Πόσο διαρκεί μια ανοδική φάση της αγοράς;

13 Απριλίου 2021, 13:50 | Χ&Α - 227

Πόσο διαρκεί μια ανοδική φάση της αγοράς;

Ουδείς αμφισβητεί πλέον ότι βρισκόμαστε σε μία ανοδική φάση της αγοράς. Κατά την άποψή μας, η φάση αυτή έχει τις “ρίζες” της στα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2016, έκανε τα πρώτα βήματά της κατά το 2017, άρχισε να γίνεται ευρύτερα ορατή στα τέλη του 2018, διεκόπη απότομα το Φεβρουάριο του 2020 και επανήλθε σε ανοδική τροχιά το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η φάση; Η προφανής απάντηση είναι “ουδείς γνωρίζει”, όμως θα επιχειρήσουμε μία μικρή τροποποίηση, λέγοντας “ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια”. Η χρηματιστηριακή ιστορία -τόσο της Ελλάδας, όσο και η διεθνής- έχουν πλέον επαρκές παρελθόν και πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, ώστε να μπορούμε να συνθέσουμε ένα “μοντέλο συμπεριφοράς”, το οποίο έχουμε ως οδηγό.
Ήδη, αυτό το κάναμε με επιτυχία στα προηγούμενα χρόνια όταν, στις σελίδες του eurocapital.gr και του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, έγκαιρα, εξηγήσαμε ποιά στοιχεία της συμπεριφοράς της χρηματιστηριακής αγοράς έδειχναν -με αρκετή σαφήνεια- ότι οδηγούμασταν σε μία νέα ιστορική περίοδο της χρηματιστηριακής μας ιστορίας, η οποία θα ξεκινούσε με μία αξιοσημείωτη άνοδο.

Οι κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς συνιστούν άμεση αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στην οικονομία και την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, οι ευρύτερες ιστορικές περίοδοι της χώρας, ταυτίζονται απόλυτα με τις ιστορικές περιόδους του Χρηματιστηρίου. Ιστορικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι, οι ιστορικές περίοδοι του παρελθόντος είχαν μια διάρκεια μεταξύ 26 και 34 ετών.
Μία νέα ιστορική περίοδος ξεκινά μετά την επίτευξη ενός νέου “χαμηλού” (χαμηλής τιμής των μετοχών και χρηματιστηριακού δείκτη) και μετά από μία πολυετή πορεία με ανόδους και πολλές διακυμάνσεις, καταλήγει και πάλι σε ένα νέο “χαμηλό”.
Τέλος, οι ευρύτερες ιστορικές περίοδοι διαχωρίζονται σε “φάσεις” μικρότερης χρονικής διάρκειας, που στο παρελθόν και πάλι προσδιορίστηκαν από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα και διήρκεσαν από 8 έως και 14 χρόνια. Όλα αυτά, κάποιος μπορεί να τα θεωρήσει ως “υποκειμενικά”, όμως, επειδή στο Χρηματιστήριο αυτά αποδεικνύονται από αριθμούς (τιμές μετοχών και Γενικού Δείκτη), θα ισχυριστούμε ότι η υποκειμενικότητα είναι μικρή.

Η προηγούμενη ιστορική περίοδος της Ελλάδας, θεωρούμε ότι ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 2016 -στο παρελθόν έχουμε εξηγήσει τους λόγους της συγκεκριμένης περιοδολόγησης. Ξεκίνησε από το “χαμηλό” της άνοιξης του 1984, κορυφώθηκε στο “υψηλό” του Σεπτεμβρίου 1999, ακολούθησε μία περίοδος σημαντικών διακυμάνσεων και από τα τέλη του 2009, ξεκίνησε η πτωτική φάση και το νέο “χαμηλό” (κλείσιμο της περιόδου) καταγράφηκε το Φεβρουάριο του 2016 (η ιστορική αναδρομή στα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα εκείνης της περιόδου θα εξηγήσει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά).

Το 2016 ξεκίνησε μία νέα περίοδος στη διαχρονική ιστορική πορεία της χώρας, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ότι, μετά τη χρεοκοπία των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, τα πάντα ξεκίνησαν από το “μηδέν” -την περίοδο αυτή “μηδενίζει” και το τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της πρώτης φάσης αυτής της νέας περιόδου. Η αγορά είναι ανοδική. Θα συνεχίσει την ανοδικότητά της για διάστημα αρκετών ετών. Πριν την οριστική κορύφωσή της, θα κάνει μικρότερες “κορυφές”, που θα ακολουθηθούν από πτώσεις -μερικές φορές μεγάλες, αλλά όχι καταστροφικές. Κάποια στιγμή, θα κάνει την κορύφωσή της -κατάσταση “χρηματιστηριακού “οργασμού”. Θα περάσουν πολλά ακόμη χρόνια για να συμβεί αυτό. Και θα συμβεί, αφού βιώσουμε πολλά εξαιρετικά γεγονότα στα επόμενα χρόνια, που -όπως κάθε φορά- θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Όμως, για να συμβεί, πρώτα θα πρέπει να “κατακτήσουμε” την πρώτη “κορυφή”. Αργά, μέσα από αγωνίες, προβλήματα, αλλά και μετά από βήματα προόδου, οδηγούμαστε προς την πρώτη “κορύφωση” της τρέχουσας ιστορικής περιόδου.


Γιάννης Σιάτρας

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)