Οι ΗΠΑ Ξεπερνούν Την Πανδημία

13 Απριλίου 2021, 07:45 | Χ&Α - 227

ΟΙ ΗΠΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό θα επηρεάσει όλους μας.

 

Με βάση την τελευταία έκθεση για την απασχόληση, κατά το μήνα Μάρτιο, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 900.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός, ο υψηλότερος από τον Αύγουστο, δείχνει μία οικονομία που ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα επί των δεδομένων “υψηλής συχνότητας”, σε όλους σχεδόν τους τομείς: από την κίνηση των εστιατορίων έως τα στοιχεία αναζήτησης στις μηχανές της Google. Όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει επιταχυνθεί και ότι η “οικονομική έκρηξη” των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει.


Αυτό έχει τεράστια σημασία για τον επενδυτικό χώρο. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές αγορές και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τεχνολογίας και καινοτομίας. Δε μπορεί να υπάρξει -τουλάχιστον ακόμη- διεθνής οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Και βεβαίως, δε μπορεί να υπάρξει θετικό επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, σε περίοδο οικονομικής κάμψης των ΗΠΑ.

Παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, σήμερα οι έχοντες εργασία είναι 8 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με πριν από την πανδημία. Το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων παραμένει κλειστό. Η φτώχεια είναι υψηλότερη από ό, τι πριν από το χτύπημα του covid-19, ειδικά μεταξύ των μαύρων οικογενειών. Και ο αντίκτυπος του σχολικού κλεισίματος στην εκπαίδευση των παιδιών θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες.

Τα δεδομένα “υψηλής συχνότητας”, αυτά που παράγονται με σύγχρονες μεθόδους κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, είναι χρήσιμα για τον προσδιορισμό των χρονικών σημείων μιας “οικονομικής καμπής”, πολύ νωρίτερα από τη συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων από την κυβέρνηση. Τα στοιχεία αυτά, σήμερα δείχνουν μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία. Χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητικότητας από την Google, το Economist έχει δημιουργήσει έναν δείκτη οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος μετρά τις επισκέψεις των ανθρώπων σε χώρους εργασίας, σταθμούς, καταστήματα λιανικής και χώρους αναψυχής. Πριν από έναν μήνα, ο δείκτης ήταν 30% χαμηλότερος από την αρχική του τιμή πριν την πανδημία. Τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης έχει ανέβει στο 20% κάτω από την αρχική τιμή.

Άλλα δεδομένα “υψηλής συχνότητας” δείχνουν παρόμοιες τάσεις. Ο αριθμός των επιβατών των αεροπορικών εταιριών αυξάνεται γρήγορα. Τα στοιχεία από την πλατφόρμα κρατήσεων σε εστιατόρια OpenTable, δείχνουν ότι, το Φεβρουάριο, ο αριθμός των γευμάτων σε εστιατόρια ήταν κατά 48% χαμηλότερος από το κανονικό. Μέχρι στιγμής τον Απρίλιο είναι 18% χαμηλότερος. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξάνεται ραγδαία. Η δραστηριότητα στις κατασκευές και τον τομέα παροχής υπηρεσιών επίσης αυξάνεται. Οι άνθρωποι κυκλοφορούν περισσότερο έξω από τα σπίτια τους και αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται στην πετυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία επέτρεψε τη χαλάρωση των περιορισμών. Και όταν οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι, έχουν χρήματα να ξοδέψουν. Αυτό οφείλεται στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τα οποία, η κυβέρνηση ενίσχυσε τους αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στα τέλη Μαρτίου, οι συνολικές πληρωμές με κάρτες είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 20% σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ειδικές μελέτες υπολογίζουν ότι στα τέλη Μαρτίου, το τρέχον ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν μόλις 4% πιο κάτω από το επιπεδο που θα βρισκόταν αν δεν είχε παρεμβληθεί η πανδημία. Με βάση το στοιχείο αυτό, υπολογίζεται ότι κατά το 2021 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, μεγαλύτερη από το 6,0%.

Βεβαίως, η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, είναι ακόμη υψηλή. Ουδείς γνωρίζει το επίπεδο των χρεοκοπιών στους επόμενους μήνες, όταν η οικονομία θα έχει “ανοίξει” πλήρως. Επίσης, ουδείς γνωρίζει αν το νέο κύμα της πανδημίας που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, θα πλήξει και τις ΗΠΑ. Ήδη, τα νέα κρούσματα, δείχνουν να αυξάνονται. Παράλληλα, ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού, που δεν θα αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλους αυτούς τους μήνες, σε όλο το κόσμο, έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, τις οποίες ουδείς μπορούσε να προβλέψει πριν από δώδεκα μήνες. Το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε μία αρκετά σταθερή τροχιά προς την ανάκαμψη, είναι κάτι που, στους επόμενους μήνες, θα επηρεάσει το σύνολο της διεθνούς οικονομίας και το σύνολο των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.


Στοιχεία από το άρθρο “America’s boom has begun. Can it last?” του Economist.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)