Ειδήσεις Ελληνικής Οικονομίας

13 Απριλίου 2021, 12:50 | Χ&Α - 227

Ο ασφαλιστικός κλάδος τα πήγε καλά στην πανδημία, αναφέρει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. «Είναι αδήριτη ανάγκη όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας» όπως σημειώνεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το έτος 2020. Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας, αναφέρεται ότι η ανάγκη κάλυψης έναντι διαφορετικών κινδύνων, όπως κινδύνων στον κυβερνοχώρο και αυτών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, αυξάνει τη ζήτηση νέων ασφαλιστικών προϊόντων. (εδώ)

 

«Δε θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία. Δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις ούτε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. σημείωσε, δίχως πάντως να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Στην ερώτηση για το εάν κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νωρίτερα την εστίαση, με δεδομένη την εικόνα συνωστισμού που καταγράφεται σε πάρκα, πλατείες και παραλίες όλης της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι επιδημιολόγοι εξετάζουν συνεχώς τα νέα στοιχεία βάσει ενός σύνθετου μοντέλου. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων, ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους η φορολογική συμμόρφωση κινείται χαμηλότερα από τα οριστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, ο συνολικά οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στην ώρα τους καταβλήθηκαν στην εφορία 1,82 δισ. ευρώ, ήτοι το 82,7% του συνολικού ΦΠΑ, όταν στο τέλος του 2020 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών έφτανε το 84,91%. (εδώ)

 

Σανίδα σωτηρίας” στην εθνική οικονομία αποτελεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια ο εξαγωγικός κλάδος της χώρας, καθώς μετά τη σημαντική ανάπτυξη που γνώρισαν οι ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια της πρόσφατης δεκαετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές και κατά τη νέα κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Αντοχές εμφανίζει και ο μεταποιητικός τομέας, τόσο λόγω της συνέπειας που επέδειξαν προς τους ξένους πελάτες τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και λόγω του γεγονότος ότι αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στράφηκαν, εξαιτίας των διαταραχών στην παραγωγή και στις μεταφορές, κυρίως από Ασία, σε Ελληνες προμηθευτές. (εδώ)

 

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Διαβάστε εδώ.

 

Όλο και μικραίνει η τουριστική σεζόν και φέτος και μαζί μικραίνει και το κομμάτι της “πίτας” που περιμένει να καρπωθεί το κάθε ξενοδοχείο. Οι μηδενικές ακόμη κρατήσεις αλλά και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες περιμένουμε τους τουρίστες στέλνουν πιο πίσω την έναρξη της σεζόν, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να ανοίγει η πλειονότητα των μονάδων πριν από τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα στην έκθεση του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του όπου αναλύονται και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτείνεται ακόμη έκτακτη φορολογία για την υπέρβαση της κρίσης. Ειδικότερα, το ΔΝΤ προτείνει η υπέρβαση των συνεπειών της COVΙD-19 να υποστηριχθεί από τα κράτη μέλη επιβάλλοντας μια έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα ή στον υψηλό πλούτο ώστε να υπάρξουν πόροι για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. (εδώ)

 

Ζημιά στην ολοκλήρωση της στροφής της χώρας στην πράσινη ανάπτυξη μέσω των ΑΠΕ επιφέρει η έκρηξη των αιτήσεων στη ΡΑΕ για ανάλογα έργα, που δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται όλα σε πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το πρόβλημα αυτό, που αφέθηκε επί της ουσίας να γιγαντωθεί, αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης. (εδώ)

 

Στο έλλειμμα αποτελεσματικότητας των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης εστίασε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group και νυν οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι στην ελληνική περίπτωση «έγινε λανθασμένα η διαπίστωση ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα και το γεγονός αυτό είχε συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος». (εδώ)

 

Η τεράστια υποστήριξη της Ευρώπης στο ελληνικό χρέος λειτουργεί καταλυτικά για τη βιωσιμότητά του. Αυτό επεσήμανε ο Κόλιν Έλις, chief credit officer για την περιοχή Ευρώπης- Μέσης Ανατολής στον οίκο Moody’s. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης» o κ. Έλις σχολίασε πως το πώς θα χρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της η Ελλάδα είναι μία μακροπρόθεσμη πρόκληση, αφού σήμερα η στήριξη της Ε.Ε. βοηθάει τα μέγιστα. (εδώ)

 

Σημαντική παράμετρος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η παραγωγική της ικανότητα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης». Όπως παρατήρησε, χαρακτηριστικό της κατάστασης τα προηγούμενα χρόνια ήταν το τεράστιο επενδυτικό

κενό 10% στην ελληνική οικονομία, γεγονός που οδήγησε σε αργή ανάπτυξη. «Η λογική μέχρι πρότινος ήταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλή ανάπτυξη. Εμείς την αλλάζουμε σε μεσαία πλεονάσματα και υψηλή ανάπτυξη με κάλυψη του επενδυτικού κενού» πρόσθεσε. (εδώ)

 

Σε 10 δισ. ανέρχεται το ποσό που χάθηκε από το εμπόριο το 2020, με τους εμπόρους να εκτιμούν ότι η κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και ότι δεν θα είναι σε σχήμα V. Παράλληλα, φαίνεται ότι η πανδημία ενίσχυσε τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού, όπως αναφέρεται στην 20η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2020, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου αύξησαν το μερίδιό τους, έναντι των μικρότερων. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η πανδημία συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών, με το 56% των επιχειρήσεων να εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%. (εδώ)

 

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 4.022,2 εκατ. ευρώ έναντι 4.362,6 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 7,8%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 173,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,1%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 168,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,0%, σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο 2020. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Ξεκινά από σε τεχνικό επίπεδο, η 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες. Το βασικό θέμα της αξιολόγησης θα είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από αυτές είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. (εδώ)

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ποινές, τους ελέγχους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων του προγράμματος «Γέφυρα 2». «Πότε χάνεται η κρατική επιδότηση στις δόσεις των δανείων; Πότε θα διακόπτεται η κρατική ενίσχυση και πότε το δημόσιο θα ζητά πίσω τα χρήματα του; Για ποιο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος θα ελέγχεται ο δανειολήπτης; Τι ισχύει για τους οφειλέτες και τους εγγυητές»; Το νέο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού επιδοτεί ακόμα και τα «κόκκινα» καταγγελλόμενα δάνεια με μηνιαίες ενδύσεις της 2.500 ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Τις στενές οικονομικές σχέσεις, τόσο σε όρους εμπορίου όσο και επενδύσεων, μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας και τη συμβολή τους στην εγχώρια οικονομία αποτυπώνει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΓΕΒΕ). (εδώ)

 

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον απαιτηθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε και στα δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας. «H ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, γιατί κάναμε μια νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου της χώρας ενισχύοντας το συστηματικά με επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Τα 7,5 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης για τους πολίτες, πλέον έχουν γίνει τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ», ανέφερε. (εδώ)

 

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω». Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό». Το Πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους. (εδώ)

 

Την έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έως το φθινόπωρο προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ριζικής μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητάει η αγορά εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα οι ψηφιακές, αλλά και σε κλάδους που έχουν ανάγκη την ψηφιακή αναβάθμιση, όπως είναι ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί γενικότερα επενδύσεις στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Διαβάστε εδώ.

 

Πυρετώδεις είναι οι σχεδιασμοί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω επιτάχυνση δράσεων και μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο βηματισμός που θα ακολουθήσει το υπουργείο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων αποτυπώνονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε αυτό, «οι μεταρρυθμίσεις, θα συνεισφέρουν και αυτές, στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών». (εδώ)

 

“Είναι ένας θεμελιώδης οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός”, υποστηρίζει η κυβέρνηση. H ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που παρουσίασε η κυβέρνηση και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Απριλίου. Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια για να κινητοποιήσει συνολικά 57,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μία λίστα 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε πλήθος αναγκών της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δήλωσε: «Για μία ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την πανδημία μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα θα συμβάλλουν στο να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του πεντάμηνου lockdown, χωρίς βεβαίως να δίνουν οριστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. (εδώ)

 

Αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 6,9% έως το 2026 από την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει το δυναμικό μοντέλο που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέρος της μελέτης που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποιήθηκε στη αναλυτική παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης 2.0 . Πιο αναλυτικά, θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021-2026. Δηλαδή, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να επιταχύνει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 1,15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σενάριο βάσης, το οποίο ορίζεται ως η κατάσταση της οικονομίας χωρίς την εφαρμογή του Σχεδίου. (εδώ)

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ένας κύκλος μέσω του οποίου θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα ενώ η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των τελικών δικαιούχων είναι να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. (εδώ)

 

Δύσκολος κι αβέβαιος θα είναι ο δρόμος για την εφεξής πορεία και ανάκαμψη του τουρισμού με τα σενάρια εντός κι εκτός Ελλάδας να είναι πολλών ταχυτήτων. Ειδικά για την Ελλάδα η τελευταία ανάλυση της Eurobank περιλαμβάνει δύο σενάρια με ορίζοντα το 2024, το ένα πιο αισιόδοξο που προβλέψει έσοδα ακόμη και υψηλότερα από τα 18,2 δισ. ευρώ του ιστορικού ρεκόρ του 2019 και το ‘’συντηρητικό’’ με εισπράξεις στα 15,8 δισ. ευρώ το 2024. Για τον διεθνή τουρισμό τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, με δεδομένες τις ήδη μεγάλες απώλειες του 2020, προβλέπουν δύσκολη πορεία τη φετινή χρονιά απευθύνοντας έκκληση για μία ενιαία στρατηγική όσον αφορά πιο δυναμική επανεκκίνηση των ταξιδίων τουλάχιστον από το δεύτερο εξάμηνο και μετά και όχι από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Στοχευμένες παρεμβάσεις ζητάει το εμπόριο για να επανεκκινήσει. Αυτό υπογραμμίζεται στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020, η οποία θα παρουσιαστεί στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, την Τρίτη και Τετάρτη 6-7 Απριλίου 2021. Την εκδήλωση, για τα είκοσι χρόνια της ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (εδώ)

 

Στο επίκεντρο του Ψηφιακού Εργαστηρίου, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, βρέθηκε ο προγραμματισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην πολεοδομική και χωροταξική πολιτική της χώρας, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και χωροθέτησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Υφυπουργός ΠΕΝ Νικόλαος Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. (εδώ)

 

«Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως «βγαίνουμε τακτικά στις αγορές, "πήραμε" επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ευελπιστούμε σταδιακά να ανοίγει η αγορά και να μειώνονται τα έξοδα και να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα πάρει καλύτερα από πέρσι- προφανώς χειρότερα από το 2019- και περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη της οικονομίας». (εδώ)

 

Η παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους σε πραγματικό χρόνο και η έγκαιρη προειδοποίηση του υπερδανεισμού, αλλά και το οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού με το clawback και rebate που θα ανταλλάσσοντα με κλινικές μελέτες και έρευνα, είναι δύο από τις συνολικά 58 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάπτυξης  Στο κείμενο που παρουσιάστηκε χθες την 31 Μαρτίου, τονίστηκε από όλους ότι τα 32 δισ. ευρώ θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας αλλά στην ουσία αν τελικά έχουμε την κινητοποίηση πόρων 57 δισ., οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα συντηρήσουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη ως το 2050, καθώς θα αλλάξουν την παραγωγική βάση της οικονομίας. Πράγματι, ανάμεσα στις 58 μεταρρυθμίσεις του προγράμματος υπάρχουν παρεμβάσεις για νέα χωροταξικά σχέδια για την θάλασσα, πολεοδομικά σχέδια για όλη την χώρα, αναβάθμιση δεξιοτήτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αλλά και ψηφιακή αναβάθμιση της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αυτοματοποίηση ελέγχων . (εδώ)

 

Εμβληματικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους, που παρέχει ενισχυμένες δυνατότητες ψηφιακής συνδεσιμότητας σε πολίτες και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων και από τους τέσσερις πυλώνες που έχουν ψηφιακό περιεχόμενο ξεπερνά τα 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλά έργα προς το παρόν έχουν μηδενικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από επιδοτήσεις, δανεισμό και ιδιωτικές επενδύσεις. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομών επόμενης γενιάς από πολίτες και επιχειρήσεις. Το έργο, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί στη βάση του μοντέλου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». (εδώ)

 

Τι είναι τελικώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης; Ένα ακόμη πακέτο στήριξης τύπου ΕΣΠΑ ή κάτι διαφορετικό; Θα δοθούν χρήματα υπό μορφή επιδοτήσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις; Η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα «συμβόλαιο». Ένα συμβόλαιο το οποίο ενώ φαινομενικά θα δεσμεύει τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πραγματικότητα θα αφορά τους πάντες: επιχειρήσεις, ιδιώτες, πολιτικά κόμματα, τράπεζες, υπουργεία και φορείς. Ένα συμβόλαιο το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα προκειμένου να μην χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να καλύψει ένα τεράστιο επενδυτικό κενό το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Μέχρι το 2026 μας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουμε επενδυτικά κεφάλαια 57 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα - οικονομία, κοινωνία και θεσμούς - σε μια νέα εποχή» δήλωσε κατά την παρουσίασε του Σχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με οικονομικούς όρους, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρίες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.  Διαβάστε εδώ.

 

Αξιοσημείωτα ανθεκτικό παραμένει το λιανικό εμπόριο, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας ήταν ηπιότερη σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία αλλά και οι προοπτικές της επόμενης ημέρας ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης. Διαβάστε εδώ.

 

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί στο β’ εξάμηνο εκτιμά η UniCredit, ενώ το 2022 θα "τρέξει" με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη. Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεσή της η UniCredit επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  φέτος στην Ελλάδα και για επιτάχυνση στο 5,0% το 2022. Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 από τον Ιανουάριο. (εδώ)

 

Η Μ. Βρετανία μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από το web seminar με θέμα “Exploring opportunities for Greek-British cooperation in Offshore Wind” που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκου. Η περίπτωση της Μ. Βρετανίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φωτεινό παράδειγμα, όχι μόνο για την ραγδαία ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, αλλά και για την ταχεία απεξάρτησή της από τον άνθρακα. Ο κ. Λαδακάκος ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, τάση που ενισχύεται και διεθνώς όπως επιβεβαίωσαν οι άλλοι συμμετέχοντες. Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το βρετανικό μοντέλο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας με τις αναγκαίες προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο «να παράγουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη θάλασσα». Διαβάστε εδώ.

 

Όχι μόνο μέτρα διάσωσης, αλλά και νέα μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Από την άλλη, μέτρα που έρχονται από το παρελθόν, βαίνουν ήδη προς απόσυρση, όπως η παράταση για 30 ημέρες τη φορά αυτή (αντί 75 μέρες) για τις επιταγές. Εκτός από όσα μέτρα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες μέρες έρχονται: Πρόγραμμα Γέφυρα 2: το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για να ενεργοποιηθεί άμεσα. Με μια αίτηση στο keyd.gr το Κράτος θα επιδοτεί έως 70% ή και 90% της δόσης επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, από Μάιο ως Δεκέμβριο. Διαβάστε εδώ.

 

Σημαντικές αλλαγές και ανατροπές σημειώνονται ως προς τα ενεργειακά έργα που συμπεριλαμβάνονται στην τελική λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης των ενεργειακών project, που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως αύριο Τετάρτη, φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 με 5,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων το ύψος των έργων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες των έργων του RRF (recovery and resilience fund). Η μεγαλύτερη ανατροπή, αφορά στα δύο μεγάλα έργα διασυνδέσεων, την διασύνδεση Αττικής Κρήτης και την 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που βγαίνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που ούτως ή άλλως θα υλοποιηθούν και μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που έχει ήδη γίνει σε μεγάλο ποσοστό. (εδώ)

 

Στα μέσα Απριλίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας . Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του Σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία 200.000 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, αποφάσισε «να ζητήσουμε το σύνολο των πόρων, που μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει με βάση τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού, δηλαδή 17.773.985.000 ευρώ επιδοτήσεις και 12.727.539.000 ευρώ χαμηλότοκα δάνεια». (εδώ)

 

Από 9.757 που ήταν οι ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των κατηγοριών, στην Ελλάδα το 2015, σε 9.971 το 2019, με μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων να κατευθύνεται σε καταλύματα τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η επενδυτική έκρηξη στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια, με 214 νέα ξενοδοχεία την παραπάνω περίοδο, αποτυπώνεται στη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: "Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα" που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. Την ίδια ώρα, όπως έδειξε η μελέτη, καταγράφεται αύξηση δαπανών για προμήθειες κατά 42% στα καταλύματα και 8% στην εστίαση.(εδώ)

 

Εγκρίθηκε η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Α.Τ.Α). Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και την υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο λογαριασμός θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (Σ.Α.Τ.Α) τα οποία χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Α. ενώ δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση άλλων έργων από το λογαριασμό αυτό. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επιπλέον 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη-μέλη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων. Πρόκειται για δάνειο με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό επιτόκιο, σημειώνει ο Χρ. Σταϊκούρας. Η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη-μέλη στο πλαίσιο του SURE, του μέσου των 100 δισ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Οι προτάσεις ακολουθούν επίσημα αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο του SURE, τα οποία υποβλήθηκαν από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, επιπλέον της στήριξης που έχει ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο. (εδώ)

 

Στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού στο λιανικό εμπόριο και στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου μέσα από αυτές είναι αφιερωμένο το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ο μέσος ετήσιος δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια  μείωση της τάξης του 4%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στη μεγάλη πτώση των πωλήσεων  καυσίμων και λιπαντικών, το 2020, κατά 13,3%, σε σύγκριση με το 2019, εξαιτίας των περιορισμών στις  μετακινήσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, εξαιρουμένων των καυσίμων-λιπαντικών, μειώθηκε ηπιότερα, κατά 1,3%, σε ετήσια βάση. Η πανδημική  κρίση, ωστόσο, στάθηκε η αφορμή για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και του ψηφιακού  μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου που αποτελεί σημαντική πρόκληση για το μέλλον, κυρίως  για τις ελληνικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. (εδώ)

 

Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ προαναγγέλλει και νέα μέτρα σημειώνοντας: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλα τα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ κάνοντας λόγο για «επίπεδα αρκετά ασφαλή», ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί» τονίζει. (εδώ)

 

Το σχέδιο με τα έργα και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή παρουσιάζεται την 29 Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ιδιοκτητών ακινήτων και νοικοκυριών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό πλέον πάνω από τα 14 δισ. ευρώ για φέτος. Μέχρι την Παρασκευή θα μάθουμε και το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι πρώτα να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και κατόπιν η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. (εδώ)

 

Η Covid-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά – οικονομία και το 2022, εκτιμούν επτά στα 10 στελέχη επιχειρήσεων των κλάδων λιανεμπορίου και βιομηχανίας, κάνοντας λόγο για κόπωση των καταναλωτών και των εργαζομένων από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυλιόμερη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% εκτιμά ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται έως τουλάχιστον το τέλος του 2021. Το 70%, αντίστοιχα, θεωρεί ότι η επίδραση θα συνεχιστεί ως το καλοκαίρι του 2022. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, δείχνει ότι υπάρχει μια βαθιά επίδραση στη λειτουργία του κλάδου, η οποία πλέον επηρεάζει σταθερά και την στρατηγική των επιχειρήσεων για την επόμενη διετία. (εδώ)

 

Το τρίτο κύμα της πανδημίας που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες ή και τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Citigroup. Ενώ αυτό θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, μια πιθανή επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού και η επέκταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης θα πρέπει να παράσχουν την απαραίτητη ώθηση για την επανέναρξη της ανάκαμψης στο β’ εξάμηνο του 2021. (εδώ)

 

Μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από 190%, από το 205% που έκλεισε το 2020, αναμένει το ΥΠΟΙΚ ως το τέλος του χρόνου αφού η μικρότερη ύφεση είχε μια θετική επίδραση κατά 3 δισ. στο ΑΕΠ του περασμένου χρόνου,  αλλά και σε αυτό του 2021. Ο προϋπολογισμός του 2021,  προέβλεπε ότι το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα έφτανε στο τέλος του 2020 στο 208,9% του ΑΕΠ και η ύφεση στο 10,5% του ΑΕΠ. Η μικρότερη ύφεση για το σύνολο του έτους στο 8,2% του ΑΕΠ (χαμηλότερα κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο για ύφεση 10,5% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2021) μετέφερε ένα ΑΕΠ μεγαλύτερο κατά 3 δισ. υψηλότερο από το τέλος του 2020 στο 2021. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη ότι παρά το lockdown της οικονομίας η ύφεση του πρώτου τριμήνου θα είναι λίγο πάνω από το 6% του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Μέτρα, προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, έχει υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης να προέρχεται από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου. Όπως αναφέρει με έγγραφό του στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, τα μέτρα στήριξης αφορούν επιδοτούμενα δάνεια και εγγυήσεις, επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων δανείων, κάλυψη των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, με επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. (εδώ)

 

Νέες βαθύτερες πληγές για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά δημιουργεί το εν εξελίξει κύμα έξαρσης της πανδημίας που «καίει» το αρχικό κυβερνητικό σενάριο για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τον Μάρτιο μεταθέτοντας πλέον το χρονοδιάγραμμα για το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρνητικό σκηνικό στο υγειονομικό πεδίο υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάσει τις κινήσεις στην οικονομία προχωρώντας στην επέκταση των παραδοσιακών μέτρων στήριξης που θα φουσκώσουν πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ το λογαριασμό του δημοσίου. (εδώ)

 

Στα 7,12 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ «έκλεισε» το 2020 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, ενώ στο σύνολο της Επικράτειας, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ φτάνει τα 7,9 GW. Η εν λόγω ποσότητα ισχύος αντιπροσωπεύει παραγωγή 14,35 TWh, καθαρής αξίας 1.795,1 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και μεσοσταθμικής τιμής 125,54 ευρώ/MWh (χωρίς τα φωτοβολταϊκά στέγης). Από τα ανωτέρω νούμερα, οι συμβάσεις ΣΕΔΠ αφορούν σε ισχύ 1,68 GW, παραγωγής 2,75 TWh, καθαρής αξίας 149,18 εκατ. ευρώ και μεσοσταθμικής τιμής 54,3 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Διαχειριστή, συνολικά 999,3 MW συνδέθηκαν επιπρόσθετα στο σύστημα κατά την περσινή χρονιά, περισσότερα δηλαδή από το 2019, όταν η διείσδυση είχε φτάσει τα 905 MW.  Δείτε το δελτίο ειδικού λογαριασμού του ΔΑΠΕΕΠ εδώ.

 

Σε μία μικρή υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Bank of America, καθώς προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις της για το «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών οικονομιών πηγαίνουν τουλάχιστον ένα μήνα, και ενδεχομένως δύο μήνες, πιο πίσω. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% για φέτος (έναντι 2,8% προηγουμένως) και 5,4% για το 2022 (έναντι 5,6% προηγουμένως). (εδώ)

 

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μετά και το νέο διπλό μαύρο ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους που σημειώθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου  και η αφόρητη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνέρχεται σήμερα είναι αρνητική στο να γίνουν αυτή τη στιγμή, και με τα παρόντα δεδομένα, βήματα για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που θεωρούν λάθος την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας και τα μαθηματικά μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας. (εδώ)

 

Ανάπτυξη 2,7% για το 2021 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του για το 4ο τρίμηνο του έτους.(εδώ) Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τα προβλήματα στο πρόγραμμα εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν τον σημαντικότερο κίνδυνο για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος. Ωστόσο για το α΄ τρίμηνο του 2021 εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% σε ετήσια βάση. (εδώ)

 

Τονωτική «ένεση» στην αγορά με πρόσθετη δημόσια κατανάλωση 5 δισ. ευρώ και αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 7,5 δισ. ευρώ, εισηγείται για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του για χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η παράταση του lockdown αναπροσαρμόζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του ΓΠΚΒ, το οποίο κάνει, πλέον, λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2021. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ, αν ληφθεί υπόψη η αναθεωρημένη πρόβλεψη της έκθεσης του ΓΠΚΒ για ρυθμό 2,7%, «κατεβαίνει» κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ήτοι στα 167,5 δισ. ευρώ από 172 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. (εδώ)

 

Η επιδημιολογική κρίση επιδείνωσε το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ. Χρέη τα οποία μοιράζονται σε οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης. To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν υπάρξει εισηγήσεις προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων όταν θα λήξουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και θα αφορούν σε επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις εταιριών που επλήγησαν από την πανδημία έχουν όμως προοπτικές. (εδώ)

 

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.878.454 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα ΚράτηΜέλη, λόγω της πανδημίας του COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 750.135 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2% όπως και κατά το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό ανεργίας κατά το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 16,8%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Μείωση κατά 90,9% κατέγραψαν τον Ιανουάριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ μείωση κατά 87,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τον τον Ιανουάριο του 2020 που είχαν διαμορφωθεί στα 183 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 98 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. (εδώ)

 

Με ευρύτατη ψηφοφορία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση διανομής ακινήτου του Ελληνικού. Στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από το έργο αναφέρθηκαν σε χθεσινές τους παρεμβάσεις στην Ολομέλεια  οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η επένδυση θα αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ. Δείτε εδώ.

 

Τον Ιανουάριο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 436 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων, εκτός του ισοζυγίου υπηρεσιών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12.6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της επιδείνωσης στα ισοζύγια μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 90,9% αντανακλώντας μείωση των αφίξεων κατά 87,9%. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2021, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η καταγραφή πλεονάσματος έναντι ελλείμματος στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων όλων των επιμέρους τομέων. (εδώ)

 

 

Τον πήχυ κατεβάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, αναμένοντας να τρέξει με ρυθμό 2,7%. Όπως αναφέρεται στην έκθεση για το δ΄ τρίμηνο του 2020, η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που προέρχεται τόσο από την εξέλιξη της ίδιας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, όσο και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τον Φεβρουάριο, έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.  (εδώ)

 

Η "μονιμοποίηση" έκτακτων μέτρων, αλλά και η συνέχιση του προγράμματος μείωσης φόρων μέχρι και το 2024, θα αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο. Η πρώτη σειρά προβλέψεων θα έρθει στο τέλος του μήνα και θα αφορά τα στοιχεία που τυπικά στέλνει στο τέλος Μαρτίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των στοιχείων που οδηγούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure). Σε αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθεί το "κέρδος" που είχε το πρωτογενές και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τη μικρότερη κατά 2,3% μείωση του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε για το 2020. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει κατά περίπου 2% του ΑΕΠ το ύψος δημοσιονομικού και πρωτογενούς ελλείμματος αλλά και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Κάμψη 5,6% κατέγραψε τον Ιανουάριο ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, και διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 είναι: Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 40,3%.  Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 32,6%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 είναι:  Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 82,5%. Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, μείωση 40,7%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Αν και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει αρχίσει να ξετυλίγει ένα μέρος από τα «όπλα» που θα ρίξει στη μάχη για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι. «Θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη κι αφορά την επανεκκίνηση. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το μεγαλύτερό του κομμάτι, όμως, είναι πάνω στο τραπέζι» δήλωσε πρόσφατα ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Το πακέτο των παρεμβάσεων που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, το «ΓΕΦΥΡΑ 2» που είναι η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η δυνατότητα να μην επιστρέψουν ένα κομμάτι της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και η έναρξη του 7ου κύκλου το Απρίλιο. Διαβάστε εδώ.

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προστέθηκαν επιπλέον Ευρώ 2,5 δισ. στο πακέτο των έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στην προσπάθεια αντιμετώπισης  των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως σημειώνεται στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το σκοπό αυτό εκτιμάται πλέον ότι θα ανέλθει σε Ευρώ 11,6 δισ., το τρέχον έτος, έναντι Ευρώ 7,5 δισ., όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2021. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των αντίστοιχων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν εντός του 2020 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 24 δισ., γεγονός που συνεπάγεται ότι το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, για τη διετία 2020-2021, διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στα Ευρώ 35,6 δισ. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε άντληση ρευστότητας από τις αγορές, ύψους Ευρώ 2,5 δισ., μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου, με διττό στόχο. Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank εδώ.

 

Τη σημαντική συμβολή της χρήσης καρτών στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτυπώνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ). Στη μελέτη με τίτλο: «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020», καταγράφεται η πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά την περίοδο 2015 – 2020 και εκτιμώνται η επίδραση των μέτρων πολιτικής στη χρήση καρτών και η συμβολή τους στα φορολογικά έσοδα. Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η μεγάλη αύξηση της χρήσης καρτών στις καθημερινές συναλλαγές συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2019. Σημειώνεται ότι η χρήση καρτών διευρύνθηκε θεαματικά μετά το 2015, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς και μετά το 2017, ως αποτέλεσμα και των μέτρων προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που πάρθηκαν με τον νόμο 4446/2016. (εδώ)

 

Την υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ ΧόγιερHoyer. Οι δύο συμβάσεις υπογράφηκαν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ αρμόδιο για την Ελλάδα Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη. Διαβάστε εδώ.

 

Σε τροχιά διαδοχικών ελέγχων μπαίνει από σήμερα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας,  με όλους του μεγάλους οίκους αξιολόγηση που παρακολουθούν την οικονομία να ανανεώνουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα από σήμερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.  Πρώτος θα είναι, σήμερα, ο καναδικός οίκος DBRS,  που έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα "ΒΒ Low" με σταθερό outlook από το Απρίλιο του 2020. Στις 23 Απριλίου τη "σκυτάλη" θα πάρει η Standard and Poor’s,  η οποία μας έχει κατατάξει στη βαθμίδα "ΒΒ-" στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Απρίλιο του 2020.  Στην 21 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s η οποία μας έχει στη βαθμίδα "Ba3" επίσης με σταθερές προοπτικές.  Από τις αξιολογήσεις του 2020,  η Ελλάδα έχει να επιδείξει μια σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις. Οι δύο πρώτες εκδόσεις ομολόγων που έκανε το 2021, αυτή του 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου και η έκδοση του 30ετούς. (εδώ)

 

Διανύοντας μία περίοδο συνεχόμενων lockdown και ενός προγράμματος εμβολιασμού που κυλάει με αργούς ρυθμούς, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι απαισιόδοξο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, στον ορίζοντα υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας, τουλάχιστον στο μέτωπο των αγορών, αναφορικά με τη χώρα μας. Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού,  με τα νοσοκομεία της να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές σχηματίζουν μια ολοένα και πιο ευνοϊκή άποψη για τη χώρα που επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του ευρώ, πριν από μια δεκαετία. Η Αθήνα κατάφερε να ολοκληρώσει την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ, ένα επίτευγμα ορόσημο στην αποκατάσταση της αγοράς. Διαβάστε εδώ.

 

Λίγο μετά τα μέσα του καλοκαιριού, θα πρέπει να αναμένεται τελικά να έρθουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς παρά την καλή προετοιμασία της Ελλάδας οι διαδικασίες από την ΕΕ παραμένουν αργές. Ως προκαταβολή, η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. ευρώ θα είναι η προκαταβολή του 13% από τις καθαρές επιδοτήσεις των 16,4 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) και άλλα 1,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα React EU, που αποτελεί συμπλήρωμα του Ταμείου και θα καλύψει ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. (εδώ)

 

Στην εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα εφέτος σε σχέση το 2020, αλλά προφανώς δεν θα καλυφθεί όλη την απώλεια που έρχεται από το 2019, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», είπε ο υπουργός, αναφέροντας πως ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία», ανέφερε. Δείτε εδώ.

 

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μικρή – τηρουμένων των αναλογιών – μείωση της απασχόλησης σε όρους ατόμων κατά -0,9% ΥοΥ (-33,5 χιλιάδες άτομα YoY). Εντούτοις, σε όρους ωρών εργασίας, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -11,2% YoY το 2020 (στοιχεία εθνικών λογαριασμών) αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων) ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία και οδηγήθηκε εκτός εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά -6,6% ΥοΥ (-54,1 χιλιάδες άτομα YoY) και των ατόμων που ανήκουν στον μη ενεργό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 1,6% YoY (51,5 χιλιάδες άτομα YoY). Για το 2021, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας – ειδικά από το 3ο τρίμηνο 2021 και έπειτα – συντείνει στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. (εδώ)

 

Το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού ανήλθε σε 219.283 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης (89,9%) και στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (84,4%). Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%). Στους κάτωθι τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Ολοκληρώθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της νέας πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί, κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022. (εδώ)

 

Εύσημα απέδωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Εlizabeth McCaul στον "ΗΡΑΚΛΗ" για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ethos Group για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι είναι «ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022. Επίσης υπογράμμισε ότι στην μείωση των κόκκινων δανείων θα συμβάλλει και η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τάχθηκε υπερ της δημιουργίας ενός Πανευρωπαικού Δικτύου Εταιριών Διαχείρισης Ενεργητκού. Η ίδια προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, όχι όμως τόσο όσο προέβλεπε αρχικώς ο SSM. (εδώ)

 

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΑΕΠ για το 2020 συμπεραίνει πως παρότι ο τουρισμός χτυπήθηκε, η εγχώρια οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα. Τα δεδομένα του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι (4Q20) εξέπληξαν θετικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση συνολικά την περασμένη χρονιά ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν (-8% έναντι -10% το consensus των αναλυτών και -9,2% η Citigroup). Οι καθαρές εξαγωγές σημείωσαν μείωση 5,6% το 2020, έναντι των προσδοκιών της τράπεζας για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά «μόνο» 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Ως απόρροια των παραπάνω, η Citi αναθεωρεί έντονα ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, με αύξηση σωρευτικά πάνω από 10% για τη χρονική περίοδο 2021-2022. (εδώ)

 

Ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά το 2020 σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC "Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020", εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν σε Ε&Σ, 1,7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 45 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και 600 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες,  Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας δήλωσε σχετικά: "Η χώρα μας, παρά τις δημοσιονομικές επεκτάσεις που απαιτήθηκαν λόγω της πανδημίας, κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών που είχε χτίσει την τελευταία περίοδο, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτυπώνεται στην άντληση ρευστότητας μέσω 5 εκδόσεων ομολόγων, με  ιδιαίτερα ευνοϊκές αποδόσεις." (εδώ)

 

Μόνο και μόνο σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, γεγονός που συνηγορεί στο ταχύτερο δυνατό και μόνιμο άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. Υπογραμμίζει δε πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους. (εδώ)

 

Μείωση της φορολογίας -κυρίως της έμμεσης και της εργασίας, ακόμα και του ΕΝΦΙΑ-, μείωση των προστίμων, απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και χρήση τεχνολογίας, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας για την αντιμετώπιση χρόνιων και δομικών προβλημάτων που οδηγούν σε άδικη υπερφορολόγηση και μειωμένα φορολογικά έσοδα. Η μεγάλη παραοικονομία, η χαμηλή φορολογική εισπραξιμότητα, η άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας αποτελούν μόνο διαπιστώσεις και την κορυφή του παγόβουνου για την Τράπεζα της Ελλάδος. Διαβάστε εδώ.

 

Με ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,2% «έτρεχαν» οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank. Άλλωστε, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως έκλεισαν τη χρονιά με τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, παρά την πανδημία. Πάντως, οι αναλυτές της ING προβλέπουν ότι η ελληνική αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς το 2021, χωρίς ωστόσο να περάσει σε αρνητικό έδαφος. Τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εμφάνισαν αύξηση 1,1% το τελευταίο εξάμηνο και 0,4% το τελευταίο τρίμηνο. (εδώ)

 

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της Ε.Ε. αναπτερώνει τις ελπίδες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, όμως αν ο Ιούνιος βγεί εκτός παιχνιδιού απομακρύνεται ο στόχος για εισπράξεις 40%- 50% του 2019. Mία δεύτερη κακή χρονιά θα είναι τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο αλλά για όλη την οικονομία της χώρας μας και την κοινωνία. Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και προβληματισμένοι, έχοντας χάσει το 2020 το 80% του τουριστικού εισοδήματος στη χώρα. Το ερώτημα είναι το τί γίνεται τώρα. Έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’  ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Δείτε εδώ.

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.307 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 6.883 εκατ. ευρώ, από 7.026 εκατ. ευρώ πέρυσι. Δείτε το δελτίο τύπου της ΤτΕ εδώ.

 

Μετά από ένα έτος με χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας που έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει και υλοποιεί ήδη τα επόμενα βήματα της στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολιτεία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. «Τα επόμενα έργα μας πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε υποστήριξη-ρεκόρ για την πρωτοποριακή ενεργειακή απόδοση και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ /ΜΠΕ ο Δανός αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν. Διαβάστε εδώ.

 

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δίνει στη δημοσιότητα τη μελέτη, με τίτλο "Η Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις" (εδώ), η οποία εγκαινιάζει έναν νέο ερευνητικό άξονα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με επίκεντρο τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παρούσα μελέτη επιχείρησε, στη βάση όλων των έγκυρων διεθνών στατιστικών εκθέσεων, μια συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, συγκρίνοντας την ελληνική κατάσταση με εκείνη των άλλων χωρών, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου. (εδώ)

 

Μικρές αναθεωρήσεις, κυρίως προς τα πάνω, κάνει η DBRS στις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατά το 2021 και το 2022. Σημειώνεται ότι η DBRS πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή 19 Μαρτίου τα αποτελέσματα του review της ελληνικής αξιολόγησης, σε μία περίοδο όπου υπάρχουν προσδοκίες για αναβαθμίσεις στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, ο οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στο BB low.  Η αισιοδοξία στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια εξαρτάται ότι τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, δηλώνει ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τους κινδύνους που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ένα πιο δυσμενές αποτέλεσμα. Οι επόμενοι μήνες θα δώσουν κρίσιμα στοιχεία για την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης, κυρίως από τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Διαβάστε εδώ.

 

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στη μετά πανδημία εποχή καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά». Αναφορικά με τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας στην μετά-covid εποχή, οι ομιλητές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι. Ο κ. Ματσαγγάνης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για να καλύψουμε μέρος του εδάφους που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχασε το 30% του ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα και πως θα βελτιώσουμε την θέση της χώρας. (εδώ)

 

Στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σήμερα για το 30ετές ομόλογο που εκδίδει η Ελλάδα αναφέρεται το Bloomberg, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές μετά την οικονομική κρίση του 2008.Το πρακτορείο, που είχε επισημάνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έστειλαν ένα αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να αντλήσει τα 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει ότι με την έκδοση του ομολόγου, που θα «τρέξουν» οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα, η χώρα μας ακολουθεί το παράδειγμα κι άλλων κρατών της περιοχής, που εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά το πλήγμα από την πανδημία. (εδώ)

 

Με ακριβό επιτόκιο 1,90% δανείστηκε τελικά το ελληνικό Δημόσιο στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου το οποίο δημοπρατήθηκε 17 Μαρτίου 2021. Ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξεως του 1,65%, τελικώς οι προσφορές διαμόρφωσαν το επιτόκιο στο 1,90%, που αποδεικνύει την επιδείνωση που καταγράφεται στην καμπύλη των αποδόσεων ομολόγων εντός και εκτός Ελλάδας. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. με τις προσφορές να φτάνουν τα 26,4 δισ. Στο μεταξύ καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή επενδυτών, καθώς θα προσεγγίσουν περίπου του 300, ως επί το πλείστον θεσμικοί και όχι hedge funds. (εδώ)

 

Εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για να "τρέξουν" την έκδοση νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου. Αν και εδώ και καιρό οι primary dealers "έσπρωχναν" τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε μία έκδοση μεγάλης διάρκειας, ο Οργανισμός έκρινε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μία τέτοια κίνηση. Εκτός απροόπτου, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη 17 Μαρτίου, ενώ μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς και τη σημαντική πτώση των ελληνικών αποδόσεων που έχει σημειωθεί μετά το sell-off, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή. (εδώ)

 

Για «καλή πρόοδο» από την πλευρά της Ελλάδας, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη συνέντευξη Tύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αν και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει σημειώσει σχετική επιβράδυνση, γεγονός που αποδίδεται στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας». Η Ελλάδα, διευκρίνισε, σημείωσε πρόοδο κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής. Διαβάστε εδώ.

 

Τρία συνεχόμενα τρίμηνα υψηλής ανάπτυξης περιμένει το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα ξεκινήσει την σταδιακή επανεκκίνηση το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου και δεν βρεί μπροστά της νέα lockdown. Η ανάκαμψη αναμένεται από το δεύτερο τρίμηνο, αφού το πρώτο τρίμηνο θα είναι υφεσιακό. Η θετική έκπληξη από την μικρότερη κατά 2,3% ύφεση του 2020 σε σχέση με το 10,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θα μετριάσει και την ύφεση του πρώτου τριμήνου στο οποίο μέχρι τώρα είχαμε μόνο την λειτουργία του λιανεμπορίου για 12 ημέρες, τον Ιανουάριο. Μια δεύτερη θετική έκπληξη, θα είναι η ύφεση του πρώτου τριμήνου να είναι ίση ή ελάχιστα μεγαλύτερη από την ύφεση κατά 7,9 % του ΑΕΠ, που καταγράφηκε στο 4ο τρίμηνο του 2020. Διαβάστε εδώ.

 

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING με τελευταία έκθεσή της. Ο επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 3% φέτος (έναντι εκτιμήσεων για 2,2% που είχε εκφράσει το Νοέμβριο) και 4,2% το 2022 (έναντι 3,4%). Ο οικονομολόγος της ING Πάολο Πιτσόλι τονίζει, ωστόσο, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα των εμβολιασμών, αφού αυτή θα ορίσει το «άνοιγμα» της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης τουριστικής σεζόν. H Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως το 3,6% του πληθυσμού και έχει χορηγήσει την πρώτη δόση στο 7,2%, κάτι που θεωρείται μία καλή επίδοση με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Παρόλα αυτά, η συλλογική ανοσία απέχει ακόμα πολύ, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τις ελλείψεις εμβολίων που ήδη σημειώνονται σε άλλες χώρες. (εδώ)

 

"Η τεχνολογία του 5G μπορεί να κινητοποιήσει από 3,9 έως 6,5 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2030 με συνεπακόλουθο αντίκτυπο στο ΑΕΠ που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12,4 δισ. ευρώ, αλλά και δημιουργία έως και 69.000 νέων θέσεων εργασίας". Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα μελέτη που εκπονήθηκε από την Ernst Young και αποσκοπεί στην καταγραφή των τάσεων και προοπτικών της τεχνολογίας του 5G, με επίκεντρο την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα δυνητικά οφέλη, τις προκλήσεις που ενδέχεται να αναδυθούν κατά την ανάπτυξη των δικτύων και την υιοθέτηση της τεχνολογίας, καθώς και τις ενδεικτικές / προτεινόμενες δράσεις με στόχο την αξιοποίηση του 5G ως καταλύτη ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)

 

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές της καλοκαιρινής σεζόν του 2021 προβλέπει το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs, με την προστιθέμενη αξία από τους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό να αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 13% το τρίτο τρίμηνο του έτους (σε ετησιοποιημένη βάση), ενισχύοντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ. Από τις εκτιμήσεις της Goldman φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα του τουρισμού. Την ώρα που η αύξηση της προστιθέμενης αξίας υπολογίζεται στο 13% για την Ελλάδα, για την Ισπανία τοποθετείται στο 20%, ενώ για την Ιταλία μόνο στο 1% και για την Πορτογαλία στο 5%. Διαβάστε εδώ.

 

Η χρονιά του 2020 για τον τουρισμό αποτελεί έναν «εφιάλτη» για τους ξενοδόχους και του τουριστικούς πράκτορες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ διεθνώς παρατηρήθηκε μείωση αφίξεων κατά 74%, ενώ στην Ευρώπη η μείωση αυτή ήταν λίγο μικρότερη αγγίζοντας το 70%. Η σύγκριση με το 2019 είναι απογοητευτική σε όλα τα επίπεδα. το 2020 οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 4,2 δις. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 76,5% συγκριτικά με το 2019, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε και εκείνη κατά 76,5%. Όμως όπως κάθε «εφιάλτης» περνά, έτσι και η κρίση του τουρισμού φαίνεται πως τίθεται – εν μέρει- στο περιθώριο. Η αγορά προετοιμάζεται για μία καλύτερη τουριστική σεζόν το 2021, με κάποιους να κάνουν λόγο για κάλυψη του 60% του 2019, ενώ άλλους λιγότερο αισιόδοξους το 50%. Οι χώρες από τις οποίες αναμένει η αγορά να δει περισσότερες αφίξεις είναι η Γερμανία, η Ρωσία, η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ. (εδώ)

 

Στην Ελλάδα, η ηλεκτροκίνηση -ακόμη- βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Το 2020 πουλήθηκαν 2.135 ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι 480 οχημάτων το 2019 με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει άνοδο +344%. Συνολικά πουλήθηκαν πάνω από 15.500 αυτοκίνητα (ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά ηλεκτρικά μοντέλα) σε σχέση με τα 9.414 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2019 (μια αύξηση +66,41%). Η πλειονότητα όμως αυτών των πωλήσεων ήταν οι λεγόμενες εταιρικές πωλήσεις σε ποσοστό πάνω από το 70%. Αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει ότι το καταναλωτικό κοινό έχει ακόμα ενδοιασμούς για την αγορά κάποιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου με κυριότερους λόγους να είναι η υψηλή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η μη ύπαρξη δελεαστικότερων οικονομικών/φορολογικών κινήτρων, η έλλειψη περισσότερων διαθέσιμων μοντέλων, η περιορισμένη αυτονομία τους, και η ανύπαρκτη υποδομή φορτιστών/ταχυφορτιστών. (εδώ)

 

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της επιβατικής κίνησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια της χώρας λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των υφιστάμενων NOTAMS που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για τον μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 330.005 επιβάτες, εμφανίζοντας μείωση κατά 84,5% σε σχέση με το 2020 όπου είχαν διακινηθεί 2.125.944 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 8.665 καταγράφοντας πτώση κατά 58,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όταν είχαν πραγματοποιηθεί 21.022 πτήσεις. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)