τσιμέντου, θα συνεχίσει να υπάρχει για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και η αποσύνδεσή τους από την κατηγορία της μόλυνσης του περιβάλλοντος δε θα γίνει ούτε εύκολα, αλλά ούτε και γρήγορα.και η εταιρία θα υπόκειται σε μία “περιβαλλοντική απομείωση” (environmental reasons discount), για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Σχετικά με τις εταιρίες παραγωγής τσιμέντου (ώς και τη δεκαετία του 1990, στο ελληνικό Χρηματιστήριο υπήρχαν τέσσερις -Τιτάν, Ηρακλής, Τσιμέντα Χάλυψ και Τσιμέντα Χαλκίδας- ενώ σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι, ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία είναι κυκλικός. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον “κύκλο” είναι πολλοί. Κυριότερος όμως είναι η εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στο τί θα γίνει στο 2021 και στις προοπτικές που υπάρχουν για το τρέχον έτος. Η αναφορά στα μεγέθη του ισολογισμού του 2020, θα δημοσιευθεί αύριο ή την Παρασκευή 26/3/2021.

 

Προσδοκίες, ανά γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης:

 

ΗΠΑ:

Αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Θετικοί παράγοντες είναι το χαμηλό κόστος ενέργειας, η κυβερνητική πολιτική για ανανέωση και ισχυροποίηση των υποδομών, αλλά και ο αναμενόμενη έναρξη ενός ανοδικού κατασκευαστικού κύκλου, για τις περισσότερες από τις αμερικανικές πολιτείες. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, υπάρχει μία τάση για ελαφρά αύξηση των τιμών. Εκτιμούμε ότι, στις ΗΠΑ, η εταιρία θα πετύχει αύξηση των πωλήσεων κατά τουλάχιστον +10% και θα βελτιώσει το μικτό περιθώριο κέρδους. Θετικός παράγοντας είναι και η ισχυροποίηση του δολαρίου, όπως τουλάχιστον παρατηρείται κατά το α’ τρίμηνο του έτους, εξέλιξη που ενδεχομένως θα διατηρηθεί και κατά το β’ τρίμηνο.

 

Ελλάδα:

Μετά από μία 10ετία στασιμότητας, αναμένεται ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, ενισχυόμενη από τα ευρωπαϊκά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης.

Αναμένεται αύξηση της ζήτησης. Όχι όμως τόσο ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας, λόγω αύξησης τιμών ενέργειας και του μεταφορικού κόστους. Αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 8%-10%, χωρίς μεγάλη μεταβολή στην κερδοφορία.

 

Ν.Α. Ευρώπη:

Αναμένεται διατήρηση της θετικής δυναμικής, με αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 6% έως 8%.

 

Ανατολική Μεσόγειος:

Διατηρείται η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, χωρίς όμως να υπάρχει “καταλύτης” ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυχρόνια άνοδος. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση της ζήτησης στην Τουρκία, λόγω των κυβερνητικών προγραμμάτων και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν κίνδυνοι λόγω μακροοικονομικών ανισορροπιών και προβλήματα από τη διακύμανση της λίρας. Αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 7% περίπου.

 

Βραζιλία:

Διατηρείται η θετική δυναμική που υπήρξε και πέρυσι. Αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 8% περίπου.

 

Σημειώνουμε ότι, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πωλήσεων είναι δικές μας, καθ’ όσον, η εταιρία αποφεύγει σταθερά να δημοσιοποιήσει τις δικές της.

 

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:

  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας

  • Βελτίωση της ψηφιακής κατάστασης της εταιρίας

  • Περιορισμός των εκπομπών CO2.

 

Σημειώνουμε ότι, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των δραστηριοτήτων της εταιρίας, η εκτίμηση των μεγεθών της είναι “πολυπαραγοντική”, αφού αυτά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους συχνά είναι απρόβλεπτοι.

Στα παλαιότερα χρόνια, όταν η εταιρία δραστηριοποιούνταν μόνο στην Ελλάδα, η εκτίμηση των μεγεθών της ήταν ευκολότερη και γενικά, η εταιρία ήταν αρκετά προβλέψιμη. Μετά την επέκτασή της που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι προβλέψεις καθίστανται δυσκολότερες. Όμως, σε γενικές γραμμές, παρά τη διασπορά αυτή, τα μεγέθη της είναι ευκολότερα προβλέψιμα σε σύγκριση με άλλες εταιρίες με διεθνή δραστηριοποίηση.

 

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις μας, που στηρίζονται στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 2020 και στα όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή (23/3/2021) ενημέρωση των αναλυτών, η πρώτη εκτίμησή μας για τα αποτελέσματα του 2021, έχει ως εξής:

Πωλήσεις Ομίλου: μεταξύ € 1.750 έως € 1.780 εκατομμύρια (+8,9% έως +10,7%).

Κέρδη μ.φ. Ομίλου: μεταξύ € 72 έως € 75 εκατομμύρια (+6,6% έως +14,6%). Σημειώνουμε ότι, υπολογίζουμε την αύξηση των κερδών, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψη τη μείωση που σημειώθηκε φέτος, λόγω της Αιγύπτου (κοντά στα € 64 εκατομμύρια).

 

Από την αρχή του 2020, η τιμή της μετοχής σημείωσε πτώση κατά 22,1% (Γενικός Δείκτης: - 9,2%). Από την αρχή του 2021, η μετοχή σημείωσε άνοδο κατά 7,4% (Γενικός Δείκτης: 2,8%).


Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Γιάννης Σιάτρας