Επιβράβευση της μακροπρόθεσμης οπτικής - Τί θα κάνουμε με τη μετοχή της ΑΛΦΑ;

06 Απριλίου 2021, 16:44 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η σημερινή αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει τα κέρδη της είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Όμως, είναι βραχυχρόνιο και δεν παίζει μεγάλη σημασία στη δική μας οπτική. Και ούτε βεβαίως μας ανησυχεί.

Εμάς, μας ενδιαφέρει ότι η αγορά συνεχίζει να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που έχουμε διατυπώσει καθ’ όλο το διάστημα των τελευταίων μηνών.

Κυρίως όμως επιβεβαιώνει τις παρακάτω απόψεις:

α) Η διεθνής οικονομία κινείται εντυπωσιακά ανοδικά. Η παραγωγικότητα αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας.

β) Η άνοδος των αγορών δε δείχνει να κινδυνεύει και θα συνεχιστεί.

γ) Η άνοδος προκαλείται από την κερδοφορία. Αυτό θα γίνει ιδιαίτερα “ορατό” στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, για την οποία τα σχόλια από τους διεθνείς οίκους και τους διεθνείς αναλυτές είναι ιδιαίτερα θετικά.

δ) Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορέσει φέτος να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 1.000 μονάδων.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι την άποψη που υποστηρίζουμε -και στην οποία βασίζεται η όλη επενδυτική φιλοσοφία μας- αναφορικά με τον τρόπο παρακολούθησης της αγοράς και τη δραστηριοποίησή μας σ’ αυτή: Δε χρειάζεται καθημερινή ανησυχία ή παρακολούθηση. Είναι πολύ πιθανό, κάποιος που απλά ακολουθεί τα -λίγα- σήματα του απόλυτου συστήματος, να πετυχαίνει καλύτερες αποδόσεις από κάποιον που αγχώνεται καθημερινά και που κάνει πολλές συναλλαγές.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ασχοληθούμε με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Αποδείχθηκε ότι το 2020 και κυρίως το 2021 είναι χρονιές που γίνεται η μεγάλη μεταβολή και ανατροπή στο ενεργητικό των τραπεζών, αφού σημειώνεται δραματική μείωση των κόκκινων δανείων και των υπόλοιπων μη εξυπηρετήσιμων στοιχείων του ενεργητικού τα οποία τελικά επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Από την πλευρά μας, ορθά όπως αποδεικνύεται, “ποντάραμε” στην Alpha Bank, ως την τράπεζα με τα καλύτερα στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η αλλαγή από τη ΔΕΗ στην ΑΛΦΑ, που κάναμε στις 30/11/2020 αποδείχθηκε ως πετυχημένη. Από τότε, η μετοχή της ΔΕΗ έχει ανέβει κατά 31,4% (ενώ η προοπτική της, όπως έχουμε σημειώσει εδώ και καιρό, είναι περιορισμένη), και η μετοχή της ΑΛΦΑ έχει κερδίσει 43,0%, ενώ η προοπτική της είναι ακόμη πολύ ισχυρή.

Προβληματιστήκαμε για το εάν θα έπρεπε, σε κάποια στιγμή, να ρευστοποιήσουμε τη μετοχή της ΑΛΦΑ, για να αγοράσουμε μετοχές της ΠΕΙΡ, είτε κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είτε αμέσως μετά (είτε σε συνδυασμό των δύο).

Προς το παρόν, καταλήγουμε να μην κάνουμε κάτι τέτοιο, αφού πιστεύουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας εταιρίας, αλλά επειδή δε θα αντέξουμε τις διακυμάνσεις που ενδεχομένως παρουσιάσει η μετοχή της ΠΕΙΡ.

Θα λάβουμε την οριστική μας απόφαση όταν αποσαφηνιστούν πλήρως οι όροι της α.μ.κ. της ΠΕΙΡ και αφού ανακοινωθεί το reverse split (μείωση του αριθμού των μετοχών).

Με βάση το σημερινό σκεπτικό μας, θα ρευστοποιήσουμε τη μετοχή της ΑΛΦΑ, μόνο στην περίπτωση που και αυτή προχωρήσει σε reverse split, κάτι που δε θεωρούμε ως πιθανό να γίνει αλλά που επίσης δε μπορούμε να αποκλείσουμε, ή στην περίπτωση που προχωρήσει σε α.μ.κ. με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

 

Γιάννης Σιάτρας