Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

13 Απριλίου 2021, 12:45 | Χ&Α - 227

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πορεία για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει να μετριάζει σταδιακά τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot. Η πανδημία, τα lockdowns και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις προοπτικές τους επόμενους μήνες, ωστόσο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες δείχνουν σε πιθανές θετικές εκπλήξεις μετά τα μέσα του έτους, όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο Knot.
Παράλληλα, η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι, “οι αγορές έχουν υποτιμήσει το ρυθμό με τον οποίο θα βελτιωθούν τόσο η υγειονομική κατάσταση όσο και η οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο του 2021 στην Ευρώπη” και αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% στην Ευρωζώνη φέτος.

****

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τον προηγούμενο μήνα, υποστηριζόμενη από την διεύρυνση-ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έδειξαν ότι ο τομέας υπηρεσιών ανταποκρίνεται στην πανδημία καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, που μένουν κλειστές σε αρκετούς τομείς. (εδώ)

****

“Άλμα” 3% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 2,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

****

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε ενάντια στις προσπάθειες να μπλοκαριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν "οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη". Το γεγονός ότι το ταμείο και τα εθνικά προγράμματα βοήθειας θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση στα επίπεδα εθνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες θα ωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η Σνάμπελ. (εδώ)

****

Μια μικρή έστω αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει δισεκατομμύρια επιπλέον χρεών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε μια είδηση που φαντάζει εφιάλτης για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που θα μπορούσε να τρομάξει τους ηγέτες της Ε.Ε. περισσότερο τη δεδομένη χρονική περίοδο. Τα μαζικά προγράμματα υποστήριξης που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ώθησαν το χρέος της Ευρωζώνης σχεδόν στο 100% της οικονομικής απόδοσης, ποσοστό που σε ορισμένες χώρες αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς οι κυβερνήσεις παλεύουν για να σώσουν εταιρίες και θέσεις εργασίας. (εδώ)

****

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις αγορές της Ευρωζώνης, ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Θετικά επηρέασε τις αγορές ομολόγων το μήνυμα «αποφασιστικότητας» που έστειλε στους επενδυτές η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ “έριξε το γάντι” στους επενδυτές, προκειμένου “να μην προκαλέσουν την πρόθεση της ΕΚΤ να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη σε χαμηλά επίπεδα”. Η ΕΚΤ αύξησε τις πωλήσεις των ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο, ωστόσο ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος παραμένει αμετάβλητος στο 1,350 τρισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, αρνητικό κλίμα δημιουργούν στην αγορά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να αναχαιτίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας. (εδώ)

****

Στο 5,2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο δ΄ τρίμηνο, σε σχέση με το πλεόνασμα 1,9% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ISTAT. Για το σύνολο της χρήσης 2020, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 9,5% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Το 2019 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ.


Αντιμέτωπη με νέες φυγόκεντρες τάσεις κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Δανία φαίνεται ότι αντιδράει σθεναρά στην προσπάθεια των Βρυξελλών για την καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Για την Κοπεγχάγη η συγκεκριμένη πρόθεση της Κομισιόν αποτελεί «κόκκινο» πανί, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο κατοχυρωμένο δικαίωμα για αυτοκυριαρχία, όσον αφορά την εργασιακή νομοθεσία. «Η Δανία είναι έτοιμη να δώσει “μάχη” με την Ε.Ε. για τη διατήρηση αυτής της ανεξαρτησίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης της χώρας, Πίτερ Χούμελγκαρντ, δίνοντας μια πρώτη γεύση του κλίματος που επικρατεί στις όχθες της Βαλτικής. (εδώ)

****


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού καθώς τα κεφαλαιακά «μαξιλάριά» τους είναι αρκετά μεγάλα, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, το οποίο τονίζει ότι είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχισθούν τα μέτρα στήριξης έως ότου εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι, με τις κατάλληλες πολιτικές, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάκαμψη με χορηγήσεις δανείων. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αντέξουν τη βαθιά ύφεση του 2020, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει μερική ανάκαμψη το 2021, με το βασικό σενάριο προβλέψεων του Ταμείου για το 2021. (εδώ)

****

Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών διαμορφώθηκε τον Μάρτιο το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα, καθώς η άνοδος της ζήτησης για παραγόμενα αγαθά κράτησε τα εργοστάσια σε εγρήγορση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τους περιορισμούς του lockdown. Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 96,6 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019, έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου ποσοστού των 92,7 μονάδων.

****

Αναπτύχθηκε αναπάντεχα ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνη το Μάρτιο. Όπως προκύπτει από την έρευνα της IHS Markit, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους το Μάρτιο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την δυναμικότητά τους, ώστε να καλύψουν την ενισχυμένη ζήτηση. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε πάνω από την τιμή 50, που  σηματοδοτεί την είσοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε φάση ανάπτυξης, για να διαμορφωθεί στην τιμή 52,5 το Μάρτιο, από 48,8 το Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη από τα τέλη του 2018.

****

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι πρέπει για να κρατήσει πολύ χαμηλό το κόστος δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα. «Θα είναι ένα μακρύ τρίμηνο», είπε ο Λέιν, αναφερόμενος στα υψηλά και αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19. «Είναι μία αντιπαράθεση μεταξύ των εμβολιασμών και άλλης προόδου στο ιατρικό πεδίο έναντι της βραχυπρόθεσμης πρόκλησης να επιχειρηθεί ο έλεγχος αυτού του ιού», πρόσθεσε. (εδώ)

****

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο λόγω του μεγαλύτερου ελλείμματος στο δευτερογενές εισόδημα, το οποίο περιλαμβάνει εκροές όπως εμβάσματα και φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 30,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τα 36,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αλλά υψηλότερα από τα 15,9 δισ. ευρώ που κατέγραψε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία.

****

Ουγγαρία και Πολωνία κέρδισαν την τελεσίδικη απόφαση για δύο χωριστές δικαστικές διαμάχες τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί ζητημάτων φορολογίας, για τα οποία τις είχε εγκαλέσει η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η Κομισιόν έκανε λόγο για "αθέμιτες φορολογικές πρακτικές" εκ μέρους Βουδαπέστης και Βαρσοβίας. (εδώ)

****

Η γαλλική οικονομία θα γνωρίσει μια ανάκαμψη λίγο πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, αλλά θα πρέπει να περιμένει έως το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί, όπως προέβλεψε η Τράπεζα της Γαλλία, που εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε, την Δευτέρα 15 Μαρτίου, προς τα πάνω στο 5,5% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας φέτος, συγκριτικά με 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Μια πρόβλεψη που προσεγγίζει έτσι το 6% που αναμένει η κυβέρνηση και το 5,9% που προβλέπει ο ΟΟΣΑ. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)